marți, iulie 23, 2024
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 4 | 2024 | ISSN 2972 - 2268

Fragmentarea economica in zilele noastre

Must Read

MILWAUKEE :Donald J. TRUMP, “Încoronat” Președinte

Popularitatea Crescândă a lui Donald J. Trump În 2024, Donald J. Trump a reușit să își mențină și chiar să...

Maximus. Isola di Capri

Sursa: cristoiublog.ro (Autor: Marius Niculescu) „Nomen est Omen”, celebra expresie din limba latină, derivă din convingerea fermă a romanilor că numele...

Xi Jinping: „Dacă cineva îndrăznește să atace Rusia, America se va scufunda în ocean!”

Sursa: romania fara justitie Președințele Chinei – Xi Jinping: „Să jucăm cu cărțile pe masă. Să fim sinceri! Alianța BRICS, din care...

Identificarea curentelor de gandire care suscita interesul oamenilor si al societatilor in prezent are rolul de a prezenta mixul de idei economice si complexul de masuri care pot asigura solutii ale problemelor guvernantei economice actuale, in conses cu nevoile populatiei. 

Nicio societate nu este lipsita de conflicte societale, ceea ce arata ca, de fapt, societatile actuale confera premise favorabile dezvoltarii conceptului de fragmentare. Societatile actuale se confrunta cu un cumul de idei ale inaintasilor, carora trebuie sa le identifice solutii in consens cu noile nevoi, centrate pe individ si nu pe nevoi colective. Societatile au devenit ermetice, chiar daca procesul de globalizare este in plina desfasurare. Acest fapt arata de fapt limitele pietelor.

Fragmentarea, ca proces economic, vizeaza identificarea de avantaje pentru un producator in ceea ce priveste reducerea de costuri, cu efect in planul profitabilitatii. Problema sociala care apare este aceea a pierderii de bunastare pentru cetateni in tara in care se delocalizeaza productia, cu impact in scaderea locurilor de munca, si o crestere a presiunii asupra fortei de munca in tarile in care se localizeaza productia. Urmare a acestor efecte sociale, cu pierdere de bunastare si intensificari ale miscarilor sociale in tari dezvoltate, se pune problema relocarilor si concentrarii productiei care realizeaza o trecere de la munca si capital  intensive, ca factori de productie, la inovatie si creativitate intensive, ca neofactori de productie.

O serie de conditii economice determinate de implementarea politicilor economice  derivate din doctrine economice, pot conduce la fragmentarea sociala, respectiv la accesul inegal al populatiei la bunastare. Elementele doctrinare isi pot arata limitele in configuratia social-economic-politic. Astfel, o economie lipsita de resurse si in combinatie cu un factor decizional sau institutional neinteresat de bunastarea sociala dar si de favorizarea parghiilor de dezvoltare sociala, poate conduce la penurie economica si la cresterea premiselor fragmentarii sociale.

Nivelul de fragmentare sociala incoporeaza o serie de factori care contribuie, influenteaza si dezvolta niveul coeziunii sociale. În acest context, societatile vor lua masuri pentru pastrarea in tara a factorilor de productie necesari atingerii nivelului de bunastare, care sa reduca nivelul de fragmentare sociala si economica, respectiv nivelul de polarizare economica. In ceea ce priveste economia Romaniei, factorul de productie decisive il constituie munca, coroborat cu calitalul si tehnologia. Noi avem capacitatea necesara de a valorifica potentialul forte idem unca, de a crea premisele economice care sa aduca inapoi muncitorii sis a faca tinerii sa aleaga Romania pentru studii si viata activa. 

Dar cum? Printr-un mix de politici economice convergente cu interesul national facilitate de o clasa politica a cărei directie si orientare sunt apararea virtutilor, integritatea morala, bunastarea populatiei, valorificarea resurselor nationale, producerea de bunuri cu un nivel ridicat de competitivitate care sa garanteze debusee. Totodata, respectarea pietei, intelegerea semnalelor pietei, vor contribui la adaptarea cererii la oferta, spre minimizarea dezechilibrelor macroeconomice.

O societate cu un nivel ridicat de liberalism, dar coroborat cu o grija fata de individ, va genera un nivel de fragmentare sociala scazut. O societate capitalista in care doar nivelul de profitabilitate este apreciat, va fi caracterizata printr-un grad ridicat de fragmentare sociala, ca urmare a unui interes scazut pentru politici publice care ofera acces populatiei dejavantajate la mijloace materiale de subzistenta. O societate cu un grad ridicat de interventie a statului in economie si cu o putere crescauta de reglementare chiar si la nivelul pietelor, va avea, de asemenea, un grad ridicat de fragmentare sociala, urmare a intensificarii unor fenomene negative precum coruptia si favoritismul.

In vederea reducerii efectelor procesului de fragmentare sociala, generat de concentrarea unor fenomene sociale al caror impact asupra societatii este in esenta negativ, sunt necesare adoptarea de strategii care sa se bazeze pe valori sociale specifice societatii in cauza care sa stimulteze indivizii in adoptarea unor comportamente rationale privind gestionarea resurselor.

Fragmentarea este o consecinta a unor fracturi la nivel social generate de cauze economice, psihologice, psihosociale, comportamentale, etice, morale, religioase, politice.

Cele mai multe probleme care conduc la fragmentare au legatura cu penuria si accesul diferit la bunuri publice, dar si ca urmare a unor convingeri social-politice sau religioase, de apartenenta la anumite grupuri de interese care creaza o anumita rigiditate in comportament si un ermetism in manifestarea avutiei. Cele mai multe cauze au legatura cu relatia dintre traditie, puterea de influenta, comportament si decizie. Oamenii se pot simti defavorizati sau vulnerabili ca urmare a predominarii unor comportamente rigide si a unei forme de manipulare la nivel de grup social.

In aceasta perioada marcata de turbulente in toate domeniile vietii, atat sociale, cat si economice, de santate si protejare a vietii, atentia politicienilor va trebui sa fie catre echilibru, prudenta si empatie cu toate categoriile sociale. Prin urmarirea acestui echilibru, nivelul de fragmentare se poate diminua. Dar totusi, o clasa politica asezata pe considerente morale si precepte doctriare liberale va da individului posibilitatea alegerii celei mai bune variante pentru propria bunastare. Si totusi, multi dintre semenii nostri au nevoie de suport societal, de sprijin economic pentru acoperirea nevoilor. Adica de politici sociale. În acest context, al fragmentarii sociale, se impune cu precadere solutia mediana a lui Samuleson, aplicata in politica drept orientare ordoliberala. Ordoliberalismul indentifica solutii de piata combinate cu masuri sociale care incearca sa corijeze manifestarile de penurie si exces al pietei. Pentru Romania, ordoliberalismul poate fi solutia de iesire din criza sistemica!

Autor: Profesor Universitar Doctor Cristina Artimon

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

MILWAUKEE :Donald J. TRUMP, “Încoronat” Președinte

Popularitatea Crescândă a lui Donald J. Trump În 2024, Donald J. Trump a reușit să își mențină și chiar să...

Maximus. Isola di Capri

Sursa: cristoiublog.ro (Autor: Marius Niculescu) „Nomen est Omen”, celebra expresie din limba latină, derivă din convingerea fermă a romanilor că numele unui om îi va marca...

Xi Jinping: „Dacă cineva îndrăznește să atace Rusia, America se va scufunda în ocean!”

Sursa: romania fara justitie Președințele Chinei – Xi Jinping: „Să jucăm cu cărțile pe masă. Să fim sinceri! Alianța BRICS, din care noi, China și Rusia, facem...

Tentativă de Asasinat a Președintelui Donald J. Trump, Aniversare-Show NATO, Blocaj Parlamentar în Franța, Decadența Occidentului se Confirmă!

  Tentativa de Asasinat contra Președintelui Donald J. Trump   Incidentul de astăzi în care a fost vizată viața fostului președinte Donald J. Trump a trimis unde...

Vladimir PUTIN în Coreea de Nord la Kim JONG UN Mark RÜTTE la Bruxelles la NATO

  Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong-UN rămâne una dintre cele mai izolate și represive dictaturi din Lume. Regimul se bazează pe un...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -