joi, februarie 9, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 124

De la Căpitanul MOROIU, la Generalul SĂVOIU, 140 de ani de Istorie si Traditie

Must Read

Spiritul lui Răzvan Theodorescu călătorește spre Orientul etern

MARIUS GHILEZAN EDITORIALIST  ROMÂNIA LIBERĂ   Când citeam pe nerăsuflate cartea lui Vintilă Corbul „Că­derea Constantinopolului,” nu visam ca la maturitate să am un...

Dinamitarea Tarom

Sursa: Sorin Rosca Stanescu - corectnews.ro Analistul cel mai activ în plan economic de care dispune presa din România,...

COMUNICAT DE PRESĂ – O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern

Bucureşti, 6 februarie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern Plângem cu imensă durere şi emoţie plecarea...

Masoneria românească datează din 1732 ( 17 ani după Marea Lojă din Londra, în 1717), noi documente avanseaza cu doi ani data crearii primei Loji si a initierii Principelui Mavrocordat, care era mentionata multa vreme ca find in 1734 pe teritoriul Moldovei.

În acest an, prințul Constantin Mavrocordat, unul dintre cei mai iluminați conducători români ai secolului XVIII (la acea vreme, România actuală era împărțită în 3 principate: Transilvania, sub Imperiul Habsbourg, Moldova și Valahia – vasale Imperiului Otoman) a fost inițiat ca francmason de preceptorul fiilor sai, italianul Antonio del Chiaro.

Constantin Mavrocordat a domnit de patru ori in Moldova si in Tara Romaneasca, a reformat complet administratia si finantele pricipatelor in care a domnit, a unificat gradele boieresti in doua clase: Boierii Mari si Boierii Mici si pentru prima oara a scris o constutie care va fi evocata in 1740 de o gazeta din Paris, ca o raritate in aceasta regiune a lumii.

Lojile masonice se vor dezvolta in aceasta perioada a secolul al XVIII-lea pe o scară largă în toate cele 3 principate românești. Vom avea in special Loji in orasele Dunarene, formate adesea din comerciantii straini, numerosi in aceasta epoca de inflorire a relatiilor comerciale si care Principatele Romane erau deja exportatoare cunoscute de cereale.

Lojile vor modela spiritul elitei romanesti si vor permite extraodinara dezvoltare a ideilor de progres. Tocmai pentru ca era Francmason intr-o loja de la Viena, Eroul Horia a putut sa fie primit de Imparatul Iosif al II-lea.

Mai tarziu Eroul Tudor Vladimirescu, Francmason de asemenea va conduce lupta de eliberare contra Imperiului Otoman. Aceleasi idei generoase vehiculate de Francmasonerie, vor impregna generatiile de tineri boieri Pasoptisti, provocand lantul de revolutii care in 1848 au zguduit imperile Rus, Austro-Ungar si Sublima Poarta.

Francmasonii vor fi cei care in 1859 vor reusii Unirea celor doua Principate, punandu-l in fruntea lor pe Principele, Colonelul Alexandru Ioan Cuza, el insusi Francmason. Guvernul liberal condus de alt Francmason, Mihail Kogalniceanu, va pune in practica primele mari reforme care vor moderniza ceea ce era inca Mica Romanie si mai ales prima Reforma Agrara din 1864, care va da taranilor pamanturile pe care trudeau si la care aspirau de atata vreme.

In aceasta perioada toate Lojile Masonice contituite pe teritoriul Romaniei, depindeau insa de o obedienta straina: Franceza, Germana, Italiana etc. In 1880, Capitanul Constantin M. Moroiu, va reusi sa alature 6 Loji Romanesti si avand ca Nas, Marele Orient Lusitan( Portughez) va aprinde luminile primei Obediente Romanesti Nationale si Independente.

Constantin Moroiu devenit Colonel, va fi unul din cele mai stralucite figuri de Lider al Masoneriei Romane, la sfarsitul secolului XIX. El va fi primul Mare Hierofant, introducand Ritul Memphis si Misraim in Romania, in 1882, si primii patenta de la Marele Garibaldi.

Personalități Istorice de seamă precum Constantin MoroiuMihail KogălniceanuTitu MaiorescuAlexandru Vaida-Voievod, Principele George Valentin BibescuIoan PangalMihail SadoveanuAlexandru Paleologu și membrii de onoare precum Regele Edward al VII-lea al Angliei, Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei, regele Oscar al II-lea al Suediei, regele Frederic Wilhelm I al PrusieiAlbert Pike și alții au adus referințe istorice Marii Loji Naționale Române.

Până la Primul Război Mondial, sub Marea Jurisdicție Masonică a Marii Loji se aflau 27 de Loji Simbolice.

Dupa 1929, Lojile Transilvanene de Rit Ioanit, se integreaza in Marea Loja Nationala Romana.

In anul 1930, Marea Loja Nationala Unita din Anglia (UGLE), recunoaste Marea Loja Nationala Romana si stabileste un tratat de prietenie cu ea. In 1933, cele doua principale Obediente, Marea Loja Nationala Romana si Marele Orient din Romania, se unifica sub conducerea Marelui Maestru Mihail Sadoveanu.

Din pacate acesta unitate nu va dura multa vreme, si Masoneria Romana se va dezbina dinou, ca un trist exemplu al dezbinariilor care sfasie Societatea Romaneasca.

In 1937, sub presiunea regimului Fascist a lui Carol al II-ilea, Francmasoneria Romana, se auto-suspenda, intrand in adormire. Conducatorii Marii Loji Nationale Romane si a Supremului Consiliu a Ritului Scotian Antic si Acceptat, fac o declaratie in acest sens in fata Patriarhului Miron Cristea.

Privind aceasta perioada, s-au vehiculat ulterior diferite neadevaruri, printre care faptul ca Biserica Ortodoxa Romana, prin Patriarhul Miron (Cristea), el insusi Francmason, ar fi condamnat Masoneria. Or asa zisa condamnare-“afurisenie” nu a fost niciodata publicata.

Urmatorul Patriarhul Nicodim (Munteanu) 1939-1948, este considerat el insusi ca un fracmason initiat, intr-o Loja a Marii Loji Nationale Romane, in anii cand era episcop.

In 1944, dupa venirea la putere a comunistilor lojile sunt deschise, insa imediat penetrate de spionii comunisti si obligate sa dea un raport dupa fiecare tinuta, organului sigurantei comuniste.

Pana in 1948, activitatea lojilor devine din ce in ce mai dificila, fiind controlate si supravegheate de regimul comunist.

In 1948, Masoneria este oficial interzisa in Romania. Masonii romani vor alege 3 cai: Calea Exilului si astfel numeroase loji vor fi infiintate in Franta, Germania, Israel, Argentina etc… ; Calea Credintei in Idealul Masonic si vor fi inchisi, surghiuniti si omorati in temnitele comuniste; Calea Tradarii si Pactizarii cu regimul cominist si din pacate lideri marcanti au fost printre cei care au ales aceasta ultima cale: Mihai Sadoveanu, Mihail Ralea, Horea Hulubei, N.D. Cocea etc.

La Paris in 1948, se reorganizeaza Marea Loja Nationala Romana in exil, primita in mod frateste de Grand Loge de France, unde va infiinta pana in 1993, cand va revenii la Bucuresti si isi va redeschide Lojile.

Aceasta Obedienta va reprezenta Masoneria Romana in exil si va fi recunoscuta ca atare, de puterile Masonice Internationale printre care Statele Unite. Personalitati Masonice de mare prestigiu vor face parte din Marea Loja Nationala Romana in exil, singura reprezentanta a Masoneriei Romane Traditionale si a Primei Obediente fondate in 1880.

Astfel putem cita Jan Pangal, Marcel Gavrilescu, Nicolae Meta, Alfred Cerchez, Jan Vitianu, Alexandru Chiriceanu, Mihai Musceleanu si mai ales Marele Maestru si Suveran Mare Comandor Marcel Schapira.

Dupa caderea regimului comunist, in decembrie 1989, se deschide o perioada de incertitudine, Marea Loja Nationala Romana in exil, considera ca, conditile pentru a reveni inca nu sunt reunite si intarzie redeschiderea lojilor in tara.

Dupa mai multe vizite facute in Romania, de Suveranul Mare Comandor si Mare Mestru Marcel Schapira, in 7 mai 1993, la Bucuresti, cei mai Ilustrii Reprezentanti ai Masoneriei Romane, Marcel Schapira, locotenent Mare Comandor Dan Amedeo Lazarescu, Mare Secretar Mihai Musceleanu, Mare Cancelar, Vladimir Boanta, Mare Gardian al Sigililor, Alexandru Chiriceanu, publica un protocol in care se anunta solemn, ca Marea Loja Nationala Romana, revine in Romania ca Putere Masonica Traditionala Independenta. In acceeasi perioada, 3 Loji, nou constituite in Romania, sub jurisdictia Marelui Orient al Italiei, care prin persoana Marelui sau Maestru, Giuliano di Bernardo, va asista la Bucuresti, vor organiza o noua obedienta, care prin insasi anuntul publicat, “aprinde luminile”, arata ca este o noua obedienta.

Aceasta Noua Obedienta, Marea Loja Nationala Din Romania va pretinde dupa aceea in mod tendentios si falsificand grosolan datele istorice ca ar fi continuatoarea Marii Loji Nationale Romane fondata in 1880.

Incepand cu acesta data, cele doua obediente, cea Traditionala, Marea Loja Nationala Romana, venita din exil, din Franta si singura continuatoare a traditiei masonice romanesti si reprezentanta in lume timp de 45 de ani, in timpul cruntei dictaturi comuniste si noua Obedienta, Marea Loja Nationala din Romania, vor exista in paralel.

De altfel insasi aprinderea luminilor in luna mai 1993 a unei noi obediente, de catre Marele Orient al Italiei, in acea vreme recunoscut de UGLE ( Marea Loja Unita a Angliei) ulterior tratatul de recunoastere fiind rupt si masoneria care a sprijinit aceasta noua infiintare, este o incalcare a insusi regurilor masonice, edictate de altfel in mod arbitrar, de Marea Loja Unita a Angliei, care spun ca pe un teritoriu in care exista o Mare Loja Traditionala, recunoscuta anterior de UGLE, nu poate fi deschisa o noua Obedienta.

Este cazul Marii Loji Nationale Romane, care fusese recunoscuta in 1930 de UGLE si care fusese singura reprezentanta in lumea a adevaratei Masonerii Romanesti.

In 1996, pentru a face diferenta intre cele doua obediente, care purtau aceeasi denumire M.L.N.R., Marea Loja Nationala Romana, traditionala, singura reprezentanta a Masoneriei Romanesti, a celei fondate in 1880, isi va modifica denumirea in Marea Loja Nationala Unita din Romania (M.L.N.U.R.), avand ca Mare Maestru pe Titus Nicoara.

In anul 2000, in luna iulie, Marea Loja Nationala Unita din Romania, condusa de Titus Nicoara si Marea Loja Nationala din Romania, noua obedienta, filiera Italo-Americana, recunoscuta de UGLE, condusa de Gheorghe Comanescu, vor semna un protocol de reunificare.

Noul Mare Maestru al Marii Loji Nationale Unite din Romania, Eugen Chirovici, ales in octombrie 2000, va semna in ianuarie 2001, protocolul de unificare definitiv al unificarii celor doua obediente. Insa acest lucru nu era pe placul unui cuplu malefic, Andre Szakvary si Anca Nicolescu, care pusese mana practic pe conducerea Marii Loji Nationale Unite din Romania incepand cu 1997, cand inlaturasera pe Dan Amedeo Lazarescu, Suveran Mare Comandor si manipulau in practica pe Marele Maestru Titus Nicoara.

Ei vor organiza un puci, punand temporar ca Mare Maestru omul de casa al cuplului Szakvary-Nicolescu, numitul Liviu Manecan. Ulterior acesta va fi inlocuit cu profesorul Stetiu, care in 2005 va demisiona din al doilea mandat, declarand ca nu poate sa conduca o Obedienta condusa de un cuplu Szakvary-Nicolescu, lucru nemaintalnit in nici o alta Obedienta.

In 2005, in urma demisiei sale va fi ales Doctorul Doru Manu. In ianuarie 2006, revine definitiv in Romania din Franta, Fratele Bartolomeu Constantin Savoiu.

Acesta este promovat de Presedintele Romaniei, General de Brigada(r), pentru servicile aduse Romaniei si lobbyngul facut in Franta pentru Romania, din functiile pe care le ocupa in Partidul Gaullist si in societatea civila in Franta.

El plecase in anul 1970 in Franta, unde face o cariera civila, sociala, lider sindical in Confederatia Cadrelor Franceze, Politica, este ales membru in Comitetul Central, Consiliul National Gaullist, 1985-1995, Judecator in Tribunalul Muncii, Paris, 1993-2002, Consilier al Comertului Exterior al Frantei, 1994-2010.

Pentru meritele sale va fi decorat de Presedintele Francois MITTERAND in anul 1990, cu Ordinul National de Merit in Gradul de Cavaler ( la numai 20 de ani de la venirea sa in Franta) si de Presedintele Jacques CHIRAC in 2003, cu ordinul Legiunii de Onoare in Gradul de Cavaler.

Generalul Bartolomeu Constantin SAVOIU, fusese initiat in Masonerie in 28 octombrie 1976, la Paris la Grande Loge De France, Rue Puteaux. Grande Loge De France este una din cele mai vechi Obediente Franceze fondate in 1738, fuzionata in 1804 cu Marele Orient al Frantei la cererea Imparatului Napoleon I si redeschisa ca Obedienta Independenta in 1894.

In 2004 Fratele Constantin SAVOIU, va parasi Grande Loge De France, pentru a intra La Grande Loge Nationale de France, Rue Christine de Pisan Paris, unde va ramane pana in 2009 cand va demisiona fiind ales Mare Maestru al Marii Loji Nationale Unite din Romania.

De mentionat ca La Grande Loge Nationale Francaise, este in tratat de prietenie si recunoastre cu UGLE. Generalul SAVOIU, va fi ales in ianuarie 2007, impreuna cu Fratele Horia Nestorescu Balcesti, Mare Maestru Adjunct al M.L.N.U.R. iar in Conventul din 29 martie 2008, Mare Maestru.

El va intreprinde imediat o actiune de reconstructie a Obedientei care se va solda cu eliminarea personajelor care gravitau in jurul cuplului Szakvary-Nicolescu si care adusesera M.L.N.U.R intr-un profund impas. Cateva luni mai tarziu, la un Congres Extraordinar al M.L.N.U.R va fi reconfirmat in unanimitate ca Mare Maestru, iar conventul va aproba excludera grupului factios Szakvary-Nicolescu, Manecan.

Va urma o lunga procedura juridica, terminata in 2014, cu o hotarare definitiva si irevocabila a Tribunalului Bucuresti care confirma alegerea Generalului SAVOIU in Martie 2008 care Mare Maestru si excluderea grupului care contesta aceasta alegere.

In anul 2010, Marea Loja Nationala Unita, isi reia numele initial de Marea Loja Nationala Romana, cu milezimul 1880, pentru a semnifica continuitatea istorica a traditiei Masonice pastrata de Marea Loja Nationala Romana in exil, revenita in 1993 in Romania.

Un nou Suprem Consiliu R.S.A.A de Gradul 33 si Ultim, este organizat avand patenta Ilustrului Frate si Reprezentant de seama al Masoneriei Romane, Marcel SCHAPIRA. Sunt exclusi personaje ca Lucian Cornescu-RING, care fusese dat afara din Masoneria Franceza de Marele Maestru Marcel SCHAPIRA, Bogdan GAMALET si un numar din sustinatorii lor pentru comportament contrar regulilor Masonice.

Este ales Suveran Mare Comandor Prea Ilustru Nostru Frate, Horia Nestorescu Balcesti.

In 2012, urmand un aviz dat de congresul Ritului Scotian Antic si Acceptat, de la Lausanne, Elvetia, care preconiza ca pentru continuitatea Ritului si pentru buna cooperare intre cele doua Oranisme, Lojele Albastre, Marele Consiliu si Gradele Superioare 4-33, Supremul Consiliu este de dorit ca aceeasi persoana sa indeplineasca aceeasi functii de Mare Maestru si Suveran Mare Comandor, Generalul SAVOIU este ales si Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu de Gradul 33, Fratele Horia Nestorescu Balcesti devenind Suveran Mare Comandor de Onoare.

Pe 13 decembrie 2014 se semnează la Bucureşti, în cadrul Conventului de Iarnă al M.L.N.R. 1880 şi Manifestul Fondator al Marii Aliante Masonice Universale- Universal Grand Masonic Alinace (U.G.M.A.) In anii care au urmat M.L.N.R 1880, a semnat tratate de alianta cu Mari Loji din Serbia, Macedonia, Italia, Statele Unite, Brazilia, Paraguai.

U.G.M.A se consolideaza si anul 2020 va fi anul unui Mare Congres Mondial, in care Obedientele Libere si Independente impreuna cu toate celelalte Obediente invitate, vor afirma principiul unei masoneri implicate in viata societatii in lupta pentru Libertate, Egalitate, Fratenitate si Prosperitate.

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Spiritul lui Răzvan Theodorescu călătorește spre Orientul etern

MARIUS GHILEZAN EDITORIALIST  ROMÂNIA LIBERĂ   Când citeam pe nerăsuflate cartea lui Vintilă Corbul „Că­derea Constantinopolului,” nu visam ca la maturitate să am un...

Dinamitarea Tarom

Sursa: Sorin Rosca Stanescu - corectnews.ro Analistul cel mai activ în plan economic de care dispune presa din România, Petrișor Peiu, a difuzat astăzi...

COMUNICAT DE PRESĂ – O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern

Bucureşti, 6 februarie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern Plângem cu imensă durere şi emoţie plecarea la Orientul Etern a Prea...

„Șobolanii părăsesc corabia actorașului”. Ucraina lui Zelenski se scufundă încet, dar sigur!

Sursa: solidnews.ro Autor: Oana-Medeea Groza   În Ucraina și SUA au avut loc o serie de percheziții fără precedent în istoria celor două state. La Washington, protagonistul...

Ecaterina Conachi Vogoride, femeia care a făcut Unirea!

Totul s-a întâmplat pentru că a existat o doamnă pe numele ei Ecaterina-Cocuța Vogoride, născută Conachi. Revoluționarii de la 1848 au reușit după un deceniu...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -