marți, iulie 23, 2024
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 4 | 2024 | ISSN 2972 - 2268

Administrarea antibioticului în patologia virală nu aduce niciun beneficiu

Must Read

MILWAUKEE :Donald J. TRUMP, “Încoronat” Președinte

Popularitatea Crescândă a lui Donald J. Trump În 2024, Donald J. Trump a reușit să își mențină și chiar să...

Maximus. Isola di Capri

Sursa: cristoiublog.ro (Autor: Marius Niculescu) „Nomen est Omen”, celebra expresie din limba latină, derivă din convingerea fermă a romanilor că numele...

Xi Jinping: „Dacă cineva îndrăznește să atace Rusia, America se va scufunda în ocean!”

Sursa: romania fara justitie Președințele Chinei – Xi Jinping: „Să jucăm cu cărțile pe masă. Să fim sinceri! Alianța BRICS, din care...
Sursa:  360medical.ro  
Dr. Daciana Toma, vicepreședintele SNMF: Administrarea antibioticului în patologia virală nu aduce niciun beneficiu

Studiul STAR pentru România, realizat în mai 2022 pe respondenți cu vârste între 25–34 de ani, a scos la iveală că 49% dintre români cred că antibioticele sunt eficiente pentru durerile în gât, iar 54% sunt de acord că antibioticele sunt eficiente pentru răceli și gripă. ,,Provocarea cea mai mare atunci când vorbim de infecții respiratorii este să reușim să convingem pacientul că nu e cazul să își administreze antibiotic”, a mărturisit dr. Daciana Toma, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie și medic de familie, în cadrul primei ediții a dezbaterii Antibiotics 360, organizată săptămâna trecută de redacția 360medical.ro.

Invitată ca speaker la manifestarea Antibiotics 360, un eveniment online din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii, dr. Daciana Toma a declarat că în ultimii ani a observat o schimbare a comportamentului pacienților români privind consumul de antibiotice.

,,Văd o schimbare de atitudine la tineri versus persoane vârstnice, văd o schimbare în atitudine în funcție de nivelul de pregătire, nivelul de educație”, a afirmat vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie.

Conform datelor din studiul STAR, 42% dintre români cred că antibioticele ar trebui să fie disponibile la cerere de la farmacie, iar 35% cred că ar trebui să fie disponibile fără prescripție medicală; în condițiile în care în momentul de față aceste medicamente nu se eliberează fără rețetă.

,,Dacă un pacient vine deja cu antibioticul auto-administrat, n-ai altceva de făcut decât să continui, dar dacă nu a apucat să ia antibiotic, îi explici de ce nu e cazul de administrare de antibiotic. Undeva la 90% din infecțiile respiratorii, indiferent că vorbim de infecții acute, de căi respiratorii, de faringite, de rinite, sau de rinosinuzite au ca și cauză virusurile, ori știm foarte bine că administrarea antibioticului într-o patologie virală nu aduce absolut niciun beneficiu. Dimpotrivă, reacțiile adverse sau efectele adverse ale administrării de antibiotic nu sunt rar întâlnite. Adică, asta e, poți să-ți faci mai mult rău decât bine”, a atras atenția medicul de familie.

Referitor la pacienții care merg la medic și cer pur și simplu antibiotice, vicepreședintele SNMF a precizat că nu mai sunt mulți astfel de oameni, datorită muncii de ani mulți a tuturor medicilor și a campaniilor din media.

,,Nu, nu prea vin pacienți care să ceară direct antibiotic, să-și dorească antibiotic, să aibă nevoie de antibiotic, ca pe un sprijin. Eu zic că s-a schimbat în oarecare măsură acest comportament. Nu în totalitate, mai avem foarte mult de lucru la asta, dar în mare măsură s-a schimbat. Depinde foarte mult de zona la care ne referim, de mediul la care ne referim și astea contează foarte mult”, a completat dr. Daciana Toma.

În prezent, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de antibiotice la mia de locuitori, după ce în ultimii 11 ani fusese pe primele 5-6 locuri.

,,Este trist că astăzi suntem pentru prima dată în această postură extrem de neonorantă și care ridică probleme”, a declarat în cadrul dezbaterii Antibiotics360, organizată joi de redacția 360medical.ro, prof. univ. dr. Gabriel Adrian Popescu, de la disciplina de boli infecțioase din cadrul Institutului “Prof. Dr. Matei Balș”.

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

MILWAUKEE :Donald J. TRUMP, “Încoronat” Președinte

Popularitatea Crescândă a lui Donald J. Trump În 2024, Donald J. Trump a reușit să își mențină și chiar să...

Maximus. Isola di Capri

Sursa: cristoiublog.ro (Autor: Marius Niculescu) „Nomen est Omen”, celebra expresie din limba latină, derivă din convingerea fermă a romanilor că numele unui om îi va marca...

Xi Jinping: „Dacă cineva îndrăznește să atace Rusia, America se va scufunda în ocean!”

Sursa: romania fara justitie Președințele Chinei – Xi Jinping: „Să jucăm cu cărțile pe masă. Să fim sinceri! Alianța BRICS, din care noi, China și Rusia, facem...

Tentativă de Asasinat a Președintelui Donald J. Trump, Aniversare-Show NATO, Blocaj Parlamentar în Franța, Decadența Occidentului se Confirmă!

  Tentativa de Asasinat contra Președintelui Donald J. Trump   Incidentul de astăzi în care a fost vizată viața fostului președinte Donald J. Trump a trimis unde...

Vladimir PUTIN în Coreea de Nord la Kim JONG UN Mark RÜTTE la Bruxelles la NATO

  Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong-UN rămâne una dintre cele mai izolate și represive dictaturi din Lume. Regimul se bazează pe un...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -