vineri, octombrie 4, 2024
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 4 | 2024 | ISSN 2972 - 2268

Sistemul crypto-valutar poate salva vieți

Must Read

„Deșcolarizarea României a dus la un viitor incert pentru țara noastră”

Sursa: anonimus.ro Cunoscutul istoric, scriitor şi profesor Mircea Platon, redactor-șef al revistei «Convorbiri literare», având un doctorat în istorie la...

ISRAEL: Succes după succes în Războiul contra Terorismului

De la fondarea sa, Statul ISRAEL a confruntat constant cu amenințări teroriste din partea grupărilor extremiste, atât interne, cât...

Scrisoare foarte deschisă din SUA către cetățeanul Klaus Werner Iohannis

Sursa: cotidianu.ro 28 septembrie 2024 Grigore L. Culian Actualitate, Comentariu 40 Cetățene Klaus Werner Iohannis, Mă numesc Grigore L. Culian, cetățean româno-american...

Evenimentele din Afganistan demonstrează practic și concret modul în care crypto-monedele pot literalmente salva vieți

Pe măsură ce sistemul politic se prăbușește, la fel se întâmplă și cu sistemul financiar. Astfel, tot mai mulți cetățeni afgani se vor îndrepta către crypto.

Una dintre cele mai mari tragedii în viață pentru un om, potrivit autorului K. L. Toth, este de a pierde propriul sentiment de sine și să accepte să devină versiunea  pe care o doresc ceilalți din jur.

Pentru aproape 40 de milioane de oameni din Afganistan, pierderea de sine, precum și pierderea de vieți omenești, a devenit o realitate brutală. Cu talibanii în control, haosul s-a instalat acum în toată țara. Afacerile se închid și zeci de mii de oameni încearcă cu disperare să fugă din țară. Mai mult decât atât, deoarece sistemul politic se prăbușește, la fel se întâmplă și cu cel financiar.

MacKenzie Sigalos de la CNBC remarcat recent că Afganistanul este o țară care funcționează pe un sistem financiar moștenit de dinainte, învechit.  Acest fapt a dus în ultimii 20 de ani la un deficit de numerar la nivel național, precum și frontiere închise, o monedă în declin rapid, și o creștere rapidă a prețurilor bunurilor de bază. Oamenii sunt disperați că țara se scufundă rapid în cele mai profunde adâncimi ale disperării.

Potrivit lui Sigalos, multe dintre bănci – în mod evident afectate de colapsul rapid al țării – au fost forțate să își închidă ușile după ce au rămas fără numerar.

Pentru a face lucrurile chiar și mai rele, Western Union a suspendat serviciile sale din Afganistan. După cum scrie Sigalos, a fost închis chiar și sistemul vechi de secole cunoscut ca «hawala» – care facilitează tranzacțiile transfrontaliere. Disperarea se simte în aer. Oamenii din Afganistan au mare nevoie de asistență.

Din fericire, la nivel local, organizațiile non-profit fac tot posibilul să acorde cât mai multă asistență oamenilor din Afganistan. ONG-urile asistă în prezent aproximativ 20,000 de cetățeni afgani aflați încă în țară – în așteptarea ca autoritățile din Statele Unite ale Americii să proceseze vizele speciale pentru imigranți.

Exact în situații din acestea de criză majoră își arată crypto-valutele importanța. Pentru a strânge fonduri suficiente ca familiile afgane să poată să fie relocate, organizațiile non-profit acceptă în prezent următoarele crypto-monede:

  • Bitcoin (BTC)
  • Etereum (ETH)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Litecoin (LTC)
  • Zcash (ZEC)
  • Gemini Dollar (GUSD)
  • Balancer (BAL)
  • Yearn.finance (YFI)
  • Polygon (MATIC)
  • Synthetix  Network Token (SNX)
  • Bancor Network Token (BNT)

Crypto-valutele salvează vieți, la propriu

Evenimentele din Afganistan demonstrează practic și concret modul în care crypto-monedele pot literalmente salva vieți.

Criticii sectorului crypto – dintre care mulți au pus la îndoială utilitatea acestui sistem monetar modern – au acum ocazia să înțeleagă ceea ce au înțeles deja majoritatea utilizatorilor crypto-valutelor.

Acest lucru ar putea suna ca o hiperbolă, dar nu e.

În afară de organizațiile non-profit, tot mai mulți cetățeni din Afganistan își îndreaptă atenția către crypto-monede, fiind practic singura lor variantă de a deține bani într-un mod sigur – și singurul mijloc de transfer accesibil.

În articolul pentru CNBC, Sigalos a vorbit cu un tânăr afgan care crede că o situație de tip Venezuela este la orizont. Sunt șanse destul de mari să fie așa. Potrivit unui raport Bloomberg, după ce talibanii au preluat controlul capitalei Kabul la mijlocul lunii August, Afghani – moneda țării – s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din toate timpurile.

Venezuela ar putea oferi un model elocvent pentru viitorul Afganistanului. Țara din America de Sud – devastată de hiperinflație, instabilitate politică și sancțiuni din partea Statelor Unite – a ajuns să fie într-o stare cumplită. Cu țara în mijlocul unei crize economice, Bitcoin și Ethereum și-au arătat din nou valoarea. Potrivit lui Jhonnatan Morales – un consultant de crypto-monede din Venezuela și colaborator al agențiilor de presă din domeniu:

Mulți oameni practică activități de minare și comercializare Bitcoin pentru a se proteja de hiperinflație, nu ca să cumpere produse

În Venezuela, guvernul a anunțat recent planurile de a tăia șase zerouri din valoarea monetară a monedei lor naționale – Bolivar. Nu este nevoie de un economist ca să recunoască faptul că guvernul venezuelan face tot ce îi stă în putere să salveze o monedă care a fost într-o comă de hiperinflație timp de ani de zile. S-ar putea să vedem aceeași soartă și aceleași derulări și în Afganistan? Dacă nu se formează un guvern în curând, sunt șanse foarte mari ca asta să se întâmple.

O rază de speranță datorită crypto

În Afganistan, în timp ce talibanii se luptă pentru a impune o ordine politică, crypto-valutele oferă o rază de speranță afganilor de rând.

Pe tot cuprinsul acestei regiuni, în locuri precum Liban și Palestina, crypto-valutele sunt foarte apreciate și utilizate. Un număr din ce în ce mai mare de persoane din Liban și Palestina – de altfel foarte familiarizați cu deprecierea monedelor și cu instabilitatea politică – găsesc consolare în crypto-monede.

Potrivit Arabian Business, în timp ce lira libaneză continuă să se devalorizeze și situația economică se agravează, oamenii se îndreaptă spre crypto-monede – atât ca o investiție, cât și ca mijloc eficient de transfer al fondurilor în străinătate. În plus, potrivit raportului

Un număr tot mai mare de întreprinderi mici locale acceptă plata în Bitcoin – variind de la magazinele de produse alimentare la buticurile de modă

Pentru cei care încă se întreabă de ce sunt necesare crypto-valutele, Liban oferă mai multe răspunsuri edificatoare.

  • Din 2019 până în prezent, lira libaneză a pierdut aproximativ 90% din valoarea sa

Analistul politic și jurnalistul Marwan Bishara – care a scris intensiv despre declinul Libanului – a declarat cititorilor că libanezii s-au obișnuit cu Paradoxul Shawarma. Acum doi ani, sandwich-ul național costa 5,000 de lire libaneze sau $2. Astăzi, costă 20,000 de lire și valorează mai puțin de $1. Prima dată poate părea o glumă proastă, dar există puțin umor în colapsul monedei naționale – care a ajuns să fie total lipsită de valoare.

La aproximativ 200 de km depărtare, în Palestina, autoritatea monetară a statului independent dezbate în prezent dacă să emită o monedă digitală proprie. Întrucât Palestina încearcă să obțină o independență cât mai mare față de israelieni, o monedă digitală ar oferi cel puțin o formă de independență monetară.

Mulți comentatori neinformați se concentrează pe actorii răi care folosesc crypto – și prea puțină atenție se îndreaptă spre oamenii disperați care folosesc  crypto-monedele pentru a supraviețui.

Asta se întâmplă acum și în Afganistan, un loc extrem de volatil, afectat de acte de terorism și instabilitate politică. Viitorul țării este incert, dar crypto-monedele oferă o vestă de salvare pentru milioane de afgani ale căror vieți atârnă de un fir de ață.

Sursa: crypto.ro/autor/drharoldf/

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

„Deșcolarizarea României a dus la un viitor incert pentru țara noastră”

Sursa: anonimus.ro Cunoscutul istoric, scriitor şi profesor Mircea Platon, redactor-șef al revistei «Convorbiri literare», având un doctorat în istorie la...

ISRAEL: Succes după succes în Războiul contra Terorismului

De la fondarea sa, Statul ISRAEL a confruntat constant cu amenințări teroriste din partea grupărilor extremiste, atât interne, cât și externe. Ca răspuns la...

Scrisoare foarte deschisă din SUA către cetățeanul Klaus Werner Iohannis

Sursa: cotidianu.ro 28 septembrie 2024 Grigore L. Culian Actualitate, Comentariu 40 Cetățene Klaus Werner Iohannis, Mă numesc Grigore L. Culian, cetățean româno-american (în această ordine, nu invers!),...

În memoriam Christian Ranucci – victimă a unei grave erori judiciare. Condamnații la moarte ai lui Valéry Giscard d’Estaing.

Cu o jumătate de secol în urmă, tânărul Christian Ranucci (în vârstă de numai 20 de ani) este arestat și inculpat într-un dosar criminal...

Demeter Andraș Istvan, fostul șef al Radioului, un artist al combinațiilor penale

Sursa: curentul.info George Roncea Actual membru al CA al SRR, Demeter Andraș Istvan face parte dintr-o constelație de aștri ai șmecheriei pe bani publici, în care...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -