marți, decembrie 6, 2022
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 115

Program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii pregătit de Ministerul Sănătății

Must Read

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte....

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui...

Sursa: 360medical

Ministerul Sănătății pregătește un program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii pentru o perioadă de 6 luni, definind condițiile tehnice care trebuie îndeplinite în ceea ce privește organizarea și dotarea spațiului necesar. Programul este rezervat persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere contra cost, nefiind incluse în categoriile de risc pentru care vaccinul este asigurat gratuit de Ministerul Sănătății. De asemenea, ministerul a elaborat și un ghid de bună practică pentru organizarea și funcționarea unui program-pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, “pentru aprobarea organizării și funcționării unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare”.

Vaccinarea antigripală în farmacii este un subiect discutat încă din 2018, când Răzvan Prisada, actualul președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) – pe atunci vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor -,  a propus un proiect-pilot cu privire la vaccinarea antigripală în farmaciile din România, un model deja funcțional în mai multe țări din Europa.

Proiectul elaborat acum de Ministerul Sănătății prevede că farmaciile interesate să participe la programul de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere trebuie să îndeplinească mai multe condiții, între care să dispună de un spațiu dedicat activității de vaccinare de natură a asigura siguranța și confidențialitatea procesului de vaccinare, să aibă un frigider pentru depozitarea și menținerea vaccinurilor în condiții optime de temperatură, să asigure respectarea lanțului de frig, să aibă farmaciști care au obținut certificatul de absolvire a programului de pregătire pentru activitatea de vaccinare și să aibă încheiat un contract cu o firmă autorizată pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale.

Pentru a putea administra vaccinuri gripale în cadrul unei farmacii, farmaciștii trebuie să obțină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum 5 zile, organizat de instituții de învățământ superior cu profil medico-farmaceutic acreditate.

Programul pilot se derulează pe o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin”, prevede proiectul de act normativ.

Potrivit proiectului, vaccinarea se va face exclusiv de către farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare inclus ca anexă la proiectul de ordin.

Autorizarea farmaciilor pentru a desfășura activitatea de vaccinare va fi realizată de către Ministerul Sănătății, prin Direcția Farmaceutică și a Dispozitivelor Medicale.

Dacă farmacia îndeplinește condițiile de autorizare, în termen de maximum 15 zile de la data primirii cererii și a documentației aferente, Ministerul Sănătății prin Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale va înscrie ca mențiune la autorizația de funcționare permisiunea ca farmacia comunitară să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere și o va comunica către solicitant”, se arată în proiectul de ordin.

Lista farmaciilor comunitare care sunt autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

CUM SE VA REALIZA VACCINAREA ÎN FARMACII

Proiectul prevede că efectuarea vaccinării se realizează în farmacie la solicitarea persoanei adulte sau al reprezentanților legali, în cazul minorilor, doar dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în ani anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

“Informațiile referitoare la vaccinare se vor introduce în Registrul Electronic Național de Vaccinări, în timp real, complet și corect. Farmacistul va aduce la cunoștința persoanei care se prezintă la vaccinare obligația de a-și informa medicul de familie asupra faptului că a fost vaccinat împotriva gripei sezoniere”, prevede proiectul de act normativ.

Vânzarea vaccinurilor în farmacii se face la prețul cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății, iar prețul serviciul de vaccinare se stabilește la un preț maxim egal cu cel prevăzut în cadrul programului național de vaccinare.

Costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată, precizează actul normativ.

“Este interzisă orice campanie publicitară cu caracter comercial care să facă referire la vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare, fiind permise doar afișarea la loc vizibil în farmacia comunitară a informării asupra beneficiilor vaccinării, publicarea pe pagina web a Colegiului Farmaciștilor din România sau publicarea campaniilor de informare și promovare a vaccinării desfășurate de autoritățile publice centrale”, menționează documentul.

Farmaciile trebuie să afișeze la loc vizibil intervalul orar în care se desfășoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte. Mersul iresistibil al civilizațiunii omenești...

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui studiu urmărit îndeaproape. AlzheimerFoto: Aline Morcillo...

La Mulți Ani pentru Sfântul Andrei și 1 DECEMBRIE!

Gral.bg(r) Bartolomeu Constantin SÂVOIU Directorul Jurnalului

Administrarea antibioticului în patologia virală nu aduce niciun beneficiu

Sursa: 360medical.ro de Alexandra Mănăilă  Dr. Daciana Toma, vicepreședintele SNMF Studiul STAR pentru România, realizat în mai 2022 pe respondenți cu vârste între 25–34 de ani,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -