marți, decembrie 6, 2022
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 115

Istoria pierdută pierdută a statului GILGIT -BALTISTAN

Must Read

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte....

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui...

Nota Redacției

Prezentăm mai jos prima parte a unei corespondențe primite din ceea ce în prezent face parte din Republica Pakistan, Regiunea GILGIT -BALTISTAN dar a fost integrată în Statul actual numai în 1948.
Când Marea INDIE a reușit să își obțină independența în 1948 după peste un secol și jumătate de dominație colonială a “ Perfidului Albion”, cum numea Președintele FRANȚEI, Generalul de GAULLE, Marea Britanie pentru care nu a avut niciodată o “simpatie debordantă” neuitând mașinațiile Primului Ministru Churchill care dorea să il elimine în favoarea Amiralului DARLAN și uIterior al Gen. GIRAUD, a început un război între minoritatea musulmană și majoritatea hindu.
Războiul s-a încheiat, după transferuri de populație musulmană și hindu, prin creerea Republicii INDIA în ceea mai mare parte a sub-continentului indian, cu o populație majoritară hindu și a Republicii Pakistan, în vestul INDIEI, cu o a doua entitate, Pakistanul de Est, în Estul sub-continentului indian care își va dobândi independența aproape 20 de ani mai târziu, sub numele de Republica BANGLADEȘ, aceste două teritorii având o populație majoritară musulmană!
Un număr de mici regate sau principate în nordul-vestul Pakistanului actual, au fost date în Administrația Pakistanului cu obligația de a le consulta și dacă majoritatea populației dorea independența să li se acorde aceasta!
Pakistanul nu a ținut cont de aceste cerințe și în ciuda recomandărilor ONU, aceste teritorii sunt menținute cu forța în Statul actual.
Un intelectual și om de cultură , Dr . Iqbal Hussain ARSALAN, din GILGIT-BALTISTAN ne-trimis această corespondență. În această perioadă de vacanțe , este instructiv și interesant să ne “cufundăm” în cunoașterea Istoriei!
Un erudit spunea: “Cine cunoaște Istoria trecută, poate înțelege prezentul și prevede viitorul
Vă urăm lectură plăcută și vom publica a II a parte în continuare

Gral.bg( r) Bartolomeu Constantin SĂVOIU
Directorul JURNALULUI

Istoria pierdută pierdută a statului GILGIT -BALTISTAN
Episodul I

Studiu și scriere. Iqbal Hussain ARSALAN

Un studiu al istoriei antice a Gilgit-Baltistan arată că „Statul BILOR” consta din două părți; jumătatea de est era cunoscută sub numele de Marele BILORcu capitala la Skardu în BALTISTAN, în timp ce partea de vest cuprindea zonele fostei “ Agenții “ BALTISTAN .Se numea Micul BOLOR , pentru care tibetanii foloseau termenul BRUZA În mod obișnuit, această zonă este cunoscută și sub numele de BRUSHAL

GILGIT -BALTISTAN a avut o importanță geo-strategică încă din cele mai vechi timpuri. Locuitorii acestei regiuni au o istorie comună, o cultură și o civilizație care este diferită și unică de alte națiuni ale lumii.
Istoria națională a acestei regiuni continuă să fie distorsionată încă din perioada colonială, astfel încât localnicii au fost văzuți ca grupuri etnice și secte diferite în loc de o singură națiune, iar istoria acestei regiuni a fost scrisă din acest punct de vedere. ceea ce este o provocare-
Unul dintre principalele obiective ale istoriei scrise în perioada colonială sub „politica împărțiți și stăpâniți” “ Divide et Impera” a fost acela de a diviza și de a conduce această Națiune și de a-și continua ocuparea ilegală. a fost distorsionată, ceea ce continuă până în zilele noastre. Majoritatea intelectualilor guvernamentali propagă că GILGIT -BALTISTAN nu este o NAȚIUNE și sunt obișnuiți să o vadă printr-o lentilă “comunală,” chiar dacă din punct de vedere istoric, “ Regionalismul” nu a fost o problemă internă a GILGIT -BALTISTAN .Mai degrabă, a fost introdus din exterior în GILGIT -BALTISTAN după 1980 și “gândirea comună” promovată în această regiune pașnică sub o politică astfel încât oamenii de aici să nu se poată uni pentru identitatea lor națională și drepturile fundamentale ale omului democratic. Există un capitol întunecat în istoria GILGIt -BALTISTAN când a existat un război în această regiune și fratele a luptat împotriva fratelui, ale cărui răni sunt încă vizibile și astăzi, dar, în ciuda acestui fapt, tânăra generație din GILGIT -BALTISTAN a respins gândirea comună și adevenit conștientă de apartenența ei la istoria străveche a GILGIT-BALTISTAN .Am jucat un rol cheie în stabilirea păcii și a fi parte a Națiunii Bot .
Deci, nu există nicio îndoială că oamenii care trăiesc în GILGIT -BALTISTAN de secole sunt o națiune și au propria lor identitate națională, care a fost fondată în epoca statului BILOR și ca și alte națiuni ale lumii, oamenii care au trăit. la poalele munților Himalaya, Hindu Kush și Karakorum de secole sunt o NAȚIUNE
O NAȚIUNE care trăiește într-o anumită zonă geografică și a avut propriul sistem de guvernare în diferite momente. A cărui istorie națională nu numai că acoperă mii de ani, dar interesele geografice, culturale și naționale sunt, de asemenea, mult mai comune și asemănătoare decât alte națiuni ale lumii.
Cultura, obiceiurile și stilul de viață al oamenilor din Gilgit-Baltistan nu sunt doar unice și separate de alte națiuni ale subcontinentului indian dar au și o identitate națională separată, care are la bază statul BILOR SHAHI.
Este o problemă diferită că, din cauza opresiunii istoriei, cultura, obiceiurile, civilizația, limbile și supraviețuirea și identitatea națională a acestui GILGIT-BALTISTAN s-au confruntat cu presiuni externe.
În ciuda faptului că s-au aflat sub influența altor națiuni din perioada colonială a Regatului Britanic și până în prezent, locuitorii acestei regiuni și-au păstrat cultura, civilizația, istoria și limbile vorbite în această regiune, precum Shana, Brushski, Balti Khowar, Vakhi. și alte limbi într-un fel sau altul. Menținută în formă. Și în fiecare epocă, locuitorii acestui loc au continuat să lupte pentru supraviețuirea lor națională împotriva ocupației și opresiunii străine.
De exemplu, din zilele de sclavie a guvernului Dogra și a Coroanei britanice, lupta națională pentru a-și proteja interesele naționale și pentru a obține identitatea împotriva sistemului colonial de astăzi continuă într-o formă sau alta.
Datorită importanței sale geo-strategice, această regiune a fost centrul Marelui Joc dintre puterile mondiale.
Din punct de vedere istoric, războiul a izbucnit între China și Tibet în văile GILGIT în perioada Balur Shahi datorită acestor rute.
În această perioadă sfâșiată de război, Shri BADAT ca un “canibal” într-o conspirație pentru a deschide calea pentru dominația străină.
În 745 d.Hr., 9000 de mii tibetani și 10000 de soldați ai Chinei au purtat un război sângeros în văile GILGIT dintre China și Tibet, în care Tibetul a fost învins.
Dar din cauza acestui război sângeros dintre Tibet și China, regatul BILOR a fost rupt, iar regiunea a fost împărțită în mici regate.
În ciuda presiunii externe, aceste mici state sau principate au reușit să-și mențină independența și suveranitatea până în 1846.

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte. Mersul iresistibil al civilizațiunii omenești...

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui studiu urmărit îndeaproape. AlzheimerFoto: Aline Morcillo...

La Mulți Ani pentru Sfântul Andrei și 1 DECEMBRIE!

Gral.bg(r) Bartolomeu Constantin SÂVOIU Directorul Jurnalului

Administrarea antibioticului în patologia virală nu aduce niciun beneficiu

Sursa: 360medical.ro de Alexandra Mănăilă  Dr. Daciana Toma, vicepreședintele SNMF Studiul STAR pentru România, realizat în mai 2022 pe respondenți cu vârste între 25–34 de ani,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -