joi, februarie 9, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 124

Primii astronauți interstelari ai Pământului

Must Read

Spiritul lui Răzvan Theodorescu călătorește spre Orientul etern

MARIUS GHILEZAN EDITORIALIST  ROMÂNIA LIBERĂ   Când citeam pe nerăsuflate cartea lui Vintilă Corbul „Că­derea Constantinopolului,” nu visam ca la maturitate să am un...

Dinamitarea Tarom

Sursa: Sorin Rosca Stanescu - corectnews.ro Analistul cel mai activ în plan economic de care dispune presa din România,...

COMUNICAT DE PRESĂ – O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern

Bucureşti, 6 februarie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern Plângem cu imensă durere şi emoţie plecarea...

Proiectul Starlight este o misiune finanțată de NASA pentru a dezvolta tehnologii care să permită explorarea spațiului interstelar. Abordarea este simplă, aceste nave spațiale vor zbura din sistemul solar pe vârful unui puternic fascicul laser bazat pe Pământ care accelerează vehiculele până la o fracțiune semnificativă din viteza luminii.

Desigur, aceste nave vor fi mici, cântărind doar câteva grame fiecare. Se pregătesc să devină cei mai îndepărtați călători interstelari ai Pământului, depășind în doar câteva zile distanța pe care sondele spațiale Pioneer și Voyager au parcurs-o în decenii.

Acum Stephen Lantin de la Universitatea din Florida și colegii săi spun că aceste nave spațiale ar putea fi capabile să transporte primii astronauți interstelari ai Pământului. Acești astronauți nu vor fi oameni, spun ei. În schimb, nava spațială Project Starlight ar trebui să transporte creaturi mult mai mici și mai rezistente, care vor fi capabile să supraviețuiască temperaturilor, accelerațiilor și radiațiilor extreme pe care este probabil să le implice o astfel de călătorie.

Nava spațială, spune echipa, va transporta, de asemenea, senzori care studiază modul în care aceste creaturi reacționează la condițiile de zbor interstelar și furnizează date care pot fi utilizate pentru pregătirea misiunilor viitoare.

Călători interstelari

Deci, ce specii sunt cele mai potrivite pentru această sarcină? Lantin și colegii săi o au selectat potențiali candidați pe baza unui număr de factori. Aceste organisme trebuie să aibă o rată metabolică scăzută, astfel încât să poată supraviețui perioade îndelungate cu puțină hrană, de preferință într-o stare de anabioză. Ele trebuie, de asemenea, să fie rezistente la expunerea la radiații și suficient de rezistente pentru a supraviețui accelerației mari și temperaturilor extreme.

Un candidat este viermele nematod, o creatură lungă de doar aproape de milimetru, care este un cal de povară de laborator pentru biologi. Genomul nematodului a fost de mult secvențiat și această specie a fost prima al cărei sistem nervos a fost complet cartografiat .

Nematozii sunt, de asemenea, transparenți, ceea ce face să fie ușor de observat fenomene cum ar fi expresia genelor și fiziologia celulară. De asemenea, pot supraviețui în anabioză fie prin deshidratare, fie prin răcire. Cu toate acestea, sunt relativ susceptibili la expunerea la radiații, doza lor letală fiind cu un ordin de mărime mai mică decât pot supraviețui alte specii.

Anabioza sau “animația suspendată” este o stare a unui organism viu, în care procesele vitale sunt încetinite, astfel încât nu există nicio manifestare vizibilă a vieții. Termenul a fost propus în 1873 de către omul de știință german Wilhelm Preyer în rezumatul său privind studiul fenomenul de încetare temporară a activității organismului.

Una dintre aceste opțiuni mai rezistente este tardigradul sau ursul de apă. Acestea sunt creaturi scunde, dolofane, acvatice, cu patru perechi de picioare, care au o dimensiune similară viermilor nematozi. Cu toate acestea, ele sunt mai rezistente la expunerea la radiații și tolerează bine microgravitația, când la alte specii poate declanșa diverse mecanisme de stres oxidativ. Tardigradele pot intra, de asemenea, într-o stare de anabioză în care metabolismul lor scade la 0,01% din nivelul său obișnuit.

Alte opțiuni includ organisme unicelulare, cum ar fi bacteriile. Deinococcus radiodurans, de exemplu, face copii redundante ale genomului său, util pentru atenuarea daunelor cauzate de radiații și poate supraviețui unei game largi de medii extreme. Într-adevăr, Cartea Recordurilor Guinness o listează drept cea mai rezistentă creatură din lume.

Lantin și colegii săi dezvoltă deja camere microfluidice care pot găzdui primii astronauți interstelari, îi pot reînvia atunci când este necesar și apoi efectuează o suită de teste pentru a le monitoriza starea. Aceste experimente ar avea nevoie de mostre de control pe orbita joasă a Pământului sau pe sol, astfel încât rezultatele să poată fi comparate.

Un factor important în toate acestea va fi biosecuritatea. „Trimiterea vieții de pe Pământ în spațiul interstelar folosind o navă alimentată cu energie direcționată necesită abordarea riscurilor de posibilă contaminare a planetelor extrasolare”, spun Lantin și colegii săi.

Biosecuritate încorporată

Cu toate acestea, ei subliniază că orice navă spațială care călătorește cu o fracțiune semnificativă din viteza luminii are încorporat un mecanism de biosecuritate, deoarece aceste vehicule nu pot încetini. Orice coliziune cu o exoplanetă îndepărtată ar crea o explozie de mărimea unui kilotonă, care ar putea ucide orice creatură supraviețuitoare de la bord.

Un risc mai puternic va fi pentru planetele din propriul nostru sistem solar, în cazul în care un accident va determina ciocnirea navei cu un vecin. În acest caz, nava spațială va trebui să fie proiectată cu un mecanism de biosecuritate care să prevină contaminarea biologică.

Toate acestea ar putea părea o ambiție îndepărtată, dar Lantin și colegii săi insistă că pregătirile ar trebui să înceapă acum. „Ne apropiem rapid de capacitatea tehnologică pentru zborul interstelar pe perioade de timp semnificative”, spun ei.

Și datele din acest tip de experimente ar putea ajuta să răspundă la unele dintre cele mai fundamentale întrebări ale științei. „Sondele interstelare ne pot aduce totuși mai aproape de răspunsul la întrebările gândite de mult în poveștile științifico-fantastice, cum ar fi „Pot oamenii să călătorească în alte sisteme stelare?”, spun Lantin și colegii săi.

Poate mai semnificativ, aceste experimente ar putea să afle dacă viața s-ar fi putut răspândi prin cosmos sub formă de semințe, o idee cunoscută sub numele de panspermie. În acest sens, aceste misiuni ne-ar putea ajuta să înțelegem originea vieții însăși.

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Spiritul lui Răzvan Theodorescu călătorește spre Orientul etern

MARIUS GHILEZAN EDITORIALIST  ROMÂNIA LIBERĂ   Când citeam pe nerăsuflate cartea lui Vintilă Corbul „Că­derea Constantinopolului,” nu visam ca la maturitate să am un...

Dinamitarea Tarom

Sursa: Sorin Rosca Stanescu - corectnews.ro Analistul cel mai activ în plan economic de care dispune presa din România, Petrișor Peiu, a difuzat astăzi...

COMUNICAT DE PRESĂ – O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern

Bucureşti, 6 februarie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern Plângem cu imensă durere şi emoţie plecarea la Orientul Etern a Prea...

„Șobolanii părăsesc corabia actorașului”. Ucraina lui Zelenski se scufundă încet, dar sigur!

Sursa: solidnews.ro Autor: Oana-Medeea Groza   În Ucraina și SUA au avut loc o serie de percheziții fără precedent în istoria celor două state. La Washington, protagonistul...

Ecaterina Conachi Vogoride, femeia care a făcut Unirea!

Totul s-a întâmplat pentru că a existat o doamnă pe numele ei Ecaterina-Cocuța Vogoride, născută Conachi. Revoluționarii de la 1848 au reușit după un deceniu...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -