luni, februarie 6, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 124

Play to Earn – Cele mai tari jocuri crypto

Must Read

„Șobolanii părăsesc corabia actorașului”. Ucraina lui Zelenski se scufundă încet, dar sigur!

Sursa: solidnews.ro Autor: Oana-Medeea Groza   În Ucraina și SUA au avut loc o serie de percheziții fără precedent în istoria celor...

Ecaterina Conachi Vogoride, femeia care a făcut Unirea!

Totul s-a întâmplat pentru că a existat o doamnă pe numele ei Ecaterina-Cocuța Vogoride, născută Conachi. Revoluționarii de la 1848...

„Eminescologie” la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a zilei de naștere a marelui nostru poet național Mihai...

Sursa: Editorial board J-B (Journal of Bucharest), Bucharest (Florentina Csinta & Maria Vijianu - principal editors, Andrei Ștefan, Mircea...

Jocurile video pe blockchain sau Crypto Games devin din ce în ce mai populare datorită conceptului de play to earn, adică câștigi profit pe măsură ce joci. De la simple investiții în obiecte digitale, terenuri virtuale și multe alte iteme sub formă de NFT-uri la jocuri complexe, pe care le pot aprecia și gamerii, nu doar pasionații de crypto, vei putea citi în acest articol despre cele mai tari jocuri crypto care au făcut furori în ultima perioadă.

Ce este Play to Earn

Play to Earn înseamnă să câștigi bani în timp ce joci. Jocuri crypto care îți acordă șansa să faci bani fie prin vânzare-cumpărare de iteme din joc, fie prin descoperirea unor iteme rare care valorează în funcție de mărimea pieței, fie prin mecanisme de staking ș.a.m.d

Poți câștiga tokenuri, criptomoneda jocului de exemplu (precum AXS e în Axie Infinity), sau niște NFT-uri, sau anumite iteme virtuale care se pot converti în criptomonede.

Crypto Games vs Jocurile clasice

Conceptul de a face bani jucând jocuri pe calculator nu este nou. Sunt jucători care au făcut bani jucând WOW (tranzacționând gold și iteme) dar încălcau termenii și condițiile producătorului. Alte jocuri îți permiteau să faci bani fără opreliști, precum Second Life, dar nu erai tu proprietarul spațiului virtual ci compania producătoare. Poate ai făcut bani din skinuri în CS:GO, dar Steam a condiționat vânzările pe marketplace datorită restricțiilor AML (anti spălare de bani), iar alte marketplace-uri nu sunt aprobate și au risc de BAN.

Printre puținele metode legitime de a face bani în jocurile clasice, regăsim competițiile, însă doar cei mai buni puteau să câștige un turneu de Starcraft 3, DotA 2, Hearthstone și multe altele. Însă cu jocurile crypto, lucrurile se schimbă în bine pentru că orice jucător va putea să câștige bani dacă alocă timp gaming-ului.

Beneficiile Jocurilor pe Blockchain:

  • Tu ești unicul proprietar al itemelor din joc, nu o companie producătoare care îți poate închide contul.
  • Se creează o piață liberă între jucătorii jocului (deci o economie).
  • Poți înlocui job-ul full time cu jucatul unui joc (dacă acumulezi suficiente tokenuri/iteme/NFT-uri).
  • Prețul itemelor și proprietăților virtuale cresc în timp odată cu creșterea numărului de jucători.
  • Jucătorul poate vota pentru viitoarele schimbări ale jocului.

TOP – Jocuri Crypto

Începând cu primul mare succes, CryptoKitties, jocurile pe blockchain combină elemente de jocuri de noroc, raritate (iteme de colecție limitată) și vânzarea/cumpărarea pe o piață formată din jucători. Nu toate jocurile crypto au un gameplay foarte bine dezvoltat, însă suntem abia la început, iar cei care prind jocul încă din faza incipientă (alpha sau beta) au mari șanse să acumuleze profituri considerabile.

1. Axie Infinity

Axie Infinity este inspirat din CryptoKitties însă combină și elemente regăsite în Pokemon Go și alte jocuri . Are un gameplay simplu, practic colectezi animăluțe digitale numite Axies care pot lupta și pe care le poți împerechea și/sau vinde.

Axie a explodat în popularitate în 2021, fiind primul proiect crypto unde vânzările NFT au atins un volum de 1 miliard de dolari (pe locul 2 fiind CryptoPunks care este doar o colecție nu și un joc).

Cu cei peste 1 milion de jucători activi zilnic, Axie Infinity este un adevărat succes. Moneda jocului, tokenul AXS s-a înmulțit deja de 8 ori anul acesta. Capitalizarea de piață fiind de peste 4.4 miliarde de dolari la momentul scrierii acestui articol.

Din păcate jocul nu este f2p (free to play) și momentan costă peste $1000 doar să începi să joci (ca să cumperi 3 axies de câte $300-$400 fiecare). Însă prețurile sunt în continuă creștere, doar acum câteva luni le puteai cumpăra la un preț de două ori mai mic, așa că ceea ce pare scump acum poate anul viitor va fi considerat ieftin.

Ca să cumperi axies trebuie să deții ETH. Poți cumpăra ETH de pe un exchange crypto folosind cardul bancar (cel mai simplu este prin Binance). Spre exemplu, dacă un axie costă $340 și cumperi 3, va trebui să plătești $1020 care înseamnă aproximativ 0.27 ETH (la cursul din 2 septembrie 2021), mai punem și comisionul de transfer și rontunjim la 0.3 ETH.

Poți face bani cu Axie Infinity în mai multe feluri:

  • Vânzând axies (cel mai scump axie vândut vreodată a fost la sfârșitul lui 2020 la prețul de 300 ETH).
  • Prin breeding (împerechere) poți genera mai mulți axies pe care îi poți împrumuta pe bani sau vinde.
  • Prin lupta în arenă – când invingi alți axies, primești tokenuri SLP pe care le poți vinde sau le poți consuma pentru breeding.

2. Decentraland

Decentraland este un univers virtual 3D, asemănător cu Second Life, dar mai mult pe direcția de univers deschis (sandbox) în care poți construi orice. Jocul nu are un gameplay complet încă, ci s-a focusat pe criptomoneda MANA, și vânzarea de parcele virtuale sub formă de NFT-uri.

Decentraland îmbrățișează conceptul de metaverse, care împreunează lumea virtuală cu valori reale. Dacă vrei să joci acum, s-ar putea să fii un pic dezamăgit, pentru că nu există o poveste în spate sau niște misiuni oficiale, ci pur și simplu te plimbi într-o lume virtuală și vezi ce au construit alții, însă jocul este încă la început.

Jocul se află în faza în care atrage dezvoltatori și investitori, care cumpără asset-uri digitale și crează conținut 3D nou.

Există doar 90.000 de parcele de teren, fiecare având 16×16 metri virtuali. Costul unei parcele astăzi este în jur de 6000 MANA, adică aprox. $6000 USD pentru că MANA este astăzi cotată la $1.

Poți juca jocul mergând la site-ul oficial Decentraland.org și conectându-ți portofelul Metamask. Se poate juca gratuit (f2p) dar nu prea poți face multe lucruri decât să te plimbi, să joci mici joculețe, și dacă ai noroc să discuți cu alți jucători care apar destul de rar.

3. Alien Worlds

Alien Worlds este un metaverse, un grup de lumi virtuale în care se întâlnește și lumea DeFi și lumea gaming-ului, poți cumpăra și teren virtual, poți și face staking, poți câștiga pasiv și multe altele. Alien Worlds este considerat jocul pe blockchain cu creșterea cea mai rapidă în 2021 fiind primul crypto game care a spart pragul de 100.000 de jucători, iar acum a ajuns la peste 2.5 milioane.

Este un joc complex pentru că există o întreagă economie cu planete, cu trezorerie, cu concepte noi precum NFT shining. Dar în mare parte, nu are un gameplay, ci este mai degrabă axat pe mining și staking.

Cum joci Alien Worlds

Ca să faci bani în Alien Worlds trebuie să începi să minezi. Îți va trebui un tool de minat. Dar mai întâi alegi o planetă. Sunt 6 planete la care s-a alăturat și planeta Binance printr-un parteneriat. Dar dacă vrei să știi cea mai profitabilă planetă, este fără îndoială RPlanet.

După ce ai ales planeta, trebuie să alegi o zonă. După ce selectezi zona alegi o unealtă de minerit. Dacă joci gratuit vei primi unealta de bază, care nu produce mult.

Ce câștigi prin minat? Vei câștiga tokenul oficial al jocului numit Trilium (TLM) care este valabil cross-chain și pe WAX și pe ETH și pe BSC. Câștigul de TLM îl poți reinvesti în unelte mai bune sau îl poți pune la staking pe RPlanet ca să primești dobândă. Evident, dacă cumperi și teren și unelte mai bune, poți mina mai mult și cresc și șansele descoperirii de NFT-uri valoroase.

Pentru mai multe detalii, vizitează site-ul oficial: https://alienworlds.io/

4. Lost Relics

Lost Relics (fostul Forgotten Artifacts) este un RPG precum Diablo cu influențe din Runescape și face parte din categoriile dungeon crawlers și hack and slash. Eroul tău se luptă cu monștrii pentru a descoperi comori ascunse. Probabil este unul din cele mai potrivite tipuri de joc pentru lumea crypto, pentru că ce poate fi mai satisfăcător decât să învingi boss-ul să deschizi cufărul și să primești un item cu valoare reală?

Lost Relics este un joc cu un gameplay bogat față de majoritatea jocurilor crypto, pe care chiar și gamerii înrăiți ar putea să-l aprecieze. Jocul nu este nou, fiind lansat încă din 2019, însă este încă în varianta Alpha (Pre-Release). Te poți înregistra pe site-ul oficial: LostRelics.io

Jocul este f2p (free to play), însă momentan, datorită cererii crescute, ca să îți activezi contul trebuie să cumperi măcar un item din store (membership-ul minim pentru activare costă în jur de $12 + gas fees).

Câștigul din acest joc nu este previzibil (precum în Axie) pentru că itemele se obțin în funcție de noroc, însă creatorul dorește să îmbunătățească caracteristica play-to-earn cu următorul update, programat în cursul acestei luni.

Jocul are în acest moment 8000 de jucători activi lunar iar în preajma event-urilor (Halloween, Crăciun) se pot strânge și 30.000 de jucători.

Nu există o monedă a jocului (precum în Axie), fiind un joc bazat pe Enjin, folosindu-se ENJ coin (sau JENJ) care este un token de pe rețeaua Ethereum. Datorită rețelei încărcate și cu prețul gazului (gas fee) crescut, s-a creat un marketplace intern în joc, unde nu trebuie să plătești comision de blockchain pentru transferuri de iteme.

5. The Sandbox

The Sandbox este un joc precum Minecraft. Jocul este mai vechi, însă a fost achiziționat în 2018 de către Animoca Brands și a fost convertit într-un joc crypto.

Conceptul jocului este asemănător cu Decentraland, pentru că poți crea lumi virtuale noi, de la zero care se află pe parcele de teren virtual. Poți crea avatare noi, creaturi noi, faună și clădiri, după placul inimii tale.

Există un marketplace unde poți tranzacționa creațiile tale, inclusiv parcele de teren, folosind tokenul SAND. Această criptomonedă este un ERC-20, deci se află pe rețeaua Ethereum și din păcate va avea probleme cu comisioanele mari când crește prețul gazului (gas fee).

Croptomoneda SAND este folosită și ca token de guvernanță, oferindu-ți posibilitatea să contribui la decizii cheie din managementul jocului.

Jocul este mai degrabă construit pentru creatorii de jocuri. În Sandbox poți să-ți creezi propriul joc și apoi să atragi jucătorii în lumea virtuală pe care ai creat-o.

Pentru mai multe detalii accesează site-ul oficial: https://www.sandbox.game

6. Gods Unchained

Dacă ești fan al jocurilor cu cărți de joc, precum Magic The Gathering sau Pokemon, ai șansa să întâlnești acest stil de joc prin Gods Unchained. Jocul aduce mult cu Hearthstone de la Blizzard.

Gods Unchained a fost creat de compania Immutable încă din 2018 și după mai puțin de 3 luni au vândut 1 milion de cărți de joc. Practic așa se fac banii în acest joc.

Este un joc free to play, dar desigur că atunci când cumperi pachete de cărți mai bune, poți câștiga mai mult. Ca să începi să joci, poți urma tutorialul, jocul fiind destul de finisat.

La început e dificil să creezi pachete de cărți (decks) competitive, așa că te poți inspira de pe gudecks.com, un site cu statistici și strategii care te ajută să ai primele victorii încă din prima zi.

Banii se fac după multe bătălii câștigate prin care descoperi pachete noi. Cărțile de joc care se repetă, pot fi combinate împreună pentru a crea un NFT pe blockchain, pe care apoi îl vinzi pe marketplace.

Tokenul oficial al jocului este GODS, și abia a fost lansat vara aceasta.

Pentru mai multe detalii vezi site-ul oficial: https://godsunchained.com/

7. Prospectors

Prospectors este un joc de economie, management al resurselor și strategie, cu o grafică atrăgătoare, care poate fi jucat și în browser pe desktop dar și pe telefon android.

Prospectors este un joc de tipul MMORTES (Massive Multiplayer Online Real Time Economic Strategy) care aduce cu jocurile: Triburile (Tribal Wars), Game of Thrones (jocul), Forge of Empires, Elvenar și altele.

Prospectors merge pe blockchainurile EOS și WAX. Iar ca să câștigi bani, trebuie să produci Prospectors Gold care este moneda jocului și cu care poți cumpăra parcele de teren, resurse și forță de muncă.

Gold-ul poate fi convertit în PGL Token, care poate fi vândut pe un exchange descentralizat sau poate fi pus la staking să producă mai mult.

Pentru mai multe detalii vizitează site-ul oficial: https://prospectors.io/

Jocuri crypto care urmează să se lanseze

Toate jocurile de mai sus au deja un playerbase, însă multe jocuri nici nu s-au lansat încă, și este important să putem juca un joc când încă este in faza incipientă ca să existe potențialul maxim de creștere al investiției.

Nu este un secret că proiecte precum Flow și Ultra, urmează să lanseze jocuri în masă în anii următori, iar industria jocurilor pe blockchain este încă la început. Fiecare stil de joc urmează să fie recreat în lumea crypto.

Două jocuri care urmează să se lanseze în curând

1. Illuvium

Illuvium se va lansa undeva în ultimul trimestru al anului 2021 și va fi un joc cu lupte automate între monștrii numiți Illuvials. Banii se fac prin câștigarea luptelor, îmbunătățirea monștrilor și tranzacționarea acestora sub formă de NFT.

Tokenul oficial este ILV, deja vândut în presale și tranzacționat pe piață. Astăzi este la o valoare de aprox. $600.

Grafica arată bine din imaginile apărute până acum și jocul este deja foarte anticipat, abia așteptăm să-l încercă și noi. Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial: illuvium.io

2. Legends of Mitra

Legends of Mitra sau LoM va fi un joc de tipul tower defense. Acesta se află într-o variantă și mai incipientă decât Illuvium, deci avem șanse să intrăm cât mai devreme pentru că tokenul nici nu a fost lansat încă.

Jocul se va lansa luna aceasta, dar numai varianta de test (limitată la un număr maxim de jucători). Cu promisiunea că NFT-urile și monedele câștigate în această perioadă vor putea fi păstrate de jucători (fără să fie resetate la lansarea oficială).

Pentru mai multe detalii despre Legends of Mitra intrați pe canalul oficial de discord.

Concluzii

Sunt multe alte jocuri crypto interesante pe care nu le-am menționat în acest articol, dar despre care vom scrie în viitor. Important este că spațiul crypto gaming este încă foarte tânăr și putem să jucăm niște jocuri care pot deveni foarte mari încă de la început.

Sursa: criptomonede.info

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

„Șobolanii părăsesc corabia actorașului”. Ucraina lui Zelenski se scufundă încet, dar sigur!

Sursa: solidnews.ro Autor: Oana-Medeea Groza   În Ucraina și SUA au avut loc o serie de percheziții fără precedent în istoria celor...

Ecaterina Conachi Vogoride, femeia care a făcut Unirea!

Totul s-a întâmplat pentru că a existat o doamnă pe numele ei Ecaterina-Cocuța Vogoride, născută Conachi. Revoluționarii de la 1848 au reușit după un deceniu...

„Eminescologie” la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a zilei de naștere a marelui nostru poet național Mihai...

Sursa: Editorial board J-B (Journal of Bucharest), Bucharest (Florentina Csinta & Maria Vijianu - principal editors, Andrei Ștefan, Mircea Vlad, Dorel Vasilescu & Valentin...

Sunt de nouă ori mai multe decese cauzate de vaccin! Vasile Astărăstoae dă de pământ cu CNCAV după dezvăluirea efectelor secundare

Sursa: stiripesurse.ro Autor:Loredana Codruț Sursa foto: Mediafax Medicul Vasile Astărăstoae, care în timpul pandemiei, s-a opus măsurile restrictive și presiunilor înspre  vaccinarea forțată a...

Zece noutăți importante în acest an privitoare la pensionari și pensiile lor

Sursa: avocatnet.ro Eduard Isidor Asistent Editorial, Pentru pensionari, dar și pentru pensiile lor, anul 2023 le-a pregătit mai multe schimbări importante....
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -