vineri, martie 29, 2024
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 3 | 2023 |NUMĂRUL 140 | ISSN 2972 - 2268

Lumea Creștină dorește o Sărbătoare Unică a Paștelui

Must Read

Maratonul însângerat de la Boston (Massachusetts SUA). Djokhar Tsarnaïev condamnat la moarte. Sentința rămâne definitivă!

Bibliografie Atacul terorist islamist de origine cecenă de la Boston. Jahar se răzgândește, dorește să rămână în viață...

Repararea detenției provizorii (preventive) în cadrul Justiției franceze

. Notă. Articolul complet (integral) în Jurnalul Bucureștiului „Repararea” detenţiei provizorii (preventive) în cadrul...

Alexa: Tiriac, killer de cerb trofeu MONDIAL. De ce voteaza tinerii cu AUR – analiza post-sondaj. Rares Bogdan, esecul societatii romanesti.

Sursa: solidnews.ro Autor: Liviu Alexa Instanta RESPINGE cererea lui Bogdan Buta de Ordonanta presedintiala impotriva jurnalistului Liviu Alexa Bogdanel Buta, protejatul procuraturii...

In anul 325 d.c, cei 318 Părinții Mari Ierarhi ai noii Religii Creștine , întruniți în primul Consiliu Ecumenic, de la NICEEA, pe malul Bosforului, sub conducerea împăratului Constantin cel Mare, au hotărât astfel fixarea datei sărbătoriri PAȘTELUI ;

Este duminica care urmează a 14-a zi a Lunei pline care atinge această vârstă pe 21 martie sau imediat apoi.


Această definiție ridică însă probleme de calcul astronomic complexe. Conform tradiției , o metodă de calcul precisă ar fi fost elaborată de Călugărul bizantin Denis cel Mic. Voi reveni in cursul editorialului la acest personaj. Această metodă a fost modificată prin adoptarea calendarului Gregorian, iîn 1582. În secolul XVIII, matematicieni au căutat alte metode de calcul care să respecte decizile Sinodului de la NICEEA. Toate metodele de calcul pentru data Sărbătorii de PAȘTE se fondează pe Luna teoretică nu pe cea observată în realitate. Toate aceste date prevăzute constante, în realitate sunt variabile și mai ales pe o durată de mai multe sute de ani variază foarte sensibil.

Saărbătoarea PAȘTELUI este prima sărbătoare celebrată în calendarul liturgic creștin și este atestată din secolul II d.c.Prin ea se comemora Cina cea de Taină, Patimile lui Cristos si Învierea . Cele 4 Evanghelii, situează aceste evenimente în timpul festivitățilir PAȘTELUI Evreiesc la IERUSALIM , pe 14 Nissan al calendarului Ebraic. De la început ,Bisericile Creștine sărbătoreau în mod diferit PAȘTELE .Unele dintre primele Biserici sărbătoreau Cina cea de Taină în ziua PAștelui Evreiesc, în special Biserica Siriacă care socotea sacrificiul lui Cristos ca Ofrandă Pascală. Biserica Romană sărbătorea PAȘTELE la o săptămînă după PAȘTELE Evreiesc, punând accentul pe Inviere, a doua zi după Sabbat. Calendarul evreiesc fiind Luno-Solar, toate lunile încep cu Luna Plină., 14 Nissan corespunzând cu acest moment.. Anul calendarului Evreiesc numară 12-13 luni, lunare. Pentru ca Nissan să fie prima lună a primăverii era necesară intercalarea unei luni complementare care era decisă de Sanhedrin, Marele Consiliu al Preoților care atunci când era necesar intercala o lună pentru a se respecta ritmul anotimpurilor.

De la sfârșitul secolului II, Episcopul ROMEI ,Victor I, a convocat mai multe Sinoduri în Palestina și în Siria pentru a fixa o dată comună .Primul savant care a lucrat la acest eveniment important pentru Creștinătate a fost ANATOL din LAODICIA devenit Episcop in 270, și care va fi sanctificat mai târziu. El publicat în lucrările sale calculele sub titlul de: Canon Paschal.

În 314, Conciliul de la ARLES , cu un an înaintea celui de la NICEEA , a cerut ca toți Creștinii să respecte o dată comună și ea trebuia să fie fixată de Papa SILVESTRU .Din păcate hotărârea nu a fost niciodată respectată .Revenind acuma la Sinodul de la NICEEA , cu care am început articolul , se poate constata că discuțiile au continuat fără rezultat .
Împăratul Constantin cel Mare a trimis o Enciclică tuturor Bisericilor pentru a sarbatori PAȘTELE în același timp. Din păcate , fiecare Biserică a continuat după voia ei. ROMA și ORIENTUL într-o primă fază vor adopta Ciclul Oriental de a socoti 19 ani dupa ce in 526 Papa Ioan I a însărcinat un înalt Ierarh , BONIFACIU, să studieze problema. Mai târziu, Papa BONIFACIU al II-ilea a promovat ciclul Alexandrin de calcul. In secoul XIII , se va da numele de “metoda canonică” metodei de calcul a călugărului Denis cel Mic (470-540 D.C.) , deja menționat, care lucra în anturajul Papei. Aceasta metodă va fi adoptată practic de toate bisericile cu câteva excepții . Urmarea decalajului care se producea intre calendarul oficial și anotimpuri , Papa GRIGORE al XIII-lea va promova o reformă a calendarului care va începe cu data de 13 octombrie 1582. Calendarul și calculul datei PAȘTELUI sunt rezultatul lucrariii a doi savanti, Matematicianul german Christoforus CLAVIUS , si Astronomul Italian, Luigi GIGLIO . Primul efect spectacular al reformei a fost să suprime 10 zile din calendar. În 1582 a doua zi, dupa joi 4 octombrie, a fost 15 octombrie. Reforma însă a venit la un moment inoportun. Este începutul Războaielor de Religie. De altfel Marea Britanie si Țările Protestante nu vor adopta calendarul Gregorian, Romano-Catolic deât în secolul XVIII, țările de tradiție Ortodoxă vor păstra calendarul Iulian până la începutul secolului XX. În 1918 dupa revoluția Bolșevică ,MOSCOVA a impus Calendarul gregorian în noua Uniune Sovietică. În 1923 la Sinodul Pan-Ortodox de la Constantinopol , a fost propus un calendar Iulian revizuit care adopta regulile calendarului Gregorian pentru sărbătorile fixe fondandu-se pe ecuațiile solare și pentru sărbătorile mobile, se baza pe calculele lunare i, în special pentru PAȘTE ,prin observarea Lunii la IERUSALIM . Din păcate un număr de Bisericii Ortodoxe au refuzat modificările și au continuat să celebreze PAȘTELE după calendarul Iulian.
Este vorba de Bisericile din RUSIA , MACEDONIA, SERBIAși UCRAINA Ele , pentru ansamblul calendarului liturgic au rămas la cel Iulian iar calendarul Iulian revizuit a fost acceptat de unele Biserici cu speranța îmbunătățirii dialogului cu Vaticanul. Este vorba de Patriarhatul Ecumenic din CONSTANTINOPOL și de Patriarhatele din ALEXANDRI ANTIOHIA GRECIA , CIPRU ROMÂNIA , POLONIA și mai târziu și BULGARIA .

Astfel CRĂCIUNUL este sărbătorit pe 25 decembrie conform calendarului Gregorian precum și celelalte sărbători fixe în timp ce sărbătorile mobile cum este PAȘTELE , rămân calculate dupa calendarul Iulian. . Bisericile ortodoxe din FINLANDA și ESTONIA vor ărbători totu după calendarul Gregorian. Data PAȘTELUI este legată de cea Echinocțiului de primavară fixată pe 21 martie. Acest lucru rămîne adevarat în calendarul Gregorian, dar este eronat în cazul celui Iulian datorită derivei timpului, secol dupa secol. Catolicii si Ortodoxsi nu utilizează aceasi lLună .Rezultatul acestui decalaj poate fi:
-Aceași dată nici un decalaj
-Un decalaj de o săptămână, dacă o duminică cade când este Luna de calcul Catolică si cea Ortodoxă.
-Un decalaj de 4 sau 5 săptămâni dacă data de 21 martie nu cade în aceași perioadă deLună Plină intre cele 2 calendare.

PAȘTELE cade în martie sau aprilie pentru cultul Romano-Catolic, niciodată în mai și în aprilie sau mai pentru cultul Ortodox, niciodată în martie. Acest decalaj va deveni dramatic de-a lungul secolelor care vor urma căci PAȘTELE va avea un decalaj din ce in ce mai mare intre cele doua Rituri El va trece de la un decalaj de 0-5 saptamani, la 4-9 saptamani intr-un mileniu.

Nu am vrut sa mai amintesc numeroase alte metode de calcul ale PAȘTELUI , metode matematice cunoscute ca algoritmul lui Gauss , a lui Meeus și a lui Conway.

Suntem acum în secolul 21. O Lume în plină bulversare. Noua Ordine Mondiala și Marea Resetare pun stăpânire pe Lumea noastră . În fața Islamismului Ateismului , Neo -Comunismului , Lgbtismului, , a Sectelor etc, va mai rezista Credința Creștină?

Sacrificiul Fiului DOMNULUI, Iisus CRISTOS va mai fi venerat cu evlavie și pasiune?

Toate calculele matematice și astronomice mai au importanță în fața pericolelor care ne asaltează?

Am avut ocazia în discuțiile pe care le-am avut în cei aproape 30 de ani de cand am onoarea să fiu primit la Patriarhia Ecumenică , cu Inalți Ierarhi și bineînțeles cu Liderul Spiritual al Ortodoxiei , “ Primus inter Pares” ,cu Patriarhul Ecumenic BARTOLOMEU I . Din aceste discuții rezultă că din păcate în ciuda dorinței Patriarhiei Ecumenice si a altor Biserici Ortodoxe Naționale de a unifica datele sarbatoririi PAȘTELUI și bineînțeles și a CRĂCIUNULUI , țări precum RUSIA , UCRAINA ,SERBIA și MACEDONIA se opun. Pentru a se evita o noua schismaă căci aceste Țări însumează aproape două treimi din credincioșii ortodoxi , nu se face nimic și se rămâne în situația actuală.

Este necesar deci ca popoarele, credincioșii ortodoxi, să facă presiune asupra Ierarhilor din Bisericile respective pentru unificarea acestei date.

O singură dată pentru sărbătorirea Învierii DOMNULUI Iisus CRISTOS de PAȘTE ,
o singură dată pentru Nașterea DOMNULUI Iisus CRISTOS de CRĂCIUN !!
Gen. Bg. Bartolomeu Constantin SĂVOIU
ARHONTE al Patriarhiei Ecumenice din CONSTANTINOPOL
Directorul Jurnalului.

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Maratonul însângerat de la Boston (Massachusetts SUA). Djokhar Tsarnaïev condamnat la moarte. Sentința rămâne definitivă!

Bibliografie Atacul terorist islamist de origine cecenă de la Boston. Jahar se răzgândește, dorește să rămână în viață...

Repararea detenției provizorii (preventive) în cadrul Justiției franceze

. Notă. Articolul complet (integral) în Jurnalul Bucureștiului „Repararea” detenţiei provizorii (preventive) în cadrul Justiţiei franceze (Corespondență de la...

Alexa: Tiriac, killer de cerb trofeu MONDIAL. De ce voteaza tinerii cu AUR – analiza post-sondaj. Rares Bogdan, esecul societatii romanesti.

Sursa: solidnews.ro Autor: Liviu Alexa Instanta RESPINGE cererea lui Bogdan Buta de Ordonanta presedintiala impotriva jurnalistului Liviu Alexa Bogdanel Buta, protejatul procuraturii clujene, a facut tot ce...

Intelectualii, față-n față cu pandemia: libertate sau bostănărie?

Sursa:www.mihailneamtu.eu Suntem o țară unde legea fundamentală susține că libertatea individuală este inviolabilă. Suntem un stat național, unde legile se fac pentru popor, de către...

De ce un creștin și un patriot nu poate vota cu Alianța neo-marxistă (USR, PMP, FD)

Sursa: solidnews.ro Nota Redacției Publicăm un articol al prof.dr. Mihail NEAMȚU, scriitor, politician și filozof. Cu argumente de valoare și cu evocarea faptelor reale, Mihai NEAMȚU denunță...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -