sâmbătă, septembrie 25, 2021
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 59 |20 - 26 SEPTEMBRIE 2021

Să citim și despre „Amintirile colonelului Lăcusteanu”

Must Read

Lituania anunță că telefoanele chinezești ar cenzura anumiti termeni.

Telefoanele emblematice vândute în Europa de gigantul chinez de smartphone-uri Xiaomi Corp au o capacitate încorporată de a detecta...

Premiile Medicinei Militare din România – 190 de ani de excelenţă:

La Sala de marmură a Cercului Militar Naţional a avut loc ceremonia oficială de deschidere a lucrărilor Conferinţei Naţionale...

  Întrucât trăim vremuri puțin mai dificile, vremuri în care poate avem și puțin timp liber, m-am gândit că poate prinde bine o recomandare de lectură. 

Nu voi face o pledoarie pentru importanța lecturii în viața privată și comunitară, întrucât sunt sigur că cititorii ziarului PATRIA ROMÂNĂ cunosc importanță ei. Așadar voi trece direct la subiect, făcând o scurtă prezentare biografică a colonelului Grigore Lăcusteanu. 

      Acesta se naște în luna martie a anului 1813, într-o familie boierească de rangul al doilea, fiind văr cu poetul Vasile Cârlova căruia îi urmează la 17 ani în armata română nou înființată. Avansează destul de repede de la gradul de praporcic (sublocotenent în armata rusă sau purtător de steag) la cel de maior, iar apoi, mai greu, la cel de colonel. În calitate de colonel ia parte la arestarea guvernului provizoriu în 1848.

Venirea pe tronul Principatelor Române a domnului Alexandru Ioan Cuza îi aduce colonelului Lăcusteanu demnitatea de președinte al Consiliului Ostășesc, după care va fi ales senator în mai multe rânduri.

Încetează din viață în anul 1883.

          Și acum să trec la prezentarea cărții, mai exact a textului care însumează cartea.

Trebuie să menționez că această carte este una de memorii, un jurnal de amintiri scris de însuși colonelul Lăcusteanu în timpul vieții. 

Pentru cei interesați cartea citită de mine este una stabilită după textul doamnei Rodica Pandele Peligrad, apărută în anul 2015 la editura Polirom. Cartea însumează aproximativ 320 de pagini și poate fi găsită în Librării.

          Din punct de vedere structural, cartea este împărțită în două TOMURI.

          Primul tom cuprinde trei părți. Prima parte prezintă în aproximativ 23 de pagini genealogia familiei colonelului Lăcusteanu, cuprinzând date despre părinți, frați, surori și moașe. A doua parte cuprinde aproximativ 30 de pagini și prezintă tinerețea tânărului Grigore Lăcusteanu, copilăria cu bucurii, neliniști, dar și necazuri. Tot în această parte puteți citi și despre începutul carierei militare a tânărului Lăcusteanu.

A treia parte a cărți are 40 de pagini în care cititorul poate găsi câteva date despre soția lui Grigore Lăcusteanu, dar mai ales referințe la fiul acestuia, Mișu care din păcate a intrat în lumea aceasta aducând bucurie colonelului Lăcusteanu, însă a ieșit provocând tristețe.

           Tomul al doilea are o singură parte care însumează aproximativ 180 de pagini. În cuprinsul acestora cei interesați pot găsi informații despre Revoluția de la 1848, dar și despre alte personalități ale vremii (generalul Duhamel, domnul Alexandru Ghica).

            Finalul cărți aduce câteva note explicative, un vocabular și o bibliografie plus un indice de nume selectiv care din punctul meu de vedere constituie informații de cultură generală.

            Lectură plăcută!

Autor: Andrei-Mihai VLAD

Licențiat în Istorie al Facultății de Istorie din cadrul

Universității București

Masterand al Facultății de Istorie din cadrul

Universității București

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Lituania anunță că telefoanele chinezești ar cenzura anumiti termeni.

Telefoanele emblematice vândute în Europa de gigantul chinez de smartphone-uri Xiaomi Corp au o capacitate încorporată de a detecta și cenzura termeni precum „Tibet...

Premiile Medicinei Militare din România – 190 de ani de excelenţă:

La Sala de marmură a Cercului Militar Naţional a avut loc ceremonia oficială de deschidere a lucrărilor Conferinţei Naţionale a Spitalului Militar Central şi...

Euroşatra

Bibliografie - Nesedentarii https://patriaromana.com/2021/09/14/nesedentarii/ - Blestemul pâmântului francez https://patriaromana.com/2021/09/06/blestemul-pamantului-francez/ – Corespondență din Franța: Rromii noștri, membri vulnerabili ai Diasporei Române (Partea I -„Nesedentarii”,...

Școlile și liceele se redeschid doar pentru băieți, în Afganistan

Un început 100% masculin: doar elevilor afgani de sex masculin li s-a permis să se întoarcă la școlile primare și licee sâmbătă, măsură criticată...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -