marți, decembrie 6, 2022
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 115

Castelul Peleș un loc plin de istorie si artă

Must Read

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte....

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui...

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Castelul Peleş reprezintă, atât prin valoarea sa istorică, cât şi prin cea artistică, unul din cele mai importante monumente din România, dar şi din Europa.

Castelul este construit pe domeniul regal de la Sinaia, teren achiziţionat de principele Carol în anul 1872 după ce acesta s-a îndrăgostit de magnificul peisaj montan din zonă.

Construcţia a început în luna august a anului 1873 şi a fost finanţată atât din conturile particulare ale principelui, cât şi din fonduri publice.

Planurile castelului au fost realizate de arhitectul german Johannes Schultz, care a câştigat simpatia lui Carol cu o arhitectură neo-renascentistă de inspiraţie germană.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală.

Castelul Peles a fost construit in secolul al XIX-lea si a fost folosit ca si resedinta de vara pentru familia regala. Dupa ce regatul nu a mai existat, dupa abdicarea regelui Mihai, castelul Peles a fost confiscat de statul comunist. Mai tarziu dupa 1990 a fost returnat fostului rege Mihai, desi statul a negociat titlul de proprietate cu fostul monarh. Castelul a redevenit proprietatea statului, iar acum, dupa cum se stie este una dinte cele mai populare locatii din Romania.

Povestea castelului Peles incepe in 1866. Dupa cum spun unele surse, era luna August a anului in care printul Carol de Hohenzollern (ce mai tarziu a devenit regele Carol I) a vizitat zona, si a stat peste noapte la manastirea Sinaia. Printul s-a indragostit de peisajul din zona si s-a decis sa construiasca un castel in aceasta zona.

Design-ul initial al castelului a fost facut de arhitectul german Johannes Schultz, ce a lucrat la constructia castelului intre anii 1872-1883. Alte constructii si finisari au fost facute de-alungul timpului asupra castelului, asa ca au fost angajati si alti arhitecti.

Designul castelului Peles a fost inspirat din arhitectura Neo-renascentista a Germaniei, avand combinari arhitecturale precum: Renasterea italiana, gotica si stilul roroco francez. Castelul Peles a fost terminat si deschis in anul 1883, dar pe parcursul urmatorilor 20 de ani au tot existat finisari.

Castelul Peles a fost primul castel electrificat din Europa

Desi in momentul in care rostesti cuvantul “castel”, te gandesti la o constructie tipica epocii medievale, Castelul Peles a fost considerat unul dintre cele mai moderne castele din lume in momentul constructiei  acestuia, fiind primul castel din Europa ce a fost complet electrificat. Castelul Peles avea propriul sau generator de energie electrica, asa ca era independent de electricitate, fata de orasul Sinaia. De exemplu intrarea pe holul principal al castelului are un tavan de sticla detasabil cu ajutorul unui motorul electric. De asemenea Castelul Peles avea incalzire proprie si un lift intern ce-l facea cu atat mai mult placut de locuit pentru familia regala.

Confortul modern era completat de opulenta traditionala. Marmura de Carrara era folosita de exemplu pentru finisarea diverselor ornamente din castel dela vase de ceramica, la fantana interna si salii maure.

Sala armelor din castel, ar trebui mentionata. Creata intre 1903 si 1906, aceasta contine peste 4000 de obiecte din Europa si orientul mijlociu. Aceste obiecte de armament dateaza din  secolele 14-17, cele mai valoroase fiind  armurile germanice din secolele 16 si 17.

Cand regele Mihai I a fost fortat sa abdice in 1947, Castelul Peles a fost confiscat de catre stat. Dupa revolutia din 1989, castelul a fost returnat fostului rege, dar titlul de proprietate a ramas statului.

Castelul a fost redeschis ca si muzeu in 1991, desi functiona ca si muzeu din anul 1953, desi a fost inchis publicului intre anul 1975 si 1990 la ordinul lui Nicolae Ceausescu. Astazi, in zilele noastre,  castelul este al doilea muzeu ca numar de vizite din Romania dupa castelul Bran.

 

Surse: www.enigmatica.ro; www.descopera.ro;  www.wikipedia.ro;

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte. Mersul iresistibil al civilizațiunii omenești...

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui studiu urmărit îndeaproape. AlzheimerFoto: Aline Morcillo...

La Mulți Ani pentru Sfântul Andrei și 1 DECEMBRIE!

Gral.bg(r) Bartolomeu Constantin SÂVOIU Directorul Jurnalului

Administrarea antibioticului în patologia virală nu aduce niciun beneficiu

Sursa: 360medical.ro de Alexandra Mănăilă  Dr. Daciana Toma, vicepreședintele SNMF Studiul STAR pentru România, realizat în mai 2022 pe respondenți cu vârste între 25–34 de ani,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -