vineri, octombrie 4, 2024
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 4 | 2024 | ISSN 2972 - 2268

Adevărul despre Universitatea București. Crema cremei!

Must Read

„Deșcolarizarea României a dus la un viitor incert pentru țara noastră”

Sursa: anonimus.ro Cunoscutul istoric, scriitor şi profesor Mircea Platon, redactor-șef al revistei «Convorbiri literare», având un doctorat în istorie la...

ISRAEL: Succes după succes în Războiul contra Terorismului

De la fondarea sa, Statul ISRAEL a confruntat constant cu amenințări teroriste din partea grupărilor extremiste, atât interne, cât...

Scrisoare foarte deschisă din SUA către cetățeanul Klaus Werner Iohannis

Sursa: cotidianu.ro 28 septembrie 2024 Grigore L. Culian Actualitate, Comentariu 40 Cetățene Klaus Werner Iohannis, Mă numesc Grigore L. Culian, cetățean româno-american...

 

Catastrofa învățământului  universitar 

autor: DAN UNGUREANU – prof. univ.  Universitatea Bucureşti

(pe marginea fostei dezbateri despre învățământul din România)

Le-am cerut studenţilor mei, anul III la Română Engleză, să comenteze, în engleză, un poem  englez din secolul XIX, la alegere.

Trei sferturi n-au putut numi nici un poet englez  din secolul XIX şi nici o poezie (deşi au studiat  în anul II Byron, Coleridge, Wordsworth,  Shelley).

Unul a povestit un roman de Dickens. Cinci au  povestit piesa de teatru “Romeo şi Julieta”  (numită alternativ“roman”,“novel”,  ori “poem”).

Restul de cincisprezece din şaizeci, care şi-au  amintit totuşi o poezie, au scris totuşi în engleză.  Am corectat mai jos greşelile lor :

– pluralul lui “viu” nu e “vi”, ci “vii”; – verbul “a lua” nu se scrie “i-au”;

– “Obijnuit” e incorect;

– “îi” nu se scrie despărţit, “î-i”;

– “să de-a” e incorect (corect e “sădea”); – nu se zice “propiu”, ci “propriu”;

– “them” nu poate înlocui “their”;

– nu se poate spune “them mother” în loc de  “their mother”;

– “intitulated” nu există în engleză

(conform Merriam-Webster Dictionary); – “combinated” nu există în engleză;

– “to enjoy of life” e incorect ( verbul “to enjoy”  e tranzitiv);

– “writted” e incorect, în loc de”wrote“; – “poetry” nu e identic cu “poem”;

– “lirycs” nu e ortografiat corect, şi cu siguranţă  nu înseamnă textul unei poezii, ci versurile unui  cântec;

– “roman” nu există în engleză, corect e”novel“; – “disapointness” nu există, corect

e”disappointment“;

– “beautifuly thing” e incorect;

– “tryed” e incorect;

– “gaves” nu există (corect “gives” sau”gave“); – “tooked place” e incorect;

– tabloul “Gioconda” nu e de Picasso, ci  de Leonardo da Vinci;

– “Romeo and Juliet” nu e un roman; – “Romeo and Juliet” nu e un poem;

– Shackspear nu se scrie astfel.

Dacă se dădea admitere la facultate, ei ar fi  căzut la admitere. Toţi aceşti tinerivor deveni  profesori de limba engleză şi română peste  trei luni.

Îmi este inexplicabil cum asemenea studenţi pot  deveni profesori, când în orânduirea

veche,”bolşevică şi totalitaristă”, ei n-ar fi putut  nici măcar trece admiterea.

Paradoxal, se face mai multă şcoală la liceu  decât la Universitate: la liceu, profesorii pot încă  să lase repetenţi elevii care nu învaţă, fiindcă  liceul e gratuit, iar profesorii nu sunt plătiţi după  numărul de elevi. Studenții sunt mai prost  pregătiţi decât elevii de liceu. Le-am cerut celor

şaizeci de studenţi ai mei referate. Din şaizeci,  mi-au dat referate vreo 20. Din ele, zece erau  transcrise (copy – paste) de pe un sit de  internet,http://www.referat.ro/.

O vină pentru această situaţie o are aşa-numitul  “învățământ axat pe competenţe“. În noul  sistem, elevii, vezi Doamne, “nu mai tocesc date  seci, ci dobândesc competenţe“.

Mare este confuzia din capetele pedagogilor de  şcoală nouă! Există materii axate pe competenţe  (a învăţa engleză, franceză ori muzică, înseamnă  să ştii a vorbi engleză, franceză, respectiv să  cânți, să fluieri sau să fredonezi melodii). Există materii bazate pe cunoştinţe (istoria,  geografia, anatomia şi zoologia, de pildă). Există materii intermediare, ca biologia şi  chimia, în care competenţele şi cunoștințele sunt  complementare.Cultura generală e  alcătuită doar din cunoştinţe. Educaţia “axată pe competenţe”  naşte monştri, fiindcă a şti cine a pictat Gioconda e o cunoştinţă, nu o competenţă!!!

O altă studentă, tot de anul III la Litere, mă  înştiinţează că “poetul ei preferat e Macedonski,  autorul frumosului poem Mistreţul cu colţi de  argint“. Pe vremea mea, a numi pe cineva  “autorul meu preferat” presupunea măcar să-i  poţi identifica poeziile. Se presupune că un  absolvent de engleză ştie, după trei ani că în  engleză, “romanul” se numeşte “novel”. Universitatea zulusă 

Conform cu situl QS (Quacquarelli Symonds) World University Rankings =Clasificarea  mondială a universităţilor conform  criteriului Quacquarelli Symonds): – Israelul, o ţară mică, cu suprafaţa cât a  Moldovei, are trei universităţi pe locurile 102,  114 şi 132 din lume;

– Carolina din Praga e pe locul 230 în lume; – Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta e  pe locul 400;

– Universitatea Bucureşti era pe locul 500, lângă  Universitatea din Szeged (cu o populaţie de  166.000 locuitori), Universitatea Kwazulu din  Africa de Sud, din Bangladesh, Kazahstan şi  Sri-Lanka;

– Universitatea din Liubliana e pe locul 400; – Universitatea Iagelona din Polonia e pe locul  302;

– Universitatea Ben Gurion, din deşertul  Neghev, e pe locul 323;

– Universitatea Babeş-Bolyai este după locul  600, lângă nişte universităţi saudite, sri-lankeze  şi kazahe (după principiul: “nisip, junglă,  nisip”). Situl ARWU (Academic Ranking of  World Universities)

Clasificarea academică a universităţilor din  întreaga lume, a Institutului de Pedagogie al  Universităţii Jiao Tong se opreşte la primele 500  de universităţi din lume, unde pe la coadă se află  Universitatea Kwazulu Natal, cea din Liubliana  şi cea din Wellington, Noua Zeelandă.  Universitatea din Bucureşti are de ajuns din

urmă universitatea zulusă din Durban, cea  slovenă (Liubliana, 280.000 locuitori) şi cea din  Wellington (386.000 locuitori, la capătul lumii,  în largul Pacificului).

Învățământul românesc e prăbuşit cu  totul. Predau profesori care fac greşeli de  clasa a şasea. Absolvă cu diplomă, studenţi care  acum 15 ani ar fi căzut la admitere. Conduc  doctorate oameni total necalificaţi. Comisia  centrală de acreditare a titlurilor universitare  face conducători de doctorat în glumă. Sunt un  excelent prooroc. Nu se mai miră nimeni că n avem universităţi remarcabile cu cercetători  remarcabili, când înşişi conducătorii de doctorat  se fac din carton lipit cu aracet.

Codă 

Problema universităţilor din România nu e să  ajungă din urmă cine ştie ce universităţi vestice.  Problema universităţilor noastre e să ajungă din  urmă nivelul liceelor româneşti din 1988. Şi  atunci mai vorbim! Educaţia e singurul domeniu  în care nu se vorbeşte de “greaua moştenire a

comunismului”. Regimul de debandadă,  numit “democraţie”, şi miniştrii incapabili şi  iresponsabili au transformat învățământul  românesc într-un haos. Din toţi olimpicii  internaţionali români de anul trecut, unul singur  s-a înscris de nevoie (!!!) la Universitatea din  Bucureşti, fiindcă nu ştia engleză, ca să devină  bursier la o Universitate străină.

Fac încă patru profeţii :

  1. Peste cinci ani nici un licean olimpic nu se va înscrie student în vreo universitate română. 2. Peste zece ani, nivelul de analfabetism (!!!) al studenţilor români va fi acelaşi ca cel pe care l am pomenit mai sus.
  2. Peste zece ani nici o universitate românească nu va intra în lista primelor 500 de universităţi din lume, iar kazahii, saudiţii, sri-lankezii şi  zuluşii ne vor privi ca şi acum, de sus. 4. Nici peste zece ani Ministerul Educaţiei nu-şi  va decupa din presă un articol despre starea  învățământului românesc, ca să-l aibă la  îndemână.

Cine e de vină? 

Problema nu este doar a învățământului. Ci este  mult mai gravă: ține de economie si de  decăderea pieței muncii din România. Iar  vinovatul e cel care a produs toate astea: • Statul (mai precis miniștrii învățământului),  care a luat șpagă ca sa recunoască diplomele. Iar  șpaga a ajuns in final la partide (de aia, mulți  dintre profesorii din universitățile private sunt  tot politruci).

  •  Statul, care după absolvire, a angajat in masa analfabeții si le-a dat si salarii babane: bugetarii care freacă dosare pline de greșeli, au salariu  dublu față de privat! In ultimii 7 ani, numărul  angajaților de stat s-a dublat, salariile s-au triplat  (mai ales in învățământ), deși nivelul angajaților  de stat s-a prăbușit.
  •  Statul, care a mărit in permanență nivelul salariului minim si a forțat si firmele private sa-i “răsplătească” pe imbecili.

Socialiștii au făcut “protecția sociala” a  incompetenților, ocazie cu care s-au îmbogățit si  ei din greu (ca orice socialist respectabil). Pe scurt, statul social a creat o piață de  desfacere pentru idioțenie: păi atunci, de ce va  mirați ca a ajuns sa fie condus de idioți?

Concluzie: e bou? Lasă-l să  moară de foame! 

  • Daca statul n-ar mai fi avut nici un angajat (zero funcționari, externalizare totală a serviciilor), toți absolvenții ar fi fost obligați sa  cerșească o pâine la ușa firmelor private. Iar  firmele private nu dau o ceapa degerată pe  diploma ta: ci doar pe câți bani poți să produci! •€Daca statul n-ar fi garantat un salariu minim  pentru orice bou cu diploma, boii respectivi ar fi  primit in loc de bani…paie. Adică exact ce  merita.

Moartea e cel mai bun  

judecător; foamea e cel mai  bun profesor. 

Iată de ce, eu sunt optimist. Pentru ca statul  român e in stare de faliment. A început sa  concedieze profesori, polițiști, mineri, postași,  avocați din oficiu (după ce, ani de zile, i-a  angajat cu găleata si i-a plătit cu lopata). Jaful  de bani al socialiștilor a ajuns la final. De acum înainte lucrurile vor fi simple: ai o  diplomă? Am! Ți-o recunoaște statul? Sigur! Păi  atunci, sa-ti dea statul salariu! Hahaha…Aaaa,  stați, ca statul concediază, nu angajează: vroiam  sa mă angajați dumneavoastră… Zău? Pai eu nu  dau doi bani pe diploma ta, analfabetule! Daca  te pun sa scrii o ofertă, nu ești capabil: nici in  română, nici in engleză! Așa ca, hai, marș afară!  Du-te si îngroașă coada șomerilor!

România o sa fie mai puternică după ce o sa  mori tu de foame!

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

„Deșcolarizarea României a dus la un viitor incert pentru țara noastră”

Sursa: anonimus.ro Cunoscutul istoric, scriitor şi profesor Mircea Platon, redactor-șef al revistei «Convorbiri literare», având un doctorat în istorie la...

ISRAEL: Succes după succes în Războiul contra Terorismului

De la fondarea sa, Statul ISRAEL a confruntat constant cu amenințări teroriste din partea grupărilor extremiste, atât interne, cât și externe. Ca răspuns la...

Scrisoare foarte deschisă din SUA către cetățeanul Klaus Werner Iohannis

Sursa: cotidianu.ro 28 septembrie 2024 Grigore L. Culian Actualitate, Comentariu 40 Cetățene Klaus Werner Iohannis, Mă numesc Grigore L. Culian, cetățean româno-american (în această ordine, nu invers!),...

În memoriam Christian Ranucci – victimă a unei grave erori judiciare. Condamnații la moarte ai lui Valéry Giscard d’Estaing.

Cu o jumătate de secol în urmă, tânărul Christian Ranucci (în vârstă de numai 20 de ani) este arestat și inculpat într-un dosar criminal...

Demeter Andraș Istvan, fostul șef al Radioului, un artist al combinațiilor penale

Sursa: curentul.info George Roncea Actual membru al CA al SRR, Demeter Andraș Istvan face parte dintr-o constelație de aștri ai șmecheriei pe bani publici, în care...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -