marți, aprilie 13, 2021
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 1 | NUMĂRUL 36|12 - 18 APRILIE 2021

Gradina Zmeilor – Rezervatie naturala

Must Read

Criza pandemică – factor de favorizare a integrării sau dezintegrării europene?

Prof. univ. dr. Vasile PUȘCAȘ A trecut un an de când am conștientizat că suntem într-o criză pandemică. Fiecare individ,...

O Incredibilă Coaliție care vizează subversiunea Ordinii Mondiale Actuale

General de Bg ( ret) Bartolomeu Constantin Săvoiu, Marele Maestru al Marii Loji Naționale ROMÂNE 1880 , fost Vice...

Sursa foto: www.flickr.com/photos/bortescristian/

Chiar daca Salaj nu este unul dintre cele mai bogate judete din tara cand vine vorba de obiective turistice, aici se gaseste o rezervatie naturala considerata unica in Europa. Rezervatia Gradina Zmeilor este situata in partea central-estica a judetului Salaj, la 10 kilometri distanta fata de cel mai apropiat oras, Jibou. Faima acestei arii protejate a luat nastere odata cu povestile nascocite de localnici pentru a atrage turisti in zona Gradinii si a face cunoscuta aceasta bucata de pamant desprinsa din basme.

Langa drumului national DN1H care leaga municipiul Zalau de Jibou, in bazinul Almasului se afla una dintre cele mai frumoase si mai ascunse rezervatii naturale de la noi din tara, Gradina Zmeilor. Ocupand o suprafata de numai trei hectare, rezervatia cuprinde un ansamblu de stanci cu forme ciudate, asemanatoare unor ciuperci, turnuri sau ace. Stancile sculptate in timp de actiunile vantului, ploii si ale zapezii au devenit intruchiparea unor personaje fantastice ce ocupa rol principal in povestile localnicilor.

Legende despre Gradina Zmeilor

Ceea ce este cu adevarat fascinant la aceasta rezervatie naturala aflata in inima Transilvaniei sunt numeroasele povesti care se tes pe marginea stancilor cu forme bizare din interiorul Gradinii. Dincolo de frumusetea peisajului si aerul tare de munte, turistii vin pentru a vedea cu ochii lor locurile care au dat nastere atator povesti.

Una dintre povestile vehiculate despre Gradina Zmeilor este legenda zmeilor din Galgau Almasului. Se spune ca aici si-ar fi gasit refugiu cativa zmei care luau tot ce isi doreau, chiar si fetele localnicilor din zona.

Intr-una din zile unul din zmei decide sa fure soarele de pe cer convins ca acesta, ca orice alt lucru de pe acest pamant, i se cuvine lui. Suparat pe fapta zmeului, un voinic care locuia in apropiere vine sa il infrunte pe zmeu si sa ii ceara soarele inapoi. Voinicul s-a luptat cu zmeul pana l-a invins si a reusit la finalul luptei sa recupereze soarele si sa il arunce sus pe cer pentru a se bucura din nou toti oamenii de el.

Dupa ce a luat soarele inapoi, voinicul a vrut sa elibereze toate fetele furate de zmei, iar cand a gasit-o pe cea dintai, acesta a fost suprins de prietenii zmei ai fostului sau adversar. Orbiti de soarele care acum stralucea pe cer, acestia au fost derutati si pacaliti de fata eliberata de voinic care a aruncat asupra lor o vraja si i-a transformat in stane de piatra.

Povestea n-a fost dovedita nici pana azi, insa formele neregulate care se alfa la Gradina Zmeilor dau nastere la numeroase legende si speculatii cu privire la originea lor. Indiferent de natura stancilor, povestile fac deliciul vizitei la rezervatia Gradina Zmeilor si merita ascultate din gura localnicilor pentru a prinde mai mult farmec.

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic (lăcașuri de cult, castele, situri arheologice, zone de agrement); astfel:

  • Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Bălan Cricova, construcție secolul al XVII-lea, monument istoric.
  • Biserica de lemn din Husia (construcție 1848), monument istoric.
  • Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bălan Josani, construcție 1695, monument istoric.
  • Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” a fostei mănăstiri Bălan, construcție secolul al XIX-lea, monument istoric.
  • Biserica de lemn „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Var, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric.
  • Grădina Botanică a Institutului de Cercetări Biologice din Jibou.
  • Ansamblul castelului Wesselenyi din Jibou, construcție 1779 – 1810, monument istoric.
  • Rezervația naturală Calcarele de Rona (0,5 ha).
  • Situl arheologic de la Chendrea (așezare atribuită perioadei Neolitic, Cultura Criș).

Surse: www.blog.travelminit.ro; www.descopera.ro;  ro.wikipedia.org;

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Criza pandemică – factor de favorizare a integrării sau dezintegrării europene?

Prof. univ. dr. Vasile PUȘCAȘ A trecut un an de când am conștientizat că suntem într-o criză pandemică. Fiecare individ,...

O Incredibilă Coaliție care vizează subversiunea Ordinii Mondiale Actuale

General de Bg ( ret) Bartolomeu Constantin Săvoiu, Marele Maestru al Marii Loji Naționale ROMÂNE 1880 , fost Vice Președinte CIOR -NATO ( Confederația...

Etnogeneza românilor reflectată în creațiile istoriografiei românești

Autor: Potcovaru Ioana-Corina În cadrul culturii românești, scrierea istoriei a jucat un rol important. Împărțiți între hotarele mai multor state,  românii s-au convins de necesitatea...

Lacul Colibiţa – locul de basm unde poţi respira cel mai pur aer din ţară

Situată la o altitudine de 900 de metri, Colibiţa ( judeţul Bistriţa Năsăud) este poarta de intrare în Munţii Călimani. Lacul, munţii, pădurea, aerul,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -