Pacientele care au suspiciuni privind eventuale leziuni oncologice ale sânului pot primi confirmarea de diagnostic prin radiologia intervenţională folosită la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, unde se realizează puncţii mamare sub ghidaj ecografic.

Directorul medical al spitalului „Victor Babeş”, Diana Manolescu, a declarat că această tehnică medicală este una dintre cele mai noi, folosite în cadrul Laboratorului de Imagistică al unităţii, fiind, practic, ultima etapă de diagnostic în cadrul investigaţiei unei suspiciuni de cancer, informează Agerpres.

Procedura se face pe baza unei internări de zi şi are mai puţine riscuri decât chirurgia clasică, permiţând recuperarea mai rapidă a pacientei.

„Tehnica de biopsie mamară vine în completarea examenului imagistic al sânului pentru leziunile suspecte. Este o metodă minim invazivă care va confirma suspiciunea unei posibile leziuni neoplazice. Pacientele care se internează sau se adresează spitalului nostru vin cu o suspiciune de leziune mamară şi pleacă cu o confirmare de diagnostic, ceea ce este foarte important în managementul acestei patologii”, spune dr. Diana Manolescu.

Dr. Antonio Fabian, medic rezident în cadrul spitalului, menţionează că pacientele au deja un prim scor de risc crescut, obţinut în urma unei mamografii, completată de cele mai multe ori cu un examen de ultrasonografie mamară, pasul următor fiind biopsia. Aceasta este făcută sub ghidaj ecografic, permiţând obţinerea unui fragment din ţesutul tumoral care urmează să fie supus apoi unei analize anatomo-patologice care va reliefa tipul şi subtipul tumoral caracteristic leziunii respective. Astfel, se va permite analiza unor parametri, a unor mutaţii şi a unor caracteristici lezionale care fac posibilă încadrarea tumorală şi stabilirea unei conduite terapeutice.

„Presupune o examinare ecografică prealabilă, pentru a alege zona de abord care pune în evidenţă leziunea şi căile de abord cât mai facile până în vecinătatea leziunii. Intervenţia se face sub anestezie locală, utilizându-se un pistol semiautomat de biopsie, respectiv un ac mai gros care este introdus până la nivel lezional, după o anestezie locală, care permite prelevarea unui fragment de dimensiuni diferite, de 1-2 cm. Post procedură, fragmentele sunt fixate în formol, sunt trimise către laboratorul de anatomopatologie, iar pacienta rămâne sub observaţie”, detaliază dr. Antonio Fabian.

Medicul rezident spune că, din punct de vedere legal, terapeutic, pacienta sau pacientul (în cazuri mult mai rare), nu poate fi încadrat oncologic, pentru a beneficia de un tratament modern, ţintit şi cu o anumită rată de succes, şi să aibă un potenţial de curabilitate sau de prelungire a supravieţuirii şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii, fără un rezultat histopatologic.

Mai mult decât atât, rezultatul histopatologic tranşează diagnosticul diferenţial între o leziune benignă şi una malignă, mai punctează dr. Antonio Fabian.