În această perioadă, între 15-24 iulie 2002, se desfășoară la Hărman (Zona Metropolitană Brașov) unul dintre cele mai remarcabile evenimente cultural-artistice ale verii din România.



Este vorba de „Fenomenul Hărman” inițiat și implementat (cu un sfert de secol în urmă) de către prestigiosul colecționar de artă vizuală Nicolae-Ioan Vrâncean, curator al evenimentului, conex si pregatitor pentru Gala Națională a Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România din 3 septembrie 2022, la care vor participa și o serie de personalități din lumea artei și din sfera mediului politic local și zonal, dar și Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.







La șaptesprezece ani și douăzeci și cinci de ediții, Simpozionul internațional de artă contemporană de la Hărman nu mai este doar o tabără de creație care ocupă săptămânile de vară ale artiștilor. Nume cunoscute din pictura și sculptura contemporană, lucrând la Hărman, au îmbogățit personalitatea locului, i-au crescut atractivitatea. Zidurile vechi ale bisericii fortificate au acum un companion contemporan în bogata și spectaculoasa colecție Vrâncean, preponderent pictură abstractă, dar și sculptură monumentală ori de mici dimensiuni și mozaicuri.













Expozițiile cu lucrări din colecție sunt găzduită în elegantele și mereu în extindere galerii de artă „Amfitryon de la Hărman” și „Amfitryon de la BBC Brașov”. Colecția și, odată cu ea, opera artiștilor din gruparea „Pisica Roșie”, nucleu al simpozionului, a ajuns pe simezele multor
muzee și galerii de artă din țară și se pregătește pentru ieșire în Europa.








La această a XXV-a ediție aniversară vor fi prezenți cu lucrări pe simeze 45 de artiști plastici, după cum urmează: Ion Achițenie, Mirela Anura, Marius Barb Barbone, Aurel Bulacu, Dinu Câmpeanu, Mihai Chiuaru, Dana Constantin, Viorel Cosor, Horia Cristina, Gheorghe Dican, Eugen Dornescu, Aurel Dumitru, Cristina Georgescu, Claudiu Victor Gheorghiu, Constantin Ilea, Cristiana Iliopolos, Floriana Iliopolos, Iorgos Iliopoulos, Eugen Vasile Iovan, Remus Irimescu, Nicolae Alexandru Ispas, Marcel Lupşe, Dumitru Macovei, Florin Mocanu, Mircea Moldovan, Liviu Nedelcu, Andrei Negură, Andras Csaba Nemeş, Mariana Papară, Christian Paraschiv, Ştefan Pelmuş, Carmen Poenaru, Gheorghe Pogan, Vasile Raţă, Ioan Sbârciu, Eusebio Spînu, Ioana Lavinia Streinu, Liviu Suhar, Lilia Şeremet, Florin Şuţu, Diana Rozalia Tăicuțu, Constantin Tofan, Angela Tomaselli, Leontin Țibacov, Gheorghe Zărnescu. Parteneri media: Intell News, Jurnalul-Bucurestiului („Le Petit Parisien”), Ultima Oră.
Bibliografie
– Avocatul Nicolae–Ioan Vrâncean, părintele legitim al „Fenomenului
Hărman” (Brașov) cu Jurnalul Bucureștiului
– Eveniment cultural–educațional de excepție: Simpozionul internațional
de artă contemporană de la Hărman („Fenomenul Hărman”) cu Jurnalul
Bucureștiului
– „Fenomenul Hărman” cu Jurnalul Bucureștiului. Un sfert de secol de
promovare a artei vizuale contemporane de către Asociația AVV (Artă
Vizuală–Vrâncean). Revista „Vector” AVV (Lumea modernă și Arta
Abstractă). Artiști vizuali români prestigioși din România și Diaspora
română în prezentarea artistului vizual și publicistului Gheorghe Pogan
(Partea 1)