luni, februarie 6, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 124

La treizeci de zile de la lansare, telescopul James Webb a ajuns în poziția din spațiu în care va observa Universul.

Must Read

„Șobolanii părăsesc corabia actorașului”. Ucraina lui Zelenski se scufundă încet, dar sigur!

Sursa: solidnews.ro Autor: Oana-Medeea Groza   În Ucraina și SUA au avut loc o serie de percheziții fără precedent în istoria celor...

Ecaterina Conachi Vogoride, femeia care a făcut Unirea!

Totul s-a întâmplat pentru că a existat o doamnă pe numele ei Ecaterina-Cocuța Vogoride, născută Conachi. Revoluționarii de la 1848...

„Eminescologie” la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a zilei de naștere a marelui nostru poet național Mihai...

Sursa: Editorial board J-B (Journal of Bucharest), Bucharest (Florentina Csinta & Maria Vijianu - principal editors, Andrei Ștefan, Mircea...

 

Punctul Lagrange 2 (The Lagrange Point 2), așa cum este cunoscut, se află la un milion de mile (1,5 milioane de km) de Pământ (pe partea sa de noapte).

Webb a fost în sfârșit împins pe o orbită în jurul acestei locații datorită unei arderi scurte, de cinci minute, a propulsorului.

Controlorii de pe Pământ vor petrece acum următoarele luni reglând telescopul pentru a-l pregăti pentru știință.

Sarcinile cheie includ pornirea celor patru instrumente ale observatorului și, de asemenea, focalizarea oglinzilor acestuia – în special, reflectorul primar segmentat de 6,5 m lățime.

„Există un efort destul de intens pentru a lua toate acele 18 segmente din starea lor actuală și pentru a le face să acționeze ca o oglindă mare și, de asemenea, pentru a aduce oglinda secundară în starea sa optimizată”, a explicat Charlie Atkinson, inginer șef la Webb la Northrop Grumman, compania aerospațială americană care a coordonat dezvoltarea telescopului împreună cu agenția spațială americană (NASA).

“Facem acest lucru folosind imaginile științifice, acesta fiind motivul pentru care trebuie să activăm și să verificăm inițial  cu o calibrare instrumentele științifice”, a spus el pentru BBC News.

Webb, considerat succesorul celebrului telescop spațial Hubble, a fost lansat pe 25 decembrie 2021 de o rachetă Ariane-5 din Guyana Franceză.

Obiectivele sale generale sunt să fotografieze primele stele care strălucesc în Univers și să cerceteze planete îndepărtate pentru a vedea dacă ar putea fi locuibile.

Ariane-5 din Europa a oferit noului observator o traiectorie și o viteză aproape perfecte pentru a-l propulsa la L2 (The Lagrange Point 2). Chiar și așa, au fost necesare cele două corectari ale cursului, a treia, luni, propulsand Webb în poziția planificată.

Punctul Lagrange 2 este unul dintre cele cinci „puncte dulci” gravitaționale din jurul Soarelui și al Pământului, unde sateliții își pot menține poziția cu puține ajustări orbitale, economisind astfel combustibil.

Celălalt avantaj este că Webb nu va experimenta la L2 marile schimbări de temperatură și lumină suportate de telescoapele spațiale poziționate mult mai aproape de Pământ.

Acest lucru este vital pentru misiune. Este conceput pentru a vizualiza cosmosul în lumină infraroșie și, prin urmare, trebuie să mențină condiții super-reci constante pentru hardware-ul său.

Lumina infraroșie are unde mai lungi decât cele ale luminii vizibile. „Vederea” în infraroșu va permite telescopului, de exemplu, să privească prin praf la imaginea stelelor care altfel ar fi ascunse.

Webb va încercui acum L2, menținând Pământul și Soarele într-o linie aproape dreaptă.

„L2 este pseudo-stabil”, a spus Jean-Paul Pinaud, care conduce inginerii Northrop care îl mențin pe Webb pe drumul cel bun.

„Echipa de operațiuni de zbor pregătește accelerari (boost-uri) de rutină pentru menținerea stației. Acestea vor fi făcute la fiecare aproximativ 20 de zile, cu calculele de traiectorie furnizate de echipa noastră de dinamică a zborului. Le vom configura într-un mod similar și apoi vom declanșa propulsorul.”

Ascunse în spatele unui parasolar mare, optica și instrumentele lui Webb se vor răci în curând la aproximativ -230C (unele secțiuni ale telescopului sunt deja acolo). Când se întâmplă acest lucru, controlerele vor porni Camera Webb Near Infrared Camera (NIRCam) pentru a fotografia o stea de testare pentru a începe procesul de aliniere a oglinzii mari.

„Știm că atunci când ne concentrăm pentru prima dată pe o stea din spațiu, vom vedea de fapt 18 puncte de lumină diferite, deoarece cele 18 segmente individuale de oglindă nu vor fi aliniate”, a spus inginerul de sisteme Nasa, Begoña Vila.

„Dar vom ajusta oglinzile pentru a aduce toate punctele împreună pentru a face o singură stea”.

„Este un proces lung. Poate dura până la trei luni în timpul punerii în funcțiune și suntem gata să facem asta”, a declarat ea pentru BBC News.

Focalizarea implică acţionarea unor mici actuatoare, sau motoare, pe spatele celor 18 segmente ale oglinzii primare pentru a le armoniza curbura. Nealinierea actuală, care este măsurată în milimetri, va fi redusă la una măsurată în nanometri – un factor de îmbunătățire de un milion.

Ajustări similare vor fi aplicate reflectorului secundar cu diametrul de 74 cm, care se află în fața oglinzii primare și este folosit pentru a trimite lumina înapoi către instrumente.

Până acum, misiunea Webb nu a greșit niciun pas. Lansarea și călătoria spre L2 au trecut fără incidente.

Chiar și procesul complex de desfășurare a telescopului după ce s-a desprins de vârful rachetei Ariane a fost făcut să arate ca cea mai ușoară dintre repetiții.

„Am fost încântați de precizia și succesul tuturor acestor implementări”, a spus Kyle Hott, responsabilul de inginerie a sistemelor de misiune la Northrop.

„Este destul de incredibil să crezi că totul a fost doar un concept pe hârtie cu zeci de ani în urmă, iar acum este de fapt aici, ajungând la L2. Moralul este ridicat și suntem atât de încântați.”

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

„Șobolanii părăsesc corabia actorașului”. Ucraina lui Zelenski se scufundă încet, dar sigur!

Sursa: solidnews.ro Autor: Oana-Medeea Groza   În Ucraina și SUA au avut loc o serie de percheziții fără precedent în istoria celor...

Ecaterina Conachi Vogoride, femeia care a făcut Unirea!

Totul s-a întâmplat pentru că a existat o doamnă pe numele ei Ecaterina-Cocuța Vogoride, născută Conachi. Revoluționarii de la 1848 au reușit după un deceniu...

„Eminescologie” la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a zilei de naștere a marelui nostru poet național Mihai...

Sursa: Editorial board J-B (Journal of Bucharest), Bucharest (Florentina Csinta & Maria Vijianu - principal editors, Andrei Ștefan, Mircea Vlad, Dorel Vasilescu & Valentin...

Sunt de nouă ori mai multe decese cauzate de vaccin! Vasile Astărăstoae dă de pământ cu CNCAV după dezvăluirea efectelor secundare

Sursa: stiripesurse.ro Autor:Loredana Codruț Sursa foto: Mediafax Medicul Vasile Astărăstoae, care în timpul pandemiei, s-a opus măsurile restrictive și presiunilor înspre  vaccinarea forțată a...

Zece noutăți importante în acest an privitoare la pensionari și pensiile lor

Sursa: avocatnet.ro Eduard Isidor Asistent Editorial, Pentru pensionari, dar și pentru pensiile lor, anul 2023 le-a pregătit mai multe schimbări importante....
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -