sâmbătă, septembrie 25, 2021
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 59 |20 - 26 SEPTEMBRIE 2021

Arcul de Triumf

Must Read

Lituania anunță că telefoanele chinezești ar cenzura anumiti termeni.

Telefoanele emblematice vândute în Europa de gigantul chinez de smartphone-uri Xiaomi Corp au o capacitate încorporată de a detecta...

Premiile Medicinei Militare din România – 190 de ani de excelenţă:

La Sala de marmură a Cercului Militar Naţional a avut loc ceremonia oficială de deschidere a lucrărilor Conferinţei Naţionale...

Un simbol istoric plin de semnificații

În partea de nord a Bucureștiului, în mijlocul uneia dintre cele mai aglomerate intersecții ale orașului, se află Arcul de Triumf. Monumentul amintește trecătorilor de victoria Armatei Române din Primul Război Mondial și de Marea Unire din 1918 – unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României.

Construit după modelul francez, Arcul de Triumf din „Micul Paris”, așa cum era numită Capitala, este „fratele mai mic” al celebrului monument cu același nume din Paris.

În fiecare an, pe 1 decembrie, când românii își sărbătoresc Ziua Națională, Arcul de Triumf este scena principală pentru parada militară organizată la București. În 2018, ziua de 1 decembrie va fi cu atât mai importantă cu cât marchează aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire.

Arcul de Triumf este un reper istoric al Bucureștiului și un simbol al orașului. Alături de Mausoleul din Mărășești, Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman și Mormântul eroului necunoscut din Parcul Carol din București, Arcul de Triumf comemorează participarea României la Primul Război Mondial de partea Antantei.

Povestea arcului triumfal din București începe în 1922, la patru ani după Marea Uniune, când autoritățile din acea vreme au decis să organizeze o mare paradă pentru a sărbători evenimentul. Pentru aceasta, au construit un Arc de Triumf temporar, din lemn, destinat să înlocuiască construcția similară construită din 1918.

Mai târziu, în același an, în pregătirea pentru încoronarea regelui Ferdinand I, autoritățile au decis să construiască unul nou, mai rezistent. Noul monument a fost construit în zona drumului Kiseleff, pe baza planurilor arhitectului Petre Antonescu. Din nefericire, din cauza termenului foarte scurt, doar scheletul monumentului a fost turnat din beton armat, în timp ce basoreliefurile erau realizate din ipsos, ceea ce a dus la degradarea gravă a construcției în doar câțiva ani.

Zece ani mai târziu, în 1932, sub presiunea mass-mediei, autoritățile au decis să înlocuiască basoreliefurile din tencuială exterioară cu cele noi din piatră sau din marmură. Lucrările de construcții au durat mult mai mult decât în ​​etapa anterioară, în timp ce banii au venit de la bugetul de stat, precum și din abonamentele publice în care au participat și asociații veteranilor de război. Inaugurarea a avut loc la 1 decembrie 1936, iar evenimentul a fost unul dintre momente rare când Regina Maria a apărut în public cu fiul său, regele Carol al II-lea.

Momente de cumpănă pentru faimosul monument.

Regimul anti-monarhic și comunist a îndepărtat imaginile Reginei Maria și a regelui Ferdinand al României din Arcul de Triumf și le-a înlocuit cu flori. După Revoluția României din 1989, care a marcat sfârșitul comunismului în țară, autoritățile au plasat pe monument două medalioane de bronz care îi descriu pe rege și pe regină.

Arcul de Triumf a la începutul lui 2014 și a fost redeschis la sfârșitul lunii noiembrie 2016. În această perioadă, paradele de Ziua Națională, care de obicei sunt organizate aici, au avut loc într-o altă parte a orașului. Parada militară și-a reluat traversarea ceremonială sub Arcul de Triumf pe data de 1 decembrie 2016. Monumentul va fi, de asemenea, martor la parada anuală a Zilei Naționale în acest an, când țara marchează 100 de ani de la Marea Uniune.

Construcție de excepție

Arcul de Triumf din București este de 27 de metri înălțime, scările interioare ducând spre terasa monumentului, unde vizitatorii se pot bucura de o priveliște unică. Monumentul poate fi, de obicei, vizitat în preajma zilei de 1 decembrie, ca parte a festivităților de Ziua Națională.

Prin comparație, Arcul de Triumf din Paris, situat la capătul vestic al râului Champs-Elysees la fel de faimos, are o înălțime de 50 de metri. A fost inaugurat în 1836 de regele francez Louis-Philippe, care l-a dedicat armatelor Revoluției și Imperiului.

Sursa: www.romania-insider.com

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Lituania anunță că telefoanele chinezești ar cenzura anumiti termeni.

Telefoanele emblematice vândute în Europa de gigantul chinez de smartphone-uri Xiaomi Corp au o capacitate încorporată de a detecta și cenzura termeni precum „Tibet...

Premiile Medicinei Militare din România – 190 de ani de excelenţă:

La Sala de marmură a Cercului Militar Naţional a avut loc ceremonia oficială de deschidere a lucrărilor Conferinţei Naţionale a Spitalului Militar Central şi...

Euroşatra

Bibliografie - Nesedentarii https://patriaromana.com/2021/09/14/nesedentarii/ - Blestemul pâmântului francez https://patriaromana.com/2021/09/06/blestemul-pamantului-francez/ – Corespondență din Franța: Rromii noștri, membri vulnerabili ai Diasporei Române (Partea I -„Nesedentarii”,...

Școlile și liceele se redeschid doar pentru băieți, în Afganistan

Un început 100% masculin: doar elevilor afgani de sex masculin li s-a permis să se întoarcă la școlile primare și licee sâmbătă, măsură criticată...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -