„Publicăm mai jos un articol al unui tânăr doctorant care își arată pasiunea sa pentru a învăța și a merge înainte. Asemenea tineri fac cinste Școlii Românești științifice și suntem mândrii că ei rămân în țară în loc de a pleca pe alte meleaguri.” Redactor Sef Adjunc Marian RUSU
Viața noastră este asemeni unei arii muzicale formată din note joase și înalte. Rămâne la decizia noastră cum le aranjăm de-a lungul portativului pentru a ne creea propria simfonie. Am considerat modul crescéndo cel mai potrivit pentru dezvoltarea mea personală, fapt pentru care ambiția și dorința de învățare m-au condus la a treia treaptă a învățământului superior, și anume la studiile universitare de doctorat.
Numele meu este Alexandru Neculae, am absolvit licența „Biochimie Tehnologică” și masterul „Chimia Medicamentelor și Produselor Cosmetice” la Facultatea de Chimie din cadrul Universității din București, sunt asistent de cercetare științifică la Institutul de Chimie – Fizică „Ilie Murgulescu” și doctorand la Școala de Studii Avansate a Academiei Române, Departamentul de Științe Exacte, Chimie Cuantică și Structură Moleculară și am doar 24 de ani.
Încă de mic copil îmi placea să fac experimente prin casă, cum ar fi să amestec produsele cosmetice ale mamei cu ulei și detergent lichid de vase. Apoi îmi luam notițe și le treceam pe un caiet pe care îl păstrez de 10 ani ca amintire. Mama stătea la tocul ușii, mă privea cu mare entuziasm, dar și o oarecare teamă de a nu mă accidenta cu „poțiunile mele magice”. În timp ce scriu acest articol, citesc rețeta scrisă de mine din „Experimentul Nr. 3” și nu-mi vine să cred că acesta a fost punctul meu de plecare către stația „Lumea fantastică a Chimie”.
De-a lungul anilor din învățământul preuniversitar, eu și prietenul meu Chimia eram ca doi magneți cu poli opuși ; cu timpul ne apropiam din ce în ce mai mult. Ajuns în băncile facultății, Chimia mi-a făcut cunoștință cu alți trei prieteni: Fizica, Biologia și Matematica. Nu m-am înțeles prea bine cu ele, dar se spune că în viață, trebuie să asculți oamenii ca să-i poți înțelege, iar la doctorat am ajuns cu toți patru, legând o prietenie a cărui sentiment nu poate fi exprimat chimic, fizic, biologic sau măsurat matematic.
Am ales cariera de chimist, deoarece gândurile de mic copil mi-au șoptit că acesta e peronul meu în viață. Așa că mi-am făcut bagajele să cobor la stația potrivită din trenul vieții. Disciplina Chimie este una dintre științele exacte care ne înconjoară la tot pasul. Doctoratul îl fac din dorința de a învăța cât mai multe noțiuni pentru a mă perfecționa, ca mai apoi să pot da o mână de ajutor medicinei, industriei alimentare sau protecției mediului ; domenii ce au nevoie de informații și din partea unui chimist devotat și profesionist. Viața de chimist înseamnă cercetare zilnică, precum și documentare, exact ca în medicină, deoarece știința evoluează cu pași repezi, iar noi trebuie să ținem pasul mereu cu tot ce este nou. Chimia este prezentă cu infinitele sale posibilități de a acționa asupra micro- și macrostructurii materiei, ducând la obținerea de noi produse prețioase și utile, iar chimia modernă este unul din factorii cei mai dinamici ai creșterii producției materiale și progresului tehnic, contribuind substanțial la ridicarea nivelului de trai al civilizației umane. Chimia se mai ocupă de metodele și procedeele de obținere a elementelor chimice și combinațiile lor, de proprietățile și utilizarea lor, perfecționând necontenit metodele de obținere a noi substanțe. Chimia este un nesecat izvor de schimbări și înnoiri continue, în care metoda nouă învinge și ia locul celei vechi.
Țin să le mulțumesc în primul rând mamei mele care nu a regretat risipa de produse pe care am făcut-o când eram mic, cât și tuturor cadrelor didactice care m-au format, atât din învățâmântul preuniversitar, cât și din cel universitar și colegilor cercetători de la locul de muncă. Au știut să mă îndrume și să mă formeze pentru cariera de chimist. În cei cinci ani de studii universitare de licență și master am reușit să mă dezvolt, învățând noțiuni pe care nu credeam vreodată că le voi înțelege sau care o să-mi placă. Asta datorită și profesorului, pentru că vedeți voi … un pedagog adevărat știe să-și pregătească materia și învățăceii astfel încât să revină cu drag în bănci și să învețe. Mulțumesc pentru găzduire. Pe curând Universitatea din București. Acum urmează stația Doctorat, cu peronul pe partea Academiei Române, corespondență cu magistrala trei de studiu.
Autor: Alexandru Neculae