Rosh Hashana Lachanim este Ziua Anului Nou a fraților noștri evrei .
Numită și Ziua Goarnei , , cu simbolul unei goarne fabricată dintr-un corn de berbec în care se suflă “ CHOFARUL”
Este considerată în tradiția rabinică ca ziua Judecății Umanității inaugurând o perioadă de 10 zile care se încheie cu Yom KIPPOUR.
Este sărbătorită primele 2 zile ale lunii “ Tishri” în Israel și în Diasporă ,. Ea are loc , în funcție de calendar , în septembrie sau octombrie .
Ritualul principal este în jurul unui fel de goarnă , fâcută dintr-un corn de berbec și care se numește CHOFAR .
În ea se suflă pe mai multe ritmuri pentru a chema adunarea credincioșilor să participe la “ TECHOUVA “ sau Examenul de Conștiință în religia creștină și consistă în a se căi de toate păcatele și mai ales de a proceda la un examen personal de “ introspecție “
Această Sărbătoare este menționată în Pentateuc ca fiind anunțată copiilor lui ISRAEL care erau în deșert ca o “ zi în care nu se lucrează” în amintirea” goarnei “, ( suflatul în CHOFAR ) “ shabbaton zikhron teron”
În aceste zile nu se lucrează deci și se aduc ofrande DOMNULUI .
Se consumă feluri de mâncare speciale pentru această sărbătoare , dulciuri și se oferă celor nevoiași care nu au de mâncat !
Din Verseturi din Levitic , rabinii au dedus că goarna CHOFARULUI , trebuie să fie Ritualul principal al Sărbătoririi Anului Nou , lucru care a început în timpul celui de al doilea Templu din Ierusalim ,536 î. c.
Nici-o exlicație nu a fost furnizată pentru originea acestei porunci rabinice însă rabinii Yehoshua și Eliezer vorbesc că DUMNEZEU și-a amintit de JOSEPH când acesta era închis . Rabinul Abbahou leagă sărbătoarea de momentul în care Abraham arde pe rug un berbec care se încurcase ce coarnele într-un tufiș de ghimpi .
Rabinul’Rabbah predă că goarna CHOFARULUI servește a proclama Regatul DOMNULUI printre oameni !
În Evul Mediu , învățații Saadia Gaon și Moise Maimonide explică că sunetul CHOFARULUI este pentru a trezi oamenii din torpeala lor spirituală și îi invită să se căiască de faptele rele.
Fiecare sunet la CHOFARULUI este încadrat de trei serii de versete biblice Malkhuyot , Zikhronot și Chafrot cunoscute sub numele de Teqiata. Ele sunt centrate pe Slăvirea Regatului Divin , pe reamintirea Alianței cu DOMNUL și pe Izbăvire .
Rugăciunile sunt mai puternice și cu mai multă ardoare în această perioadă pentru a cere Mila Domnului căci în această peroadă de 10 zile , DUMNEZEU ne lasă să ne apropiem de el mai ușor dacă o facem cu evlavie și credință.
ROSH HASHANA se desfășoară pe o perioadă de 2 zile care formează o singură “ Zi lungă” Yoma arikhta.
“ LESHANA TOVA TIKATEV”
Să aveți parte de un An Bun !
Autor: Directorul Ziarului. General Bg. (r) Bartolomeu Constantin SĂVOIU.