duminică, mai 28, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 136 | ISSN 2972 - 2268

EUROPA INCOTRO MERGI?

Must Read

Nașterea unei noi ordini financiare mondiale

Sursa:News Solid Autor: Guy Mettan Războiul ucrainean a precipitat îndreptarea atenției lumii către Asia și Sudul global. Din februarie 2022, evenimentele...

TURCIA: Soclul „Sultanului” se clatină dar rezistă

Primele sondaje ale Agenției de Presă, guvernamentala, "Anatolia Press", acordau la începutul serii 60% din voturi Președintelui Recep ERDOGAN,...

Importanta și necesitatea armonizării legislației românești cu legislația Uniunii Europene

  Bibliografie Importanța și necesitatea armonizării legislației Românești cu legislația Uniunii Europene. Impozitul pe avere și Cota unică de impozitare – un...

A vorbi despre Cavalerie într-o eră în care chiar și memoria sa a fost pierdută, în vremuri în care fiecare ideal este inexorabil copleșit și aplecat spre fiecare satisfacție mai hedonistă a vieții, este o încercare foarte dificilă, poate ciudată și anacronică  .

Totul progresează dramatic cu invențiile și descoperirile, în timp ce în domeniul valorilor ideale omul, întorcându-și privirea spre cucerirea imensității cerurilor, neglijează complet calea „nosce te ipsum” („cunoaște-te pe tine însuți”) și a unei investigații mai atente a imensei lumi neexplorate a sufletului uman.

Cu toate acestea, trebuie precizat că și astăzi, deși sunt impuse teorii absurde ale nivelării umane și spațiul disponibil pentru Homo Spiritualis este inexorabil redus, continuă să existe o Cavalerie care nu moare niciodată și nu va putea niciodată să dispară: este Cavaleria Spiritului, care se dovedește și înflorește peren într-un ideal de dreptate și frumusețe, atât de rafinat și rar încât aproape se transformă într-un ideal de vis, care este totuși însoțit de propria sa funcție socială particulară chiar și în acest sfârșit de mileniu.

Chiar dacă vremurile s-au schimbat și unele metamorfoze au devenit logice și necesare, idealurile antice își păstrează valabilitatea și relevanța, reușind să se perpetueze ca expresie a unei etici profunde.

Cavalerii moderni, care nu se deosebesc prea mult de antici, au aceeași misiune, aceeași moștenire nobilă de a purta, în sângele și inima lor, aceeași datorie a trecutului de a „asculta pretutindeni să audă strigăte de ajutor”.  Fiecare trebuie să depună eforturi pentru reafirmarea valorilor perene ale vieții, printr-o harnicie personală și dăruire personală, să de viata în permanență, iubirii, fraternității, prieteniei, dreptății și păcii, pentru că acestea sunt valorile, sigure, care fac viața sacră și merită trăită.

Moștenirea primită de la predecesorii noștri nu este suficientă;  este nevoie și de continuitate, adică continuarea pe calea angajamentului, a bunătății, a valorii, astfel încât moștenirea respectivă să nu se epuizeze, ci să supraviețuiască îmbogățindu-se cu limfă nouă.

Cavaleria s-a născut cu afirmarea feudalismului care, prin privilegierea primomajoratului (dreptul primului nascut in familie) , a lăsat în pericol toți fii cadeți ai familiei feudale, adică copiii care urmează primului-născut.  Aceștia fie s-au resemnat să trăiască sub autoritatea fratelui lor mai mare, fie au îmbrățișat o carieră ecleziastică sau au ales să lupte ca militari în slujba unui stăpân feudal.

Nici această ultimă opțiune nu a fost ușoară: drumul spre a deveni un războinic profesionist a fost lung și greu: mai întâi stagiul, ca paj până la paisprezece ani și apoi ca scutier.

În cele din urmă, spre vârsta de douăzeci de ani, a primit armamentul complet: pieptar, cască, sabie și pinteni de aur.  În timpul ceremoniei de învestire, stapanul, nobilul feudal, l-a proclamat Cavaler.  Dar acești Cavaleri nu aveau absolut deloc caracteristicile celor care trebuiau să se distingă ulterior în apărarea virtuților nobile.

Astfel Biserica a intervenit pentru a da o orientare morală activităților lor.  În acest fel, o parte nesănătoasă și periculoasă a acelei societăți a fost recompusă prin idealul religios și caritabil.

Cavaleria a devenit astfel o mare forță, o aristocrație a vitejiei și a bunătătii, o barieră împotriva agresorilor, o apărare pentru Biserică în lupta contra necredincioșilor, simbolul fidelității și onoarei.

Codul de onoare al fiecărui cavaler a exaltat dedicarea față de cei slabi și nevoile lor împotriva nedreptăților agresorilor, pentru apărarea copiilor, protecția orfanilor, a văduvelor, venerația femeilor, lupta pentru protecția celor mai nobile idealuri de credință …

Cavalerismul, creștinizat, a fost unul dintre cele mai mari triumfuri ale Bisericii și marile cruciade, au fost cea mai înaltă expresie a idealului cavaleresc, au fost dovada acestui lucru.

În înflorirea și splendoarea sa, Cavaleria era un corp deschis tuturor nobililor și non-nobili, mai ales că, de la origini, se bazase pe principiul că „motivul suprem al excelenței, printre toți cei care făceau parte din ea, nu era nașterea, dar valoare personală ”.

Astfel, toți cavalerii erau egali între ei, inclusiv cei de sânge regal!  Apoi, demnitatea cavaleriei era personală și nu transmisibilă, dar un Cavaler putea să-l înarmeze pe altul.

Biserica a transformat ulterior ceremonia de învestire într-o consacrare religioasă, precedată de privegherea armelor, în așteptarea celui de-al doilea botez.

Investitura a fost însoțită de ceremonii religioase solemne precum binecuvântarea armelor, impartasania, jurământul.  De fapt, aspirantul cavaler jurat pe Biblie în public, celui care i-a dat investitura să fie întotdeauna fidel, Bisericii, legilor onoarei, să se comporte într-un mod curajos și loial, să se țină de cuvânt, să nu trădeze  Domnul său, să lupte pentru credința creștină împotriva necredincioșilor, să „corecteze” greșelile, să răzbune nedreptățile, să protejeze pe cei asupriți, pe orfani, pe văduve.

Astfel, din secolul al XI-lea până în al XIV-lea, Cavaleria s-a dezvoltat în toată Europa, în special în Franța, Spania și Italia.  Au apărut diferitele ordine de cavalerie care au adus peste tot, odată cu Credința în Hristos, acele noi concepte de umanitate și generozitate din care a apărut o nouă dreptate socială.

Au încurajat industriile și afacerile, au fondat spitale și leprozerii, au dat amprenta unei noi civilizații cavalerești și creștine în același timp, scriind pagini de epopee nemuritoare pe câmpurile de luptă aprinse, pe mările insângerate din Lepanto.

Cavaleria a devenit astfel un fel de religie așa cum apare din ceremonialul „pentru armamentului” său, bogat în practici liturgice și militare.  Similar cu cel care ii consacra pe calugari, aspirantul cavaler trebuia să fie ca si novicii, mai intai „Paj”; si cum noviciul devine „cleric” și apoi „preot”, tot așa pajul devenea „scutier postulant” și în cele din urmă „cavaler”.

Și în timp ce ritul militar era foarte simplu, constând în predarea sabiei și a pintenilor, ritul religios era foarte complex și profund liturgic.  „Baia” și „haina albă” a postulantului simbolizau Botezul; Roba de canepa pe care o purtat, „penitența” și „spovedania”;  (sabia pusa pe umăr), acolada (atingând umărul) și sărutul pe obrazul stâng, toate facute după jurământ, însemnau confirmarea.  În cele din urmă , urma binecuvântarea preotului si „ungerea  cu uleiul sfant”. Acest ritual mistic a creat, de fapt, o relație spirituală între stapanul feudal, cel care il „înarmase pe cavaler” și cavalerul, cel care era „înarmat”.

Aproape că Cognatia Spiritualis (Cunoasterea Spirituala) era prevăzută în Confirmarea Dreptului Canonic, intre confirmatum și patrinum.  „Cavalerul înarmat” era un mare privilegiu al cavalerului însuși, aproape un angajament sacru.

El pronunta: „Nu voi invada în nici un fel o biserică.  Nu voi ataca protul sau călugărul dacă nu vor purta armele lumii […] Nu le voi lua calul.  Nu voi ataca țăranul sau negustorii;  Nu îi voi ruina luându-le banii;  Nu-i voi distruge luându-le bunurile sub pretextul războiului stăpânului lor și nu ii voi bate pentru a le stoarce mijloacele de trai.  Nu voi da foc sau dărâma casele, decât dacă voi găsi un cavaler al inamicului meu sau un hoț […] Nu voi ataca femeile nobile sau pe cele care sunt langa ele […];  Mă voi comporta la fel cu văduvele și cu calugaritele ”.

Acestea sunt doar câteva pasaje preluate din documentul jurământului cavalerului medieval raportat în textul „Anul 1000” de către istoricul medieval francez Georges DUBY.  Ar fi interesant să enumerăm toate locurile, oamenii și toate bunurile pe care cavalerul a jurat să le respecte, abtinandu-se de la violență, cu excepția circumstanțelor în care s-a impus legitima apărare personală, conform unui principiu al bunului simț elementar și ușor de înțeles, al protecției naturale, a lor de ei înșiși în fața unei amenințări iminente.

Amenințare, din păcate care apare din nou! Ea se repetă printr-o invazie tăcută care se maschează drept Imigrație, care nu poate fi considerata astfel, cu excepția acelor oameni săraci care fug intr-adevar din fata războiului.  

Acum, tradițiile noastre sunt din nou în pericol, Europa noastră este în pericol, copiii noștri sunt în pericol, la fel și economia noastră si creșterea populației Iudeo-Crestine este în pericol, ca să nu mai vorbim de ordinea și disciplina socială.  Din păcate, valorile pe care strămoșii noștri le-au câștigat uneori cu atât de mult efort, chiar și cu sângele lor, se prăbușesc și generațiile se schimba din rău in mai rău.

Pe acel cod de valori bazat pe disprețul pericolului, pe apărarea credinței, pe protecția celor slabi și pe cultul femeii iubite, se bazau simțul de onoare al Cavalerului și Titlul Sau în sine, care putea fi revocat oricând pentru un act de infracțiune sau lașitate.

Prin urmare, Cavalerul nu este cel care prezintă cu ostentatie vreo cruce, mai mult sau mai puțin meritată, ci cel care reușește să întruchipeze elevarea și îmbunătățirea etică a vieții;  cel care stă ca un adevărat campion al legii și al credinței, al celor slabi și oprimați, un dușman al tot ceea ce este inutil și vulgar.

Cavalerul este doar cel care poartă în sânge, în minte, în inima sa, dragostea de loialitate, dreptate, generozitate și altruism pentru care Cavaleria a fost, este și va fi în toate timpurile și în orice sistem social precursor al tuturor  acțiunilor nobile, în slujba aproapelui, dar mai presus de toate al Domnului Dumnezeu.  Fie că este „războinic” sau „religios”, el constituie întotdeauna o instituție nobilă funcțională evoluției umane.

Sfinții și Cavalerii sunt Apostoli ai Spiritului și deseori ajung să se contopească într-o singură Miliție.  Nu întâmplător Sfântul Francisc de Assisi i-a numit pe bieții săi frați „cavaleri” care, cu modestie și sărăcie, s-au opus pentru a opri un secol de fast și corupție.

Prin mărturie, prin urmare, prin credință, exemplu într-un Adevăr care vrea să fim puternici, loiali, generoși și curajoși în apărarea principiilor creștine, trebuie să recunoaștem semnificația invataturii, meritul și valoarea Ordinelor și Asociațiilor

Cavaleria: este un premiu pentru dreptate, pentru Cavalerii moderni, mesageri ai unei noi concepții a relațiilor internaționale care sunt înțelese ca o rasă nobilă pentru a cuceri cele mai înalte idealuri, respectând întotdeauna propria lor cultură și cea a altora.  Fiecare Patrie este o expresie a acestui lucru devenind un gardian sacru al rădăcinilor sale prețioase, fără de care fiecare identitatea este anulată, fiecare poveste este dispărută și astfel inalta sa învățătura este pierdută.  Cel mai mare rău in prezent este pierderea Memoriei.

Calea pentru noi europenii este grea, astfel încât să nu ne pierdem legătura cu Strămoșii noștri Părinți și Haosul să nu prevaleze, dar Sfinții Patroni sunt întotdeauna alături de noi pentru a ne sprijini în această luptă pe care doar Cavalerii adevărați o pot duce fără a se descuraja!  

Voința cerească supremă se va asigura că ne vom întâlni și ne vom ajuta în apărarea tradiției noastre auguste și a civilizației vechi de două mii de ani.

Deja în Evul Mediu, conceptul de Patrie era bine înrădăcinat și era configurat în atașamentul față de pământ, în dragoste pentru teritoriu.  Gândiți-vă doar la îndrăzneața Ioana D’Arc, sigură în inima ei de misiunea de îndeplinit prin învestirea divină, si căreia i s-au alăturat comandanții armatei franceze împotriva invadatorilor englezi.  Dar deja anterior, așa cum ne amintește un alt mare medievalist francez, Regine PERNOUD, în îndepărtata dată a anului 1124, când armatele împăratului Henric al V-lea au încercat să invadeze Franța, un puternic sentiment național a apărut peste tot, ceea ce a provocat o mobilizare a populatiei pentru a se inarma.

Chiar și baronii care erau in revoltă și-au uitat disputele, pentru a se reuni sub steagul regal, celebra oriflama roșu tivita cu verde, pe care Ludovic al VI-lea îl luase de pe altarul Sfantului Dionisie. Împăratul, Dupa ce a invatat tinutul Champagne, a sosit la Reims, si uimit de atâta rezistență spontană și compactă, a fost nevoit sa dea înapoi.

Să nu uităm niciodată că fără Dreptate, Virtute prin excelență, nu este posibilă nici o pace, deoarece, așa cum ne-a învățat Gandhi, fondatorul principiului sacru al luptei non-violente, „nici-o civilizație nu poate fi considerată ca atare dacă încearcă să predomine asupra celorlalte”, soarele este mai aproape de răsăritul său cu cât este mai mare noaptea.  Astfel, Forțele Spiritului, adesea mortificate, întăresc în sine energiile majore ale Renașterii, tocmai atunci când „materia” pare să copleșească fiecare ideal al vieții.

Acesta este singurul motivul pentru care, în zilele noastre, când profitul reușește să tulbure lumea morală, noi trebuie să ridicăm ochii spre lumină, privind spre acel „Steag de Cavaler” luminos și sângeros al muncii martirilor și eroilor,  ca soare al Renașterii noastre și a întregii Umanități, dar mai ales astăzi, cand ca niciodata, trebuie să protejăm Europa.

Asa să ne ajute Dumnezeu !

Autor: Don Francesco Maria Mariano, Duce de Otranto, este urmasul unei starvechi familii nobiliare Italiene, purtator ale altor titluri ale aristocratiei Italiene, Scriitor, Filosof si Presedintele Consiliului Heraldic Italia, si al Registrului Nobiliar Italian care contine numele adevaratei aristocratii Italiene. 

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Nașterea unei noi ordini financiare mondiale

Sursa:News Solid Autor: Guy Mettan Războiul ucrainean a precipitat îndreptarea atenției lumii către Asia și Sudul global. Din februarie 2022, evenimentele...

TURCIA: Soclul „Sultanului” se clatină dar rezistă

Primele sondaje ale Agenției de Presă, guvernamentala, "Anatolia Press", acordau la începutul serii 60% din voturi Președintelui Recep ERDOGAN, față de adversarul său, Kemal...

Importanta și necesitatea armonizării legislației românești cu legislația Uniunii Europene

  Bibliografie Importanța și necesitatea armonizării legislației Românești cu legislația Uniunii Europene. Impozitul pe avere și Cota unică de impozitare – un impozit de „avarie” (prof. univ....

Gușă: Dezvăluirea rețelei de jurnaliști și procurori coordonați și plătiți de Freedom House certifică sprijinul SUA pentru fărădelegile STATULUI PARALEL!

Sursa: News Solid Autor: Cozmin Gușă Faptul că G4media a publicat acele stenograme dintr-un dosar de mult uitat reprezintă un eveniment în sine, având în vedere...

PROCLAMAȚIE

Mitropoliților , Arhiepiscopilor, Episcopilor, Preoților, Călugărilor, Călugărițelor , Diaconilor, Dragilor Credincioși, Frați și Surori în Credința Creștină, Pe 30 aprilie și 1mai 2022 , a avut loc...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -