Mumia lui Amenhotep I, care a domnit între 1525 și 1504 î.Hr., a fost găsită într-un sit din Deir el-Bahari în urmă cu 140 de ani.Dar arheologii s-au abținut să-l deschidă pentru a păstra masca de față și bandajele rafinate.
Scanările tomografiei computerizate (CT) au dezvăluit acum informații necunoscute anterior despre faraon și înmormântarea lui.
Dr. Sahar Saleem, profesor de radiologie la Universitatea Cairo și autor principal al studiului publicat în jurnalul Frontiers in Medicine, a spus că i-au arătat lui Amenhotep că aveam aproximativ 35 de ani când a murit.
„Avea aproximativ 169 cm înălțime, era circumcis și avea dinți buni. În bandajele sale, purta 30 de amulete și un brâu unic de aur cu margele de aur”, a declarat ea pentru PA Media.
„Amenhotep I pare să fi semănat fizic cu tatăl său: avea o bărbie îngustă, un nas mic și îngust, păr creț și dinți de sus ușor proeminenti”.
Cu toate acestea, Dr. Saleem a spus că nu au observat nicio răni sau desfigurare din cauza bolii care să le permită să dea o cauză a morții.
Cercetătorii au reușit să obțină informații despre mumificarea și înmormântarea lui Amenhotep, care a fost al doilea rege al dinastiei a XVIII-a, inclusiv despre faptul că el a fost primul faraon care a avut antebrațele îndoite pe piept și că, în mod neobișnuit, creierul nu i-a fost îndepărtat. .De asemenea, au ajuns la concluzia că mumia lui a fost „reparată” de preoții dinastiei a XXI-a, care a domnit la aproximativ patru secole după această moarte.
Scanările au arătat că mumia a suferit mai multe răni post-mortem care ar fi fost probabil provocate de hoți de morminte.Ei au mai arătat că preoții au fixat capul și gâtul detașat de corp cu o bandă de in tratată cu rășină, au acoperit un defect din peretele abdominal cu o bandă și au pus două amulete dedesubt și au înfășurat brațul stâng detașat pe corp.Dr. Saleem a spus că bijuteriile și amuletele văzute în scanări au infirmat teoriile potrivit cărora preoții le-ar fi putut îndepărta pentru a fi folosite de către faraonii de mai târziu. Mumia lui Amenhotep I a fost reîngropată de preoți în Cacheul Regal Deir el-Bahari, un complex de morminte și temple de lângă Luxor, pentru a le păstra în siguranță.