duminică, septembrie 24, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 140 | ISSN 2972 - 2268

Colibița, paradisul lui Vlad Dracula

Must Read

Preotul Necula intervine în scandalul drogurilor: ‘Suntem în faţa unei realităţi care pute, rupe, ucide. Treziţi-vă!’

Sursa: stiripesurse.ro Alexandra Cruceru Sursa foto: dcnews.ro Preotul Constantin Necula, preşedintele asociaţiei "Crucea Albastră", avertizează că fenomenul consumului de droguri în...

Viitorul Ucrainei e sumbru

Sursa: Sorin Rosca Stanescu  corectnews.com El s-a decis la Washington. Casa Albă a desemnat un reprezentant special, a cărui...

S-A STINS NAPOLEON (NINI) POP!

După îndelungi suferințe creștinește îndurate, Napoleon (Nini) Pop s-a stins încet ca o candelă rămasă fără ulei, lăsând în...

 

Fascinanta localitate Colibița este un loc plin de semnificații mistice și nu numai. Pe de altă parte, de la distanță poate fi văzul ca un simplu sat în comuna Bistrița Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România.

Localitatea este așezată pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani, pe malul lacului Colibița, numit și „Marea de la Munte”.

Marea de la Munte

Localitatea Colibița se afla inițial pe locul în care este în prezent lacul. În 1979 s-a luat decizia de strămutare a satului Colibița pe dealurile din apropiere, în localitatea numită Mița, pentru a se amenaja în vale un lac de acumulare. Înainte de umplerea lacului, zona a fost curățată foarte bine, fiind scoși inclusiv copacii. Una dintre legendele care circulă în zonă se referă la fosta biserică din lacul scufundat. Aceasta spune că atunci când scade apa, se poate observa crucea de pe biserică.

Dar asta nu e tot. Pentru a trece în acestă localitate despre care s-au scris multe romane și cronici ale timpului, ai nevoie de un „PAȘAPORT”.

Balul Vrăjitoarelor

Dacă ai trecut poarta Transilvaniei şi ai ajuns în ţinutul contelui Dracula, trebuie să ai grijă să ai asupra ta „paşaportul”, se arată în avertismentele din documentulele de călătorie editate de Asociaţia de Promovare a Turismului. În acesta fel, toţi vor şti că eşti oaspetele contelui şi că eşti sub protecţia sa, a Contelui Dracula.

Totodată, la intrare trebuie să porţi o cruciuliţă, dar să nu uiţi nici de usturoiul care trebuie să-ți stea mereu în buzunare. Tot din „paşaport” mai aflăm că ţuica îţi dă curaj şi te face invincibil.

Iar, dacă ajungi la sfârşitul lunii iulie, trebuie să te pregăteşti de distracţie, căci atunci are loc Festivalul Usturoiului.

Dacă sejurul este însă programat în octombrie, eşti informat că atunci are loc Balul Vrăjitoarelor, pe care contele îl dă la castel în fiecare an.

Castelul lui Dracula văzut de Bram Stoker

Suntem unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bistriţa. Construcţia s-a vrut o materializare a castelului din celebrul roman de ficţiune scris de Bram Stoker. Aşadar, este o construcţie impunătoare cu creneluri, din piatră îmbinată cu lemn, cu un design interior foarte atrăgător: mult roşu, negru, dragoni.

Puncte de interes în interiorul castelului

Unul este cavoul contelui Dracula, iar celălalt este tunelul contelui Dracula, un traseu mai lung, de câţiva zeci de metri, care se finalizează şi acesta în cavoul contelui Vla Țepeș. Acesta obișnuia aici să gândescă strategiile pentru viitorul localnicilor și al țării.

Statuia lui Bram Stoker la Colibița

După realizare celebrului film „Dracula” care a devnit un beststory depre povestea lui Vlad Țepeș, regizorul și scenografgul Bram Stoker a devinit celebru în toată lumea, la fl ca și filmul său horror, „Dracula”.

Pentru că povestea vampirului Vlad Țepeș a deveni cunoscută în toată lume și că filmările au fost făcute ân Colibița, Bram Stoker are o stauie ridicată aici de autorități.

Povestea neromanțată a vampirului Dracula

Dracula este titlul unui roman scris în anul 1897 de autorul irlandez Bram Stoker. Personajul principal al romanului este contele Dracula (Graf Dracula), care îl reprezintă pe Vlad Țepeș, devenit unul dintre cei mai renumiți vampiri din literatură.

Bram Stoker l-a folosit pe Vlad Țepeș ca sursă de inspirație pentru romanul Dracula. Tot Bram Stoker a avut ideea să asocieze legenda domnitorului muntean cu liliacul hematofag (Desmodus rotundus) numit și „Vampir”. Romanul a fost de mai multe ori transpus pe ecran, iar rolul contelui jucat de actori ca: Max Schreck, Christopher Lee, Bela Lugosi, Klaus Kinski și Gary Oldman.

Acțiunea romanului se petrece la sfârșitul secolului XIX în Transilvania care pe atunci făcea parte din Austro-Ungaria, azi regiunea aparține de România Mare.

Avocatul englez Jonathan Harker călătorește spre castelul lui Dracula pentru a-l ajuta pe acesta să cumpere o proprietate la Londra. Niciun localnic nu are curaj să se apropie de castelul contelui.

O femeie îi dă un crucifix lui Harker, pentru a-l apăra de rele. Avocatul va fi adus de birjarul contelui. În primele zile ale vizitei nu se întâmplă nimic deosebit în castel, Harker fiind rugat să nu intre în câteva încăperi. Ciudat însă i se pare englezului faptul că fața contelui nu apare deloc în oglindă și lăcomia acestuia când vede sângele avocatului care s-a rănit la bărbierit. Harker remarcă în acest moment dinții lungi, ascuțiți, buzele roșii ale contelui, ca și atenționarea de a nu dormi decât în camera care este rezervată lui. Uitând de sfatul contelui adoarme într-o odaie străină și va fi trezit de trei femei frumoase cu buze roșii și dinți ascuțiți, care sunt împiedicate de conte să-l muște.

Contele dă de înțeles femeilor, gonindu-le, că englezul îi aparține lui. Avocatul remarcă cu groază primejdia care-l paște. În cele din urmă englezul reușește să scape cu viață fugind din castel.

Povestea istoricilor

În timpul domniei principale (1456-1462), se presupune că Vlad Țepeș a omorât între 40.000 și 100.000 de europeni, rivali politici, criminali sau pe oricine considera „nefolositor umanității”, în principal folosind metoda favorită de a trage în țeapă.

Principalele relatări provin de la sașii care locuiau în Transilvania, care aveau confruntări dese cu Vlad III.

Vlad eroul românilor și simbolul Dragonului

Vlad III este considerat erou popular de către români, în special pentru îndepărtarea invadatorilor turci.

Se spune că ar fi tras în țeapă peste 100.000 de turci. Pe plan istoric, Dracula derivă din Ordinul Cavaleresc numit Ordinul Dragonului, înființat de Sigismund de Luxemburg (pe atunci Regele Ungariei, mai târziu Împărat al sfântului Imperiu Roman), pentru a susține creștinătatea și a apăra Imperiul de otomani.

Vlad II Dracul, tatăl lui Vlad III, a fost acceptat în ordin în jurul anului 1431 datorită curajului cu care lupta împotriva turcilor.

Începând cu 1431, Vlad II a purtat emblema ordinului, iar mai târziu, în calitate de domnitor al Țării Românești, și monezile sale aveau „Simbolul Dragonului”.

Supranumit „Fiul Dracului”

Numele Dracula înseamnă „Fiul Dracului”. Stoker a întâlnit numele Dracula după ce a citit istoria României, și a ales să schimbe numele inițial dat personajului principal (Contele Wampyr).

Totuși, unii discipoli ai lui Dracula, conduși de Elizabeth Miller, au pus la îndoială legătura.

Ei susțin că Stoker știa câte ceva despre personajul istoric Vlad Țepeș cu excepția numelui „Dracula”. Există paragrafe din roman în care Dracula se referă la trecutul său, ceea ce demonstrează că Stoker avea cunoștințe despre istoria românească. Stoker menționează că Dracula s-a înfruntat cu turcii, și că a fost trădat de fratele său, date istorice care îl descriu fără îndoială pe Vlad III.

Un film care a făcut istorie – Simfonia groazei

În 1922 a apărut prima ecranizare a romanului, regizorul Friedrich Wilhelm Murnau a prezentat Nosferatu – Simfonia groazei, cu Max Schreck în rolul Contelui Orlok. Adaptarea a fost însă una neautorizată, astfel că numele personajelor și alte detalii au fost schimbate. Văduva lui Stoker, Florence, i-a dat în judecată pe realizatorii filmului și a avut câștig de cauză, solicitând distrugerea tuturor copiilor. Totuși, unele dintre acestea au fost salvate.

Prima adaptare cinematografică autorizată a romanului Dracula a apărut în 1931, fiind realizată de Universal Studios, în regia lui Tod Browning și cu Bela Lugosi, un actor maghiar născut la Lugo, în rolul principal. Tot în 1931, în aceleiași platouri, a fost realizată variantă în limba spaniolă a filmului. În 1958 a fost ecranizat în regia lui Terence Fisher cu Christopher Lee (ca prințul Dracula) și Peter Cushing (ca Van Helsing).

 

Romanul lui Stoker a fost ecranizat și adaptat muzical în mai multe rânduri, dar cel mai mare succes la public l-a avut filmul regizat de Francis Ford Coppola în 1992, intitulat Dracula, care i-a avut în distribuție pe Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder și Anthony Hopkins.

 

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Preotul Necula intervine în scandalul drogurilor: ‘Suntem în faţa unei realităţi care pute, rupe, ucide. Treziţi-vă!’

Sursa: stiripesurse.ro Alexandra Cruceru Sursa foto: dcnews.ro Preotul Constantin Necula, preşedintele asociaţiei "Crucea Albastră", avertizează că fenomenul consumului de droguri în...

Viitorul Ucrainei e sumbru

Sursa: Sorin Rosca Stanescu  corectnews.com El s-a decis la Washington. Casa Albă a desemnat un reprezentant special, a cărui misiune principală vizează ceea ce...

S-A STINS NAPOLEON (NINI) POP!

După îndelungi suferințe creștinește îndurate, Napoleon (Nini) Pop s-a stins încet ca o candelă rămasă fără ulei, lăsând în urmă, asemenea unei dâre de...

Un curajos General italian proclamă Adevărul ….

Săptămâna trecută, un membru francez al organizației pe care am onoarea să o conduc , îmi trimitea o informație privind apariția unei cărți pe...

„Legio Patria nostra”. Crime (de sânge) pasionale în Legiunea Străină (franceză). Complement de anchetă. Dezvăluiri. Legătura dintre dosarele Francesco Benitez și Jozef Michalek (după...

  Bibliografie „Legio Patria Nostra”. Crime (de sânge) pasionale în cadrul Legiunii Străine. Complement de anchetă. Dezvăluiri. Legătura dintre dosarele Francesco Benitez și Jozef Michalek (după un deceniu...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -