marți, iulie 23, 2024
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 4 | 2024 | ISSN 2972 - 2268

Cornel Vana – Un prieten căruia ii nutresc sentimente de admirație și stimă aleasă

Must Read

MILWAUKEE :Donald J. TRUMP, “Încoronat” Președinte

Popularitatea Crescândă a lui Donald J. Trump În 2024, Donald J. Trump a reușit să își mențină și chiar să...

Maximus. Isola di Capri

Sursa: cristoiublog.ro (Autor: Marius Niculescu) „Nomen est Omen”, celebra expresie din limba latină, derivă din convingerea fermă a romanilor că numele...

Xi Jinping: „Dacă cineva îndrăznește să atace Rusia, America se va scufunda în ocean!”

Sursa: romania fara justitie Președințele Chinei – Xi Jinping: „Să jucăm cu cărțile pe masă. Să fim sinceri! Alianța BRICS, din care...

A vorbi despre CV este ca și cum ai vrea să prinzi în structuri organizate un univers. Ca artist și om de artă nu pot să nu remarc locul lui CV în contextul valoric al artei contemporane naționale, alături de alți artiști care se simt și s-au simțit responsabili pentru soarta poporului nostru, care au activat și au acționat în Cetate și care nu s-au izolat în confortabilul Turn de Fildeș al creației pure.

În ciuda faptului că a simțit, deopotrivă Iubirea și lnvidia confraților, CV le-a „cântat ” pe amândouă, trecând drept pe drumul cel mare și fără sfârșit al vieții, sfidând prostia, nemernicia și nimicnicia.

În peisajul artei din România, cu numeroși artiști de nișă, atenți sau poate prea atenți la mișcările imprevizibile ale modei și la cerințele pieței preocupați doar de efectul imediat al lucrărilor lor, CV e o prezentă stingheritoare. El se arată, asemenea lui Don Quijote, un călăreț solitar cu ochii și sufletul ațintiți la himera marii Arte.

CV aparține speciei rarisime a celor care înfruntă transfigurați de o nobilă credință, ridicolul și neîncrederea, în numele unui ideal artistic inconfundabil, acela de a pătrunde în tărâmul necunoscut al ființei umane.

În arta lui CV intuim sentimentul de miracol, evident acel miracol românesc, prin care ne-au caracterizat unii, nu atât prin felul în care ne-am format ca popor romanic, cât prin felul în care ne-am păstrat așa cum zicea Iorga „în aceste locuri de un ispititor belșug și de trecere a oștilor”. Artistul nu are nevoie de cuvinte ca să exprime un adevăr, ci de imagine cu valoare maximă ilustrată cu știință și conștiință, dar mai ales cu dezinvoltură care cuprinde realitatea în lumile sale recreate și o întoarce prin forța imaginației spre privitor.

În tot acest proces și mecanism inefabil, istoria noastră este transpusă în forma sintetică, este sublimată în esențe fine, devenind miracol explicat pe înțelesul tuturor. Toate acestea se petrec prin forța penelului lui CV înscris demult pe traiectoria eternității.

România tara situată între Carpați și Dunăre, ” pe un picior de plai, pe o gură de rai” ne trimite cu mintea la izbânda poporului prin credință și cultură, unde iubirea față de Dumnezeu și neam rămâne emblematică.

Am avut șansa să-l cunosc îndeaproape pe acest exponent remarcabil al artei românești contemporane. Cu o activitate artistică de peste 50 de ani, CV și opera lui a devenit deja un simbol al artei din România, prezent în colecții private și muzeale.  Personalitatea lui distinctă, reflecțiile profunde și inteligența, atitudinea fermă față de problemele vieții și artei contemporane, ii aduc un înalt prestigiu. Opera sa semnată cu viață, talent, creativitate și originalitate, cu demnitate și integritate morală proprii, merita studiată și aprofundată atent, pentru că sunt valori care vor crește în strălucire odată cu trecerea timpului.

Opera lui CV este binecuvântată de Dumnezeu. El a înțeles în lunga sa carieră diferitele forme ale încercărilor și situațiilor dificile, multe dintre ele greu de asumat. În acest sens, artistul și maestrul CV poate vorbi despre darul lui Dumnezeu prezent în suferință, în încercare, dar și în bucuriile existențiale, cum sunt cele legate de împlinirile spirituale din bogata sa activitate creativă. Marile sale daruri divine pe care le-a primit artistul CV sunt binecuvântările lui Dumnezeu, recunoscute deopotrivă de el și de cei din preajma lui. Artiștii, marii artiști, corifei ai artei au cunoscut sau cunosc adeseori încercări,  umilințe,  prigoane, dar odată cu acestea au cunoscut și mari împliniri de natură spirituală, mult mai prețioase decât suferințele pe care le poate cunoaște un om în drumul vieții sale.

 CV – un aristocrat al artei și gândului românesc

Prezenta maestrului CV pe simezele, expozițiile prezentate de-a lungul anilor, mi-a oferit certitudinea unui om sensibil și atent, care știe sa-si prețuiască semenii, și să se bucure cu cei care se bucură, dovedind ca Iubirea se regăsește în relațiile interumane, confirmând că Dumnezeu trăiește prin noi, iar modelul intertrinitar se concretizează în abordarea cotidiană.

CV aparține de genotipul creatorului transpus în procesul creației, omul creator de frumos, e o mărturie pământeană indubitabilă a modelului nostru absolut: Marele Creator!

CV este o îmbinare excepțională a unui talent de o factură aparte, cu trăsături genetice, transmise de-a lungul multor generații de oameni educați, prin mecanisme epigenetice prin care se grefează o experiență personală absolută, de luptă pentru căutarea drumului și pentru împlinirea sa, printr-o voința neobișnuită de a face, de a înfăptui. ” Ca să faci o lucrare îți trebuie voință,  ca să faci o capodoperă îți trebuie geniu!”.

Ești ceea ce pictezi! O lucrare adevărată înseamnă a construi un turn pentru a face ” prizonieră priveliștea ” sau pentru a construi o Grădină pentru a încarcera fluturii!

Lucrările lui CV ce au ca temă originea, continuitatea, creativitatea și imaginația vieții prinse într-un cer  simbolistic cu largi și mitice conotații asupra prezentului și viitorului. Expoziția de acum e o continuitate și o continuare firească a căutărilor (și răspunsurilor) de o viață.

Virtuozitatea tehnică, măiestria penelului sau a cuțitului de paletă potențează și desăvârșesc elemente care adaugă ideilor plasticitate și expresivitate, susținând consistent tehnica menită să exprime creșterea, progresul, călătoria individuală în lumea interioară unde misterele care urmează a fi deslușite în drumul către nivelurile mai înalte de conștiință se prezintă simbolic sub forma unor metafore, spiralate sau stratificate perspectival, modulate dinamic sau sub forma unor personaje devenite efigii, care sunt și ele la rândul lor umbre. (Urme ale trecerii, omul nu își poartă doar „crucea” ci și umbra care ii aparține!)

Personajele sunt prinse în jocuri, și dansuri energice, în peisaje sau alături de arbori imaginari meniți să calmeze neliniștea siluetelor aflate în mișcare.

Prin creația sa, artistul ne oferă perspectiva conexiunii la spirala spațială,  chiar specială a fiecăruia în lumea statului sau urbană, unde fiecare individ există pentru a transmite mesajul existențial celor din jurul lui. Spirala vieții alături de treptele cunoașterii reprezintă pentru CV dansul etern al vieții ce poartă ecoul amintirilor din călătoriile noastre imaginare în continuă expansiune,  călătorii ciclice care conțin potențialul și matricea de creștere și transformare care ne ajută în evoluția personală.

Compozițional diagonalele, verticale, liniile de forță, spiralele evolutive, volumele, perspectiva și planurile sunt ca o joacă cu gravitația, iar în plan simbolic reprezintă geneze sau începuturi,  renașteri, o înțelegere nuanțată a transferurilor care duc la evoluție și rafinament.

Vă invit așadar să pătrundeți în lumea spirituală plină de poezie si mister ce compun grădina interioară a lui CV, o lume ce ne invită la introspecție, la descoperirea sinelui în drumul către nivele superioare de conștiință și mai ales către Dumnezeu, ce ne relevă esențele existenței noastre!

Gheorghe  Aștileanu   –   3  iunie  2024

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

MILWAUKEE :Donald J. TRUMP, “Încoronat” Președinte

Popularitatea Crescândă a lui Donald J. Trump În 2024, Donald J. Trump a reușit să își mențină și chiar să...

Maximus. Isola di Capri

Sursa: cristoiublog.ro (Autor: Marius Niculescu) „Nomen est Omen”, celebra expresie din limba latină, derivă din convingerea fermă a romanilor că numele unui om îi va marca...

Xi Jinping: „Dacă cineva îndrăznește să atace Rusia, America se va scufunda în ocean!”

Sursa: romania fara justitie Președințele Chinei – Xi Jinping: „Să jucăm cu cărțile pe masă. Să fim sinceri! Alianța BRICS, din care noi, China și Rusia, facem...

Tentativă de Asasinat a Președintelui Donald J. Trump, Aniversare-Show NATO, Blocaj Parlamentar în Franța, Decadența Occidentului se Confirmă!

  Tentativa de Asasinat contra Președintelui Donald J. Trump   Incidentul de astăzi în care a fost vizată viața fostului președinte Donald J. Trump a trimis unde...

Vladimir PUTIN în Coreea de Nord la Kim JONG UN Mark RÜTTE la Bruxelles la NATO

  Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong-UN rămâne una dintre cele mai izolate și represive dictaturi din Lume. Regimul se bazează pe un...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -