Viitorul pescuitului de la Marea Neagră poate depinde de cooperarea cu succes a celor șasestate care împărtășesc apele acestui bazin provocator. Aceste țări includ Bulgaria și România,ambele membre ale UE și țări din afara UE, dintre care unele au relații complicate cu vecinii lor.
Până de curând, chiar și o estimare exactă a sănătății populației anumitor specii marine din Marea Neagră era imposibilă. Diferite țări riverane și-au folosit propriile metode pentru a efectua cercetări în apele lor. Drept urmare, oamenii de știință s-au străduit adesea să înțeleagă imaginea de ansamblu, iar organizațiile de management nu au putut lua măsuri eficiente pentru a restabili populațiile.
Un proiect științific inovator numit BlackSea4Fish, care este susținut financiar de UE și coordonat de Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM), a devenit primul exemplu de succes al comunității științifice din Marea Neagră care se reunesc și utilizează aceleași metode pentru obțineți o imagine completă. Oferă speranță celor care doresc să creeze măsuri eficiente pentru conservarea și restabilirea stocurilor comerciale de pescuit.
Ne-a spus că Marea Neagră se confruntă cu probleme semnificative, cum ar fi pescuitul excesiv și reducerea pescuitului la scară mică. Există, de asemenea, alte provocări, cum ar fi „practicile ilegale și, de asemenea, capturarea accidentală a indivizilor mici și a speciilor vulnerabile”.
Potrivit acestuia, stocurile din Marea Neagră nu sunt așa cum se dorește, „nu sunt la un nivel biologic sănătos”.
„Dacă aceste decizii sunt luate în mod corespunzător, fiul meu poate beneficia de mare, așa cum am făcut și eu. Așadar, sperăm că până când copilul meu va ajunge la vârsta mea, va avea dreptul la aceleași resurse sau chiar mai bine.”
Hüseyin Ozbilgin
BlackSea4Fish project coordinator