marți, martie 9, 2021
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 1 | NUMĂRUL 31 | 08 - 14 MARTIE 2021

Ucraina… o Autocefalie necesară?

Must Read

Un tren de terapie intensiva va străbate toată Italia pentru a diminua presiunea asupra spitalelor

Sursa foto: agerpres Italia dispune începând de luni de un tren medical complet echipat şi care străbate ţara ca o...

Solarisbank lansează un brokeraj de criptomonede licențiat

Sursa foto:www.solarisbank.com Banca Germană Solarisbank a anunțat că lansează in viitorul apropriat o unitate de active digitale pentru a oferi...

Pe 8 martie 1917 începe Revoluția de la Petrograd, în urma căreia țarul Nicolae al II-lea abdică

În prima jumătate a lunii februarie, proasta aprovizionare a provocat revolte în capitala Petrograd. Pe 18 februarie (stil vechi)...

     În data de 24 octombrie 2020, Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea al Ciprului a făcut un gest istoric, întrucât a recunoscut oficial noua Biserică Ortodoxă Autocefală din Ucraina. 

  1. Cum adică o nouă Biserică Ortodoxă Autocefală în Ucraina?

      Biserica Ortodoxă Autocefală din Ucraina a primit Tomosul (decretul) de autocefalie (recunoaștere) la data de 6 ianuarie 2019 la Istanbul, în Catedrala Patriarhiei Ecumenice. 

Mai exact spus, la acea dată, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului- Noua Romă și Patriarh Ecumenic a acordat acest decret de numire noului întâistătător al noii Biserici Ortodoxe Autocefale din Ucraina, Preafericitului Părinte Epifanie al Kievului și a toată Ucraina.

     Acordarea acestui Tomos a fost rezultatul unor lungi tratative (însumând ani), ale statului ucrainean cu Patriarhia Ecumenică. 

     Trebuie spus că aceste tratative s-au accelerat pe parcursul anului 2018 și au fost încheiate în data de 15 decembrie la Kiev, când a avut loc sub conducerea mitropolitului Emanuel Adamakis al Franței (din cadrul Patriarhiei Ecumenice), Sinodul de Unificare al Bisericilor Ortodoxe din Ucraina. 

La acest Sinod au participat în număr mare membrii celor două grupări (Biserici) ortodoxe schismatice (nerecunoscute) din Ucraina, una aflată sub conducerea autointitulatului patriarh Filaret și alta aflată sub conducerea  autointitulatului mitropolit Macarie. Aceste două entități schismatice s-au constituit în secolul al XX-lea în urma neînțelegerilor cu Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii.

     Astfel pentru a pune capăt acestor schisme (rupturi) la acea dată (15 decembrie 2018), Sinodul de Unificare la ales ca nou întâistătător al nou formatei Biserici Ortodoxe Autocefale din Ucraina, pe arhiereul Epifanie (acesta fiind din gruparea autointitulatului patriarh Filaret).

     Acest Sinod a însemnat unirea celor două grupări și sfârșitul schismei.

  1. Consecințe la nivel panortodox

     În urma acestor evenimente, Patriarhul Chiril al Moscovei și al întregii Rusii a întrerupt comuniunea liturgică cu patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.

Acest eveniment s-a datorat faptului că în Ucraina aveam pe lângă cele două entități schismatice conduse de persoanele mai sus amintite și o altă entitate (Biserică Ortodoxă), aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii. Aceasta din urmă era considerată și continuă să fie considerată la nivel panortodox (de unele Biserici Ortodoxe Autocefale), ca autonomă și canonică, adică oficială.

  1. Ce se întâmplă în prezent cu noua Biserică Ortodoxă Autocefală din Ucraina?

     La data actuală (25 octombrie 2020), Biserica Ortodoxă Autocefală din Ucraina este recunoscută de Patriarhia Ecumenică, de Patriarhia Alexandriei și a întregii Africi (a recunoscut Biserica Ortodoxă Autocefală din Ucraina la data de 8 noiembrie 2019), de Biserica Ortodoxă a Ciprului ( a recunoscut Biserica Ortodoxă Autocefală din Ucraina la data de 24 octombrie 2020), cât și de Biserica Ortodoxă a Greciei (a recunoscut Biserica Ortodoxă Autocefală din Ucraina la data de 12 octombrie 2019).

      Cu toate acestea unele Patriarhii (Patriarhia Antiohiei și a întregului Orient, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii, Patriarhia Serbiei, Patriarhia Română, Patriarhia Bulgariei și Patriarhia Georgiei), cât și unele Biserici Ortodoxe Autocefale (Biserica Ortodoxă Poloneză, Biserica Ortodoxă a Albaniei și Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei), încă nu recunosc Biserica Ortodoxă Autocefală din Ucraina.

  1. Ucraina… o Autocefalie necesară?

       Dacă este necesar sau nu ca Ucraina să aibă o Biserică Ortodoxă Autocefală nu voi răspunde, însă vă voi aminti că Ucraina are o populație de 41, 98 milioane de locuitori, iar altă țară ca, de exemplu, Bulgaria are o populație de 7 milioane de locuitori… și da, Bulgaria are o Biserică Ortodoxă Autocefală cu statutul de Patriarhie.

Un alt exemplu este Georgia care are o populație de 3,7 milioane de locuitori… și ghiciți ce… are o Biserică Ortodoxă Autocefală, tot cu rangul de Patriarhie!

       Iar exemplele pot continua! 

  1. Concluzii

       Așadar, consider că decizia Patriarhul Bartolomeu de a acorda autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina este una fondată și necesară, iar recunoașterea autocefaliei din partea celorlalte Biserici Ortodoxe Surori nu va întârzia să apară mai devreme sau mai târziu.

 

Autor: Andrei-Mihai VLAD

Licențiat în ISTORIE al Facultății de Istorie din

cadrul Universității București

Masterand al Facultății de Istorie din 

cadrul Universității București

Redactor Șef- Adjunct al ziarului 

PATRIA ROMÂNĂ

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Un tren de terapie intensiva va străbate toată Italia pentru a diminua presiunea asupra spitalelor

Sursa foto: agerpres Italia dispune începând de luni de un tren medical complet echipat şi care străbate ţara ca o...

Solarisbank lansează un brokeraj de criptomonede licențiat

Sursa foto:www.solarisbank.com Banca Germană Solarisbank a anunțat că lansează in viitorul apropriat o unitate de active digitale pentru a oferi produse de custodie. Printr-un parteneriat...

Pe 8 martie 1917 începe Revoluția de la Petrograd, în urma căreia țarul Nicolae al II-lea abdică

În prima jumătate a lunii februarie, proasta aprovizionare a provocat revolte în capitala Petrograd. Pe 18 februarie (stil vechi) în marea intreprindere din Petrograd,...

Biserica din Pustietate

Sursa foto: artistul fotograf Ovi D. Pop/www.presasm.ro Situata lângă Carei, fiind un loc fabulos, cu o poveste uimitoare: biserica din jurul unui fost sat, care...

8 martie Ziua Internațională a femeii

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -