marți, iulie 27, 2021
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 1 | NUMĂRUL 50 | 19 - 25 IULIE 2021

Mirajul salariului minim pe economie

Must Read

Eutanasia o veritabilă afacere cu Moartea

Bibliografie - Dignitas (Swiss non-profit organisation) https://en.wikipedia.org/wiki/Dignitas_(Swiss_non-profit_organisation) - Eutanasia, o veritabilă afacere cu Moartea! (Mondo Police – Thomas CSINTA, Corespondentă...

Regal Literar a împlinit un an de existență! Horia-Nestorescu-Bălcești și Radu Theodoru, distinși cu Premiul de Excelență!

  Împlinind un de existență, Revista Regal Literar, fondată la 15 iulie 2020, a continuat decernarea premiilor. Printre laureați se...

Salariul minim pe economie constituie un venit minimal din muncă care să-i confere posesorului muncii acoperirea minimală a celor necesare traiului zilnic, pe o perioadă de timp determinată.

Acest nivel al salariului minim diferă de la țară la țară, în funcție de bunurile din coșul zilnic, valoarea acestora, prețul utiltăților, prețul chiriei. Astfel, o știre precum impunerea/instituirea salariului minim în Uniunea Europeană la un nivel de 1600 Euro este cel puțin neverosimilă.

Pentru a ”produce” salariul minim de ”x” unități monetare trebuie să ai o economie funcțională care să producă bunuri competitive în stare să determine acea valoare de ”x” lei. Există multe articole de specialitate, multe știri care arată cât de mult își doresc politicienii să crească nivelul salariului minim dar această creștere nu este sufiecientă doar prin voița politică, ci trebuie suportată de economie. Astfel… producătorii cresc prețurile bunurilor economice produse, scade oferta de bunrui economice, scade cererea de muncă, scade ocupare, deci o creștere de salariu minim produce un dezechilibru nesustenabil economiei în condițiile unei lipse de compatibilitate între polic și economic.

Ceea ce trebuie creat pentru asigurarea unei baze care să permită creșterea salariului minim, și a salariilor în general, este legătura între piața muncii și piața bunurilor economice. Salariul, respectiv prețul muncii, se determină în urma mișcărilor care au loc la nivelul pieței bunurilor, adică, în urma creșterii de productivitate, a unei competitivități ridicate a bunurilor economice, se pot aduce ajustări pozitive nivelului salariului. Un salariu stabilit fără fundament economic poate produce dezechilibre mult mai grave la nivelul societății, cum ar fi scăderea dramatică a puterii de cumpărare în urma inflației (atât prin cerere, cât și prin ofertă).

Așa încât, creșterea salariului minim trebuie să se stabilească tot natural, prin piață, în urma unui proces investițional intens, a creării de competențe sporite salariaților și viitorilor salariați, prin reconsiderarea cunoștințelor și informațiilor dobândite prin școală, inclusiv prin programe de învățare continuă, pe parcursul vieții active, în scopul unei adaptări permanente a cunoștințelor la nivelul cerințelor angajatorilor.

În același timp, improtant pentru stabilirea salariului este structura bunurilor economice produse; cu cât o economie realizează servicii, inclusiv servicii invizibile într-o pondere mai ridicată, cu atât salariații acelor industrii înregistrează câștiguri salariale superioare. Aceste inovații pot fi produse în orice segment al economie, cu atât mai mult, în prezent, în agricultură (folosirea pe scară largă a tehnologiilor cloud), în domeniul reciclării și refolosirii bunurilor economice produse.

Oricât de mult ne uităm la nivelul salariului minim în alte țări europene, noi nu ne permitem în prezent acest nivel, proferat de uniunea Europeană, de 1600 euro. Este un miraj, dar poate deveni un deziderat pentru politicieni să pună bazele unor politici economice sustenabile bazate pe dezvoltarea antreprenoriatului și deprinderea de comportamente economice durabile la nivelul oricărui agent economic. Inclusiv la politicienti, să existe un preț al promisiunilor electorale, o valoare a acestora în funcție de gradul de implementare!

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Eutanasia o veritabilă afacere cu Moartea

Bibliografie - Dignitas (Swiss non-profit organisation) https://en.wikipedia.org/wiki/Dignitas_(Swiss_non-profit_organisation) - Eutanasia, o veritabilă afacere cu Moartea! (Mondo Police – Thomas CSINTA, Corespondentă...

Regal Literar a împlinit un an de existență! Horia-Nestorescu-Bălcești și Radu Theodoru, distinși cu Premiul de Excelență!

  Împlinind un de existență, Revista Regal Literar, fondată la 15 iulie 2020, a continuat decernarea premiilor. Printre laureați se numără unii dintre cei mai...

Dezechilibrele religioase și ideologice din Franța

Bibliografie - Dezechilibre religioase și ideologice. Atentate extremiste în numele religiei. Lumpen-teroristul, teroristul modern, contemporan (Subiect de teză de doctorat în MAss – Matematici Aplicate în...

Condamnații la moarte ai lui Giscard d’Estaing

Bibliografie - Condamnații la moarte sub președinția lui Giscard d’Estaing (In memoriam Christian Ranucci – Thomas CSINTA) https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/condamnatii-la-moarte-sub-presedintia-lui-giscard-destaing-memoriam-christian-ranucci-thomas-csinta/ - Revizuirea condamnărilor penale în cadrul Justiției franceze. Incursiune...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -