joi, februarie 9, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 124

Framantarile din Iran

Must Read

Spiritul lui Răzvan Theodorescu călătorește spre Orientul etern

MARIUS GHILEZAN EDITORIALIST  ROMÂNIA LIBERĂ   Când citeam pe nerăsuflate cartea lui Vintilă Corbul „Că­derea Constantinopolului,” nu visam ca la maturitate să am un...

Dinamitarea Tarom

Sursa: Sorin Rosca Stanescu - corectnews.ro Analistul cel mai activ în plan economic de care dispune presa din România,...

COMUNICAT DE PRESĂ – O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern

Bucureşti, 6 februarie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern Plângem cu imensă durere şi emoţie plecarea...

Moneda iraniană, rialul, și-a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa până acum chiar în 2020.

Regimul Iranului are în prezent un deficit bugetar de 200 de milioane de dolari pe săptămână și se estimează că, dacă presiunea asupra Teheranului va continua, deficitul va atinge aproximativ 10 miliarde de dolari până în martie 2021. Acest deficit va crește, în schimb, inflația și va devaloriza moneda și mai mult  .

Grupurile milițiene iraniene primesc ulterior mai puține fonduri pentru a-și continua activitățile teroriste.  Această deficiență poate fi motivul pentru care, pentru prima dată în mai bine de trei decenii, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a făcut o declarație publică cerând oamenilor să doneze bani grupului său.

Mullahii guvernanți ai Iranului doresc să mențină JCPOA.  Nu numai că le-a oferit regimului numeroase beneficii, inclusiv ajutor economic și legitimitate globală;  în același timp, a ignorat aventurismul militar al Teheranului în regiune, programul său de rachete balistice și sprijinul acordat grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu.  Cel mai important, JCPOA a pregătit, de asemenea, calea pentru ca Teheranul să devină în cele din urmă un stat nuclear.

Politica de „presiune maximă” împotriva mullahilor care guvernează Iranul funcționează și trebuie să continue absolut.

Regimul iranian este în frământare datorită politicii de „presiune maximă” pusă în aplicare de președintele american Donald J. Trump împotriva mullahilor de la guvernare.  Moneda iraniană, rialul, și-a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa până acum în 2020. În imagine: Un magazin de schimb valutar la Marele Bazar din Teheran, Iran, pe 12 februarie 2020.

Regimul iranian este în frământări datorită politicii de „presiune maximă” pusă în aplicare de președintele american Donald J. Trump împotriva mullahilor de la guvernare.

Moneda iraniană, rialul, și-a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa până în 2020. Acest declin îl face una dintre cele mai inutile monede naționale din lume.  Începând cu 25 octombrie, rialul a tranzacționat pe piețe neoficiale la 300.500 pentru un dolar SUA.  Rata a împins autoritățile iraniene să cadă de acord asupra eliminării a patru zerouri din moneda sa, care a intrat într-o cădere liberă virtuală.  În urmă cu doi ani, un dolar SUA valora aproape 30.000 de riali.

Moneda în scădere a crescut, de asemenea, cererea de dolari SUA și in aur.  Chiar și ziarul iranian Mardom Salari Daily a avertizat:

„Avem o economie extrem de eșuată și căzută. Principalul motiv este șocul valutar și jefuirea economiei de către companiile și băncile semi-private. Sancțiunile au devenit o scuză pentru ca unii oameni să jefuiască țara. Suferim atât din străinătate, cât și din sancțiunile interne și cei care profită de această situație. ”

De când administrația Trump a renunțat la acordul nuclear, pe care Iranul nu l-a semnat niciodată, exporturile de petrol de la Teheran s-au micșorat de la aproape 2,5 milioane de barili pe zi la aproximativ 100.000 de barili pe zi.

Drept urmare, mullahii de guvernământ se confruntă cu unul dintre cele mai grave deficite bugetare din istoria lor de patru decenii de cand sunt la putere.  Regimul Iranului are în prezent un deficit bugetar de 200 de milioane de dolari pe săptămână și se estimează că, dacă presiunea asupra Teheranului va continua, deficitul va atinge aproximativ 10 miliarde de dolari până în martie 2021. Acest deficit va crește, și inflația va devaloriza moneda și mai mult  .

Scăderea veniturilor afectează în mod direct Corpul Iranian de Paza Revoluționară Islamică (IRGC) și afiliații săi, Biroul Liderului Suprem și asociații regimului care controlează părți considerabile ale economiei și ale sistemelor financiare.  IRGC controlează mai mult de jumătate din PIB-ul Iranului și deține mai multe puteri economice majore și dotări religioase, cum ar fi Astan Qods Razavi în orașul Mashhad din nord-estul statului.

Grupurile milițiene iraniene primesc mai puține fonduri pentru a-și continua activitățile teroriste.  Această deficiență ar putea fi motivul pentru care, pentru prima dată în mai bine de trei decenii, liderul Libanez Hezbollah, Hassan Nasrallah, a făcut o declarație publică cerând oamenilor să doneze bani grupului său.  „Sancțiunile și listele de teroare”, a subliniat el, „sunt o formă de război împotriva rezistenței și trebuie să le abordăm ca atare. Anunț astăzi că avem nevoie de sprijinul bazei noastre populare. Este responsabilitatea  a rezistenței libaneze, a bazei sale populare, a mediului său, „pentru a lupta împotriva acestor măsuri.

El a recunoscut, de asemenea, că sancțiunile SUA sunt principalul motiv din spatele problemelor financiare ale grupului: „dificultățile financiare cu care ne putem confrunta sunt rezultatul acestui război (financiar)” și nu din cauza „defectelor administrative”.  Grupul de miliție yemenit, Houthis, a trimis, de asemenea, oamenilor mesaje SMS prin care cereau donații.

Confruntându-se cu probleme financiare semnificative, liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, în octombrie 2020, a ordonat în mod surprinzător tuturor facțiunilor grupurilor armate irakiene să nu mai atace interesele SUA în Irak, potrivit Middle East Eye.  Un comandant superior al unui grup armat susținut de iranieni, implicat în atacuri, a declarat pentru Middle East Eye: „Ordinele lui Khamenei erau clare și clare. Toate atacurile care vizează interesele SUA în Irak trebuie să se oprească”.

Administrația Trump a declanșat, de asemenea, sancțiuni instantanee împotriva regimului iranian.  Acest act va pune o presiune suplimentară asupra mullahilor care guvernează, în ciuda faptului că alți membri ai Consiliului de Securitate al ONU s-au opus acțiunii Washingtonului.  În calitate de cleric proeminent, Saidd Lavasani, șeful rugăciunii de vineri a recunoscut în legătură cu înfrângerea regimului:

„Activarea mecanismului de declanșare înseamnă înfrângerea și moartea completă a JCPOA (Tratatul semnat de Tarilor Europene de interzicerea proriferarii nucleare in Iran) , ceea ce înseamnă calea pe care am parcurs-o timp de șapte ani in care am pus toate facilitățile națiunii, acum trebuie să ne întoarcem așa. Mecanismul  Consiliul de Securitate este de așa natură încât permite Statelor Unite să întreprindă o astfel de acțiune, care, deși China și Rusia s-au opus formal, recunosc implicit că apare o nouă provocare juridică în Consiliul de Securitate, care va duce la discuții lungi, desigur si nu este în interesul nostru „.

Mullahii guvernanți ai Iranului doresc să mențină JCPOA.  Nu numai că a oferit regimului lor numeroase beneficii, inclusiv ajutor economic și legitimitate globală;  în același timp, a ignorat aventurismul militar al Teheranului în regiune, programul său de rachete balistice și sprijinul acordat grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu.  Cel mai important, JCPOA a pregătit, de asemenea, calea pentru ca Teheranul să devină în cele din urmă un stat nuclear.

Pe scurt, regimul iranian se află acum într-o poziție mult mai slabă față de acum patru ani, înainte ca Donald J. Trump să devină președinte.  Politica de „presiune maximă” împotriva mullahilor guvernanți ai Iranului funcționează și trebuie să continue absolut.

Dr. Majid Rafizadeh este strateg și consilier în afaceri, om de știință educat la Harvard, politolog, membru al consiliului de administrație al Harvard International Review și președinte al Consiliului American Internațional din Orientul Mijlociu.  A scris mai multe cărți despre islam și politica externă a SUA.  El poate fi contactat la Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Spiritul lui Răzvan Theodorescu călătorește spre Orientul etern

MARIUS GHILEZAN EDITORIALIST  ROMÂNIA LIBERĂ   Când citeam pe nerăsuflate cartea lui Vintilă Corbul „Că­derea Constantinopolului,” nu visam ca la maturitate să am un...

Dinamitarea Tarom

Sursa: Sorin Rosca Stanescu - corectnews.ro Analistul cel mai activ în plan economic de care dispune presa din România, Petrișor Peiu, a difuzat astăzi...

COMUNICAT DE PRESĂ – O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern

Bucureşti, 6 februarie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ O mare Personalitate a plecat la Orientul Etern Plângem cu imensă durere şi emoţie plecarea la Orientul Etern a Prea...

„Șobolanii părăsesc corabia actorașului”. Ucraina lui Zelenski se scufundă încet, dar sigur!

Sursa: solidnews.ro Autor: Oana-Medeea Groza   În Ucraina și SUA au avut loc o serie de percheziții fără precedent în istoria celor două state. La Washington, protagonistul...

Ecaterina Conachi Vogoride, femeia care a făcut Unirea!

Totul s-a întâmplat pentru că a existat o doamnă pe numele ei Ecaterina-Cocuța Vogoride, născută Conachi. Revoluționarii de la 1848 au reușit după un deceniu...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -