joi, februarie 9, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 124

Să ne amintim și să învățăm de la cei care nu mai sunt printre noi

Must Read

Spiritul lui Răzvan Theodorescu călătorește spre Orientul etern

MARIUS GHILEZAN EDITORIALIST  ROMÂNIA LIBERĂ   Când citeam pe nerăsuflate cartea lui Vintilă Corbul „Că­derea Constantinopolului,” nu visam ca la maturitate să am un...

Dinamitarea Tarom

Sursa: Sorin Rosca Stanescu - corectnews.ro Analistul cel mai activ în plan economic de care dispune presa din România,...

COMUNICAT DE PRESĂ – O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern

Bucureşti, 6 februarie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern Plângem cu imensă durere şi emoţie plecarea...

 Mitropolitul Damaskinos Papandreou (1936-2011)

     Moartea este doar un pas, o trecere care nu mai poate să fie făcută înapoi, o realitate a lumii în care trăim!

     Moartea reprezintă pentru noi cei care încă suntem în viață o lecție foarte importantă. Cred cu tărie că trebuie să ne amintim de cei care au plecat din această lume și să învățăm din viața lor. 

     Scriu acest articol cu oarecare emoții, întrucât Redactorul nostru șef, doamna Ramona Feraru a părăsit Redacția ziarului PATRIA ROMÂNĂ prea devreme și pentru totdeauna!

Într-o discuție telefonică, domnul General Bartolomeu Constantin Săvoiu mi-a mărturisit despre Redactorul nostru șef că „muncea încontinuu, ea doar asta făcea”. 

Sunt sigur că și noi, cei care am rămas îi vom urma exemplul.

     Dumnezeu să o odihnească!

     Trecerea din această lume a Redactorului nostru șef m-a făcut să-mi aduc aminte de o altă mare personalitate, de Mitropolitul ortodox Damaskinos Papandreou al Elveției, mitropolit al Patriarhiei Ecumenice.

     Am făcut cunoștință cu mitropolitul Damaskinos Papandreou doar din unele articole scrise, cât și din unele video (acestea din urmă fiind puține la număr). 

     Am decis să scriu în acest număr al ziarului PATRIA ROMÂNĂ despre această personalitate, întrucât simt cu tărie, dar în același timp și cu o profundă emoție că ne leagă dragostea pentru dialog ( pentru dialogul inter-creștin, dar și interreligios). 

De asemenea m-am decis să scriu despre mitropolitul Damaskinos Papandreou deoarece  ne leagă și Consiliul Mondial al Bisericilor, eu corespondând personal cu această instituție care promovează pacea prin dialog.

     Damaskinos Papandreou s-a născut la data de 23 februarie 1936 la Thermos, în Grecia.

Între anii 1955-1959 studiază teologia la Seminarul Patriarhiei Ecumenice situat pe Insula Halki.

Din anul 1959 până în anul 1965 a studiat la Universitatea Marburg din Germania. În timpul studiilor în Germania a avut privilegiul de a fi ucenicul teologului Joseph Ratzinger, viitorul Papă Benedict al XVI-lea.

Un an mai târziu (1966), devine și absolvent al Universității din Atena, Grecia. 

     Perioada anilor 1965-1969 o petrece în comunitatea ecumenică Taizé din Franța. În această perioadă, Damaskinos Papandreou a devenit specialist în istorie ecleziastică și filozofia religiei. 

     Anul 1969 este unul deosebit de important, întrucât patriarhul Athenagoras al Constantinopolului îl numește director al noului Centru al Patriarhiei Ecumenice de la Chambesy, Elveția, devenind în același timp și reprezentant al Patriarhiei Ecumenice pe lângă Consiliul Mondial al Bisericilor. 

Un an mai târziu (1970) este hirotonit episcop, iar în anul 1982 este ridicat la rangul de mitropolit al Elveției.

     După cum am menționat și la început, mitropolitul Damaskinos Papandreou a fost un pasionat al dialogului inter-creștin, dar și interreligios, aici menționând că a făcut parte din nenumăratele comisii de dialog cu Iudaismul și Islamul, participând la diferite întâlniri internaționale. 

A scris nenumărate studii cu caracter academic (peste 200).

     Cu siguranță că cea mai importantă contribuție a sa a fost aceea a pregătirii Sinodului Panortodox care s-a desfășurat în anul 2016 în Insula Creta și la care din nefericire nu a participat datorită plecării prea repede din această lume, la doar 75 de ani. În acest sens recomand a se vedea cartea mitropolitului Damaskinos Papandreou apărută în anul 1998 în limba română la Editura Trinitas și fiind intitulată „Sfântul și marele sinod al ortodoxiei. Tematică și lucrări pregătitoare”. 

     Pe plan Universitar este remarcabil numărul de titluri de Doctor Honoris Causa: 1981 București (România), 1982 Belgrad (Serbia), 1985 Salonic ( Universitatea din Salonic ), 1986 Bonn, Germania (Universitatea Catolică), 1987 Prešov (Slovacia), 1987 Berna, Elveția (Facultatea Creștină-Catolică) ,1990 Atena (Grecia), iar în anul 1991 devine Membru corespondent al Academiei din Atena, 1992 Moscova (Rusia), 1995 Minsk (Belarus), 1998 Manila (Filipine), 1999 Sofia (Bulgaria), 1999 Geneva (Elveția).

     În anul 1999  este ales Președinte al Academiei Internaționale de Științe Religioase (AISR), creat de dominicani la Bruxelles, iar tot în acest an devine Președinte al Fundației pentru cercetare și dialog interconfesional și intercultural din Geneva.

     În anul 2003 se retrage din demnitatea de mitropolit al Elveției datorită unor grave probleme de sănătate. Cu toate acestea Mitropolitul Damaskinos a continuat să trăiască la Geneva, unde avea un apartament, însă era foarte bolnav. S-a îngrijit, însă sănătatea sa s-a înrăutăţit.  Aceste probleme grave de sănătate sunt suportate de mitropolitul Damaskinos Papandreou până la data de 5 noiembrie 2011 când moare datorită unui accident vascular celebral. 

     Însă sunt sigur că moartea a fost pentru mitropolitul Damaskinos Papandreou doar o trecere, întrucât acesta rămâne o amintire pentru intelectualii lumii contemporane prin cele 200 de lucrări ale sale (conferințe, studii etc).

     Trebuie să menționez de asemenea că Mitropolitul Damaskinos Papandreou era un om de o simplitate aparte. 

     Iată ce spunea întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române în mesajul de condoleanțe adresat cu prilejul morții Mitropolitului Damaskinos: „personalitate proeminentă şi în acelaşi timp accesibilă, Mitropolitul Damaskinos intra rapid în dialog amical cu persoane simple, dar şi în dialog elevat cu personalităţi de ranguri şi funcţii înalte. Ajutat de o vastă cultură teologică, de o nobleţe sufletească naturală, de o bogată experienţă ecumenică şi internaţională, el reuşea să rezolve adesea probleme dificile sau delicate. Reşedinţa sa din Elveţia era deschisă deopotrivă ierarhilor şi studenţilor ortodocşi din ţări diferite… în biserica parohiei grecești, putea fi văzut uneori cântând la strană, dând răspunsurile la Sfânta Liturghie sau la Vecernie, iar alteori vizitând comunitățile grecești din Elveția”.

Andrei-Mihai VLAD

Licențiat în ISTORIE al Facultății de Istorie din cadrul

Universității București

Masterand al Facultății de Istorie din cadrul

Universității București

Redactor la Rubricile de ISTORIE, RELIGIE, CULTURĂ și EDUCAȚIE

ale ziarului PATRIA ROMÂNĂ

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Spiritul lui Răzvan Theodorescu călătorește spre Orientul etern

MARIUS GHILEZAN EDITORIALIST  ROMÂNIA LIBERĂ   Când citeam pe nerăsuflate cartea lui Vintilă Corbul „Că­derea Constantinopolului,” nu visam ca la maturitate să am un...

Dinamitarea Tarom

Sursa: Sorin Rosca Stanescu - corectnews.ro Analistul cel mai activ în plan economic de care dispune presa din România, Petrișor Peiu, a difuzat astăzi...

COMUNICAT DE PRESĂ – O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern

Bucureşti, 6 februarie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern Plângem cu imensă durere şi emoţie plecarea la Orientul Etern a Prea...

„Șobolanii părăsesc corabia actorașului”. Ucraina lui Zelenski se scufundă încet, dar sigur!

Sursa: solidnews.ro Autor: Oana-Medeea Groza   În Ucraina și SUA au avut loc o serie de percheziții fără precedent în istoria celor două state. La Washington, protagonistul...

Ecaterina Conachi Vogoride, femeia care a făcut Unirea!

Totul s-a întâmplat pentru că a existat o doamnă pe numele ei Ecaterina-Cocuța Vogoride, născută Conachi. Revoluționarii de la 1848 au reușit după un deceniu...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -