marți, decembrie 6, 2022
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 115

Preotul Francisc Dobos: „Nu putem oferi nimic daca nu primim. Altfel doar ne golim. Ceea ce primesc, primesc de la Dumnezeu”

Must Read

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte....

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui...

Sursa foto: republica.ro

Parintele Francisc Dobos, unul dintre cei mai apreciati preoti catolici, iesit din tipar, deschis si cunoscut pentru simtul umorului, a acordat un interviu pentru Ziare.com, in care a vorbit despre sarbatorile atipice din acest an, dar si despre cum ne-a schimbat pandemia de COVID-19 si nu in ultimul rand, despre ce nu ar trebui sa uite oamenii Craciunul acesta.

Francisc Dobos considera ca pandemia de COVID-19 ne-a dat o lectie importanta, si anume interiorizarea. El spune ca acum suntem mai constienti ca avem control doar asupra reactiilor noastre, nu asupra ipoteticului, a ceea ce nu putem atinge.

In plus, daca privim intr-o nota pozitiva, poate a existat si o parte buna, si anume ca viata continua orice ar fi, ca viata poate sa fie profunda si ca esentialul ramane chiar si cand viata noastra nu mai seamana deloc cu ceea ce eram obisnuiti.

„Oamenii au invatat interiorizarea. Nu putem sa controlam viata, nu avem raspunsurile, vaccinul. Ce tine de noi? Prudenta, responsabilitatea, grija fata de viata celui de langa. Asta dincolo de a ne supara pe autoritati, pe decidenti, pe Bill Gates, sau mai stiu eu pe cine.

Ne-am dat seama de ceea ce este in jurul nostru, nu de ceea ce este departe, ipotetic, de ceea ce nu putem atinge. Putem avea controlul reactiilor noastre.

Am invatat sa dam o profunzime vietii atunci cand eram obisnuiti doar sa ne descurcam cu locul de munca, cu vacantele, cu iesirile cu prietenii. Toate s-au dat peste cap. Dar viata continua. Am pierdut foarte mult, dar poate ca devine o oportunitate de a nu pierde esentialul. Cand le aveam, pe toate, tocmai asta pierdeam, esentialul”, explica Francisc

Dobos.

Restrictiile care au vizat Biserica, o aprofundare pentru credinta oamenilor

Parintele considera ca virusul in sine si restrictiile care au vizat Biserica de-a lungul anului au aprofundat credinta oamenilor, nu au slabit-o. Recunoaste ca, intr-adevar, poate a fost slabita rutina spirituala care implica prezenta fizica, dar El vede asta drept o iesire de pe modul pilot automat, care poate sa fie benefica.

„Toate acestea au aprofundat credinta oamenilor. Poate au slabit o anumita rutina, dar poate sa nu fie un lucru rau. Pandemia mi-a dat putin peste cap rutina, dar m-a obligat sa aprofundez ceea ce faceam pe pilot automat, ma refer la rutina spirituala.

Eu am venit acum de la o cursa de 70 de kilometri pe bicicleta. Ce este important? Nu sprintul. Sprintul il faci un kilometru, doi, cine poate si mai mult. Dar ca sa mergi mult ai nevoie de ritm, de cadenta.

La fel si in viata spirituala, e nevoie de o cadenta. Putem sa facem anumite antrenamente, sa intarim muschii spirituali, sufletesti, muschiul inimii, ca sa ne mentinem anduranta spirituala. E o ocazie de a ne antrena cu Dumnezeu”, spune Francisc Dobos.

Sfanta Liturghie cu Biserica goala, o incercare grea

Parintele isi aminteste de perioada in care tinea Sfanta Liturghie cu Biserica goala si recunoaste ca i-a fost greu fara emotia si vibratia oamenilor. Cu toate acestea, perioada de absenta nu a facut decat sa accentueze setea oamenilor, iar online-ul a jucat, si el, un rol important.

„Credinciosii au inteles si s-au comportat foarte bine in perioada in care nu au putut sa vina la Biserica. Au inceput sa isi lustruiasca setea spirituala. Online-ul a ajutat foarte mult.

Nu e la fel, avem nevoie de mersul la Biserica. Si mie mi-a fost greu, sa celebrez Sfanta Liturghie cu catedrala goala. Totul a fost transmis online. A trebuit sa ne remodelam putin si sa ne schimbam gradul de asteptare.

Cum pentru un artist nu e la fel sa faca o piesa online, fara vibratia, prezenta si emotia oamenilor, la fel e si in Biserica. Dar invatam. Chiar daca nu este complet, pentru ca la Sfanta Liturghie este nevoie de impartasanie, sa se spovedeasca oamenii, ceea ce nu se poate face online, vor veni vremurile cand vom putea relua cu mai multa intensitate. O sa constientizam mai mult ceea ce aveam si o sa pretuim mai mult”, adauga Francisc Dobos.

Durerea de a nu putea fi alaturi de cei dragi, un post fortat

Parintele Francisc Dobos aseamana situatiile in care oamenii nu pot sa fie alaturi de cei dragi de sarbatori cu un post fortat, care inseamna durere. Cu toate acestea, spune ca este o ocazie de a fi „mai buni, mai frumosi, mai atenti unii fata de altii”.

Mai mult, contactul fizic nu e mereu necesar, uneori e suficienta „o inima care bate pentru altcineva”.

Parintele ajuta adesea copiii orfani de la Singureni, carora le duce cele necesare ori de cate ori are ocazia. Cu toate ca simte lipsa lor, ca nu se mai poate juca cu ei, sau ca un ii mai poate imbratisa, asta nu inseamna ca nu mai e alaturi de ei.

„Nu e ca in alti ani, nu i-am mai vazut pe copiii de la Singureni de foarte mult timp, decat la geam, asa. Ma duc si le bat in geam. Nu ii mai iau in brate, nu ne mai jucam ca inainte.

Dar asta nu inseamna ca nu ii pot ajuta, ca viata sa le fie mai mangaiata. Nu mai putem intra in casele lor. Dar asta nu ne lipseste de caldura pe care o putem manifesta si prin gesturi si prin ajutorul pe care il putem da persoanelor care au nevoie.

Nu e vorba doar de lucrurile si bunurile pe care le putem oferi, ci de inima care bate pentru ei, ca sa simta ca sunt importanti”, mai spune Francisc Dobos.

Mesajul Parintelui Francisc Dobos de sarbatori, pentru cititori

Francisc Dobos crede ca este foarte important ca oamenii sa se bucure si sa nu puna accent pe ceea ce le lipseste. Atata timp cat suntem vii, putem sa facem orice, mai spune el. Mai atrage atentia si ca ar trebui sa nu pierdem prezentul traind in trecut.

„Sa se bucure, sa nu puna accent pe ceea ce le lipseste, sa se bucure pentru ca sunt vii. Atata timp cat suntem vii, putem schimba lumea, adica pe noi insine inainte de toate.

Atata timp cat sunt viu, ma pot schimba, pot tresalta de bucurie, pot sa imi dau seama de Dumnezeu. Voi avea o multime de motive sa fiu trist, nelinistit, locul de munca, cate si mai cate situatii.

Printre oamenii care vor citi, o sa fie unii care au pierdut pe cineva drag. Si eu am pierdut. L-am pierdut e tata acum o luna, tot de COVID-19, toata familia mea a fost apoi in carantina, cu toata grija pe care am avut-o.

Ce pot oamenii sa faca? Sa se bucure de viata. Sa constientizam prezentul, sa nu traim in trecut, cand era bine, si doar sa ne gandim uite ce bine era anul trecut si unde eram pe vremea asta, ce Maldive trageam, sau mai stiu eu ce.

Sa nu pierdem prezentul si sa fim recunoscatori. Daca stam sa ne plangem de ceea ce ne lipseste, pierdem momentul asta de viata. Sa nu il pierdem. Sa ii multumim lui Dumnezeu ca putem sa ne privim si din alta perspectiva”, concluzioneaza Francisc Dobos.

Sursa: ziare.com ; stiripesurse.ro ; infoziare.ro

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte. Mersul iresistibil al civilizațiunii omenești...

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui studiu urmărit îndeaproape. AlzheimerFoto: Aline Morcillo...

La Mulți Ani pentru Sfântul Andrei și 1 DECEMBRIE!

Gral.bg(r) Bartolomeu Constantin SÂVOIU Directorul Jurnalului

Administrarea antibioticului în patologia virală nu aduce niciun beneficiu

Sursa: 360medical.ro de Alexandra Mănăilă  Dr. Daciana Toma, vicepreședintele SNMF Studiul STAR pentru România, realizat în mai 2022 pe respondenți cu vârste între 25–34 de ani,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -