Patrea a III a
Karl JETTMAT , șeful Departamentului de Antropologie Culturală și Socială de la Institutul din Asia de Sud al Universității din Heidelberg, scrie în cartea sa „Bolor și Dardistan” că lucrarea celebră a lui Hsun-Tsang (Hsi-yu-Chi) oferă un indiciu foarte interesant că statul Bolor din nord avea doar o extindere limitată de la sud la sud, dar acoperea o suprafață mare de teren de la vest la est.
Acest pasaj se referă la o sursă formată numai din valea râului Gilgit și care se extinde spre est până la o porțiune a Văii Indusului.
Karl Jetmar scrie că în perioada secolului al VI-lea d.Hr. până în secolul al VIII-lea d.Hr., conducătorii statului Bolor obișnuiau să-și numească ambasadorii la curtea imperială a Chinei vecine.
Pe de altă parte, Rebecca L. Twist, profesoară asociată cu Universitatea de Stat din Ohio, și-a intitulat teza de doctorat [The Patola Shahi Dynasty: A Buddhological Study of Their Patronage, Devotion and Politics]
În pagina nr. 31-32, este scris că regii Bolor au domnit peste Marele Bolor (Baltistan) și Micul Bolor (Gilgit).
Tibetanii obișnuiau să numească aceste zone ca Balti și Baroza (Gilgit). Conducătorii autocrați ai statului princiar Bolor stăpâneau peste o regiune strategică importantă care era în mod constant contestată între China și Tibet.
Centrul guvernamental al statului Bolor se afla în Skardu, Baltistan, așa că și-au numit guvernatorii în Gilgit pentru a controla îndepărtatul Gilgit, care erau reprezentanții regelui, iar ca guvernatori, relația lor cu regele era foarte importantă, așa că Bolor regele al Gilgit. Guvernatorii obișnuiau să se căsătorească cu fiicele familiei regale, ceea ce le-au consolidat loialitatea –
De exemplu, prințesa Devasri a fost căsătorită cu Samkara Sena, care era mare trezorier în Gilgit.
În acest fel, regii Bolor au păstrat aceste două regiuni ale statului lor unite și au considerat budismul drept un mijloc de stabilitate și mântuire spirituală a statului.
În timpul statului Bolor, religia oamenilor de aici era budismul. Celebrele statui lui Buddha situate în Gilgit-Baltistan au fost sculptate pe stâncile dealului în perioada statului Bolor. Fie că este statuia lui Buddha a lui Nipura Kargha sau statuia lui Buddha situată în Baltistan, aceasta a fost realizată de membrii familiei regale și ai regilor prin donații. Este menționat în cărțile găsite în vechea bibliotecă Gilgit, adică Manuscrisul Gilgit.
În manuscrisele lui Gilgit sunt menționate și numele conducătorilor statului Bolor. În care sunt menționate Sridev Shahi Surendra Vikarma Dita Nanda și soția sa Sami Devi, Triloka Devi Bhattirika și Patuvala Dev Shahi Vijayara Daitya Nandi și sunt menționate numele și pozele celorlalte 16 persoane care au donat pentru a construi statui lui Buddha.
Din secolul al VI-lea d.Hr. până la începutul secolului al VII-lea d.Hr., statul Bolor a fost condus de trei domnitori. Numele primului conducător a fost Vijayara Daityanandi, numele său de regină a fost Mamgala Sirika, ea s-a convertit la budism pentru a aduce securitate și prosperitate țării. a cărui soție se numește Trailoka Davi. Și numele celui de-al treilea conducător era Saranidra Vikrama Daitya-
Inscripțiile de pe situl Alam Burj, datate între secolul al IV-lea d.Hr. și secolul al VII-lea d.Hr., înfățișează un grup de oameni pe nume Pulula/Pulur.
Karl JETTMAR în lucrarea sa intitulată „Patula ca guvernatori și succesori ai lor”, scrie că „inscripțiile Hatun, Gilgit Makhtule și inscripțiile Hodor identifică familia regală Patula drept conducătorii statului Bolur și descoperirile din această regiune”. Majoritatea documentelor se referă la această familie regală ca Patula Shahi, cunoscută și sub numele de Paluvala sau Bolor Shahs.
Potrivit lui Karl Jetmar, misionarii turci dețineau funcții înalte în armata regală a statului Bolor. Și și-a schimbat religia și a devenit un adept al budismului.
Prin urmare, nu este de mirare că menționarea lui Bolor în cărțile istoricilor islamici este de o importanță considerabilă.
Budismul a înflorit în Gilgit în timpul domniei lui Patvola Shahi (zece conducători). Regiunile Baltistan, Diamer, Gilgit, Hunzanagar, Ghazar și North Chitral au fost, de asemenea, sub stăpânirea lui Patula Shahi, așa cum demonstrează inscripțiile în stâncă. El a patronat budismul și a menținut, de asemenea, relații bune cu împărații Tang ai Chinei și conducătorii Kashmirului.
VA urma
Dr.Iqbal Hussain ARSALAN