NASA a lansat telescopul spațial James Webb care-și propune să detecteze lumina primelor stele și galaxii care au luat naștere acum 13,5 miliarde de ani

0
504

Telescopul spațial James Webb (abreviat JWST) este un observator orbital în infraroșu care are ca obiectiv înlocuirea telescopului spațial Hubble. Scopul acestui telescop este de a vedea cele mai îndepărtate obiecte din Univers, chiar obiecte mai depărtate de 8 miliarde de ani lumină, aceasta fiind limita telescopului Hubble. Proiectul James Webb este un proiect NASA, cu colaborare internațională, la care participă nu mai puțin de 15 națiuni, și instituții precum: NASA, Agenția spațială europeană și Agenția spațială canadiană. Denumit inițial Telescopul Spațial din Generația Următoare a fost redenumit după administratorul adjunct al NASA, James E. Webb, în 2002. Telescopul a fost lansat cu racheta Ariane 5 în data de 25 decembrie 2021.

Principalele misiuni ale telescopului James Webb sunt de a studia cele mai îndepărtate stele și galaxii din Univers, adică formele primare ale galaxiilor, cele care alcătuiau Universul după Big Bang, de a înțelege modul de formare a galaxiilor, de a înțelege cum se formează stelele și sistemele planetare dar și de a studia sistemele planetare și originea vieții. Datorită combinației dintre radiațiile solare, praf și temperaturile scăzute a obiectivelor, telescopul James Webb trebuie să opereze cu raze infraroșii, care au o lungime de undă de la 0,6 până la 28 micrometri. Pentru a se asigura că observațiile nu vor fi oprite de undele infraroșii emise de către telescop, întregul observator trebuie să stea la o temperatură extrem de scăzută. Trebuie să fie destul de departe de Soare, pentru ca radiațiile acestuia să nu îl încălzească până la o temperatură mai mare de 40 Kelvin (-233°C). Astfel telescopul va avea încorporată o structură metalizată pentru a bloca radiațiile infraroșii de la Soare, Pământ și Lună. Telescopul va fi poziționat după Soare-Pământ, în punctul L2, unul dintre așa-numitele puncte Lagrange.

Telescopul a fost lansat la 25 decembrie 2021, cu racheta Ariane 5 de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză, pe o orbită circumterestră, în Punctul Lagrange L2, având o masă de lansare de 6,2 tone. După aproximativ șase luni de la lansare este așteptat să devină funcțional, pentru un minimum prevăzut de 5 ani.

Deși Telescopul James Webb are doar jumătate din masa telescopului Hubble, oglinda sa principală (oglindă placată cu aur și cu un diametru de aproximativ 6.5m) are o arie de captare de aproape 6 ori mai mare decât a telescopului Hubble. Cu acest diametru, oglinda principală este mult mai mare decât oglinda oricărui alt telescop actual și este alcătuită din 18 segmente de hexagon care se vor desface când telescopul va fi lansat. Pentru un moment aceste oglinzi sunt dezvoltate în Alabama. Micromotoare și senzori cu unde vor poziționa oglinzile în locul corespunzător, dar foarte rar li se va schimba poziția; acest sistem este de obicei folosit la telescoapele terestre care iși ajusteaza oglinda pentru a contracara cât se poate efectele gravitației și a vântului.[6]

NASA a precizat ca va încorpora microcamere, la fiecare 100 pană la 200 micrometri în optica telescopului lângă spectroscopul infraroșu. Aproximativ 62.000 de camere vor fi poziționate lângă spectrograf. Aceste microcamere vor da efectul unui ochi uman.

AD

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here