marți, aprilie 13, 2021
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 1 | NUMĂRUL 36|12 - 18 APRILIE 2021

Premieră în arheologie: A fost descoperit un material textil din perioada regelui David. De ce este considerat special

Must Read

Criza pandemică – factor de favorizare a integrării sau dezintegrării europene?

Prof. univ. dr. Vasile PUȘCAȘ A trecut un an de când am conștientizat că suntem într-o criză pandemică. Fiecare individ,...

O Incredibilă Coaliție care vizează subversiunea Ordinii Mondiale Actuale

General de Bg ( ret) Bartolomeu Constantin Săvoiu, Marele Maestru al Marii Loji Naționale ROMÂNE 1880 , fost Vice...

Sursa FOTO: alephnews.ro

  • Este pentru prima dată când a fost găsit un material textil de această culoare, din perioada domniei regelui David.
  • Colorantul acesta era mai valoros decât aurul și a fost asociat cu regalitatea, fiind menționat cu referire la regii biblici David și Solomon.
  • Fragmentul a fost descoperit în timpul săpăturilor din Timna, o localitate aflată în sudul Israelului, renumită prin „minele lui Solomon”.

Arheologii israelieni au identificat pe o bucată de material textil un colorant purpuriu, care datează din timpul domniei regelui biblic David, informează BBC.

Descoperirea reprezintă prima bucată de material textil găsit vreodată în regiune, din timpul lui David și al lui Solomon, vopsit cu prestigioasa culoare purpurie, fapt ce l-a determinat pe expertul Autorității pentru Antichități din Israel, dr. Naama Sukenik, să spună că este vorba despre „o descoperire foarte interesantă și importantă”.

Fragmentul a fost descoperit în timpul săpăturilor într-un sit din Timna, o localitate aflată în sudul Israelului, la 30 km nord de Golful Aqaba-Akaba  (Golful Eilat din Orientul Mijlociu, între Peninsula Sinai și Peninsula Arabică în nordul Mării Roșii ale cărui coaste aparțin Egiptului, Israelului, Iordaniei și Arabiei Saudite, este prelungirea nordică a Mării Roșii între masivul Sinai și teritoriul Arabiei Saudite).

și de orașul Eliat (port în Israel, pe malul Mării Roșii, renumit ca stațiune balneoclimaterică, turiștii beneficiind de climatul cald, marin, cu salinitate ridicată, binefăcător pentru recuperare respiratorie, boli de piele și degenerative).

Valea Timna a început să atragă atenția comunității științifice și interesul public din 1930, când arheologul Nelson Glueck a asociat minele de cupru din Timna cu regele Solomon și le-a numit „Minele regelui Solomon”.

Istoria culorii violet sau purpuriu

„În antichitate, veșmintele purpurii erau asociate cu nobilimea, cu preoțimea și, bineînțeles, cu regalitatea”, a spus dr. Sukenik.

Violetul și purpuriul au o lungă istorie de asociere cu regalitatea, inițial deoarece colorantul purpuriu de Tir era în antichitate extrem de scump. Împărații Romei au purtat togi de culoare purpurie, la fel și împărații bizantini.

Această culoare este frecvent menționată în Biblie și apare în mai multe contexte ebraice și creștine. De exemplu, în cartea Cântarea Cântărilor, din Vechiul Testament, se spune: „Regele Solomon şi-a făcut tron de nuntă din lemn de cedru din Liban. Stâlpii lui sunt de argint, pereţii de aur curat, patul e de purpură” (3, 9-10).

Purpuriul este folosit și în iconografia creștină. Cea mai veche asociere a culorii cu persoana lui Iisus este cea dintr-un mozaic din secolul al V-lea, unde Iisus este înfățișat purtând haine în culori regale, purpuriu și auriu.

Nuanța superbă a purpuriului, faptul că nu se estompează și dificultatea producerii colorantului, care se găsește în cantități infime în corpul moluștelor, au făcut ca acesta să fie cel mai apreciat colorant, care adesea costa mai mult decât aurul”, explică Sukenik. Este prima dată când au fost descoperite materiale textile vopsite în purpuriu din epoca fierului în spațiul Levantului sudic.

Materialul a fost găsit în timpul unei săpături într-un loc cunoscut ca Dealul Sclavilor. Datarea cu carbon a fragmentului a identificat originea țesăturii ca fiind din aproximativ anul 1.000 î.Hr., perioada în care se consideră că a domnit regele David, căruia i-a urmat la tron fiul său, Solomon.

Culoarea ne-a atras imediat atenția, dar ne-a fost greu să credem că am găsit purpuriul dintr-o perioadă atât de veche”, a declarat prof. Erez Ben-Yosef de la Departamentul de Arheologie al Universității din Tel Aviv.

Până acum, culoarea purpurie a fost găsită pe scoici de moluște și pe fragmente de ceramică, dar nu și pe țesături vopsite.

Emanuel Dumitru

Sursa:www.jurnalul-bucurestiului.ro

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Criza pandemică – factor de favorizare a integrării sau dezintegrării europene?

Prof. univ. dr. Vasile PUȘCAȘ A trecut un an de când am conștientizat că suntem într-o criză pandemică. Fiecare individ,...

O Incredibilă Coaliție care vizează subversiunea Ordinii Mondiale Actuale

General de Bg ( ret) Bartolomeu Constantin Săvoiu, Marele Maestru al Marii Loji Naționale ROMÂNE 1880 , fost Vice Președinte CIOR -NATO ( Confederația...

Etnogeneza românilor reflectată în creațiile istoriografiei românești

Autor: Potcovaru Ioana-Corina În cadrul culturii românești, scrierea istoriei a jucat un rol important. Împărțiți între hotarele mai multor state,  românii s-au convins de necesitatea...

Lacul Colibiţa – locul de basm unde poţi respira cel mai pur aer din ţară

Situată la o altitudine de 900 de metri, Colibiţa ( judeţul Bistriţa Năsăud) este poarta de intrare în Munţii Călimani. Lacul, munţii, pădurea, aerul,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -