Foto: Nicoleta Marin (parcnaturalvacaresti.ro/echipa/)
Administrația Parcului Natural Văcărești a fost înființată de către CGMB, în urma votului pozitiv primit în ședința de astăzi. Noul serviciu public a fost înființat cu scopul de a se ocupa de administrarea Deltei Văcărești și reprezintă chiar primul pas pe care PMB îl face pentru preluarea oficială a administrării parcului. Administrația va avea 20 de angajați și fonduri și va fi finanțată din subvenţii de la bugetul local al Municipiului Bucureşti, dar și din venituri proprii.
Înființarea Administrației Parcul Național Văcărești este un prim pas important în procedura de preluare a administrării Deltei Văcărești de către Primăria condusă de Nicușor Dan, însă mai trebuie parcurși următorii pași:
- PMB depune la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) un dosar cu actele de înființare a structurii de administrare special constituite, inclusiv sediul și structura de personal care va administra parcul.
- ANANP are la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru analizarea dosarului și încă o zi pentru publicarea raportului de evaluare.
- În următoarele 15 zile lucrătoare, ANANP și PMB, prin structura special constituită pentru administrarea Parcului Natural Văcărești, vor semna contractul de administrare pentru următorii 10 ani.
În acest moment, Asociația Parcul Național Văcărești se ocupă de o administrare minimală din fonduri proprii a parcului ,pentru ca acesta să nu rămână în paragină. Reprezentanții asociației au declarat, pentru Buletin de București, că înființarea acestui serviciu public este un pas necesar pentru preluarea administrării parcului natural de către PMB și că vor susține noua structură cu experiența și cunoașterea câștigate în peste 10 ani de observare și îngrijire a parcului, dar și cu resursele pe care le au.
„E un pas necesar pentru ca PMB să preia oficial administrarea parcului. Parcul are nevoie de o structură de administrare dedicată, care să pună în practică soluții imediate pentru pază și supraveghere. Apoi, administrația urmează să reia și să finalizeze regulamentul, zonarea și planul de management, un fel de legi fundamentale pentru funcționarea parcului. Să constituie consiliul științific și consiliul consultativ și să demareze proiecte strategice pentru conservarea speciilor și a habitatelor și pt amenajarea parcului, pentru a oferi cît mai multor copii și adulți experiența interacțiunii cu natura, a recreerii în aer liber, a învățării în natură. Noi, APNV, susținem noua structură cu toate competențele echipei noastre, cu experiența și cunoașterea câștigate în peste 10 ani de observare și îngrijire a parcului și cu resursele pe care le punem la comun cu PMB pentru o administrare exemplară a primului parc natural urban al țării, în interesul naturii și al comunității”.
A declarat Nicoleta Marin, din partea Asociației Parcul Natural Văcărești
Foto: Nicoleta Marin (parcnaturalvacaresti.ro/echipa/)
Foto: Nicoleta Marin (parcnaturalvacaresti.ro/echipa/)
ISTORIC
Înainte de anul 1988, zona în care se află acum Parcul Natural Văcărești marca periferia de sud-est a Bucureștiului, neasfaltată, cu locuințe rare și grădini întinse, conectate printr-o rețea modestă de străzi, dintre care unele există și astăzi: Glădiței, Povestei, Lunca Bîrzești, Săvinești.
În anul 1988 proprietarii de terenuri și locuințe au fost expropriați, regimul comunist demarând aici o amplă lucrare hidrotehnică: Amenajare Lac Văcăreşti. Lucrările la digul din pământ betonat înspre lac și la cuveta lacului au fost finalizate în 1989. Lacul urma să fie alimentat gravitaţional din Argeş, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 km, din aducțiune realizându-se doar 14 km.
Foto: Andrei Bîrsan, Bucureștiul meu drag
În anul 1989 această soluție a fost abandonată, iar bazinul creat a fost umplut, până la urmă, prin pomparea apei din Dâmbovița. Din cauza defectelor de execuție, s-au produs infiltrații ce au inundat zonele învecinate, în mod special pe cea a serelor Popești-Leordeni, ceea ce a dus la suspendarea temporară și, după 1989, la abandonarea definitivă a proiectului.
În anul 2000 in lipsa intervenției umane zona s-a renaturat, fiind ușor, ușor populată de numeroase specii de animale și plante.
În anul 2012, ca urmare a semnalării existenței unui număr impresionant de specii de păsări, dintre care unele rare, și a unei îndelungate documentări fotografice, în 2012 o echipă de specialiști în arii protejate – viitoarea Asociația Parcul Natural Văcărești – și-a asumat misiunea înființării parcului natural.
Foto: Andrei Bîrsan, Bucureștiul meu drag
A urmat un proces minuțios de cercetare, documentare, lobby și mobilizare civică, care a condus la declararea Parcului Natural Văcărești prin hotărâre de guvern în 2016.
Sursa:parcnaturalvacaresti.ro