marți, decembrie 6, 2022
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 115

CCR a decis! Parlamentul stabilește dată alegerilor parlamentare și nu Guvernul

Must Read

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte....

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui...

Curtea Constituțională a discutat sesizarea președintelui Klaus Iohannis și cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabilește dată alegerilor parlamentare și nu Guvernul. Deciziile privind aceste obiecții au fost amânate de CCR, în ultima ședință. Alegerile legislative vor avea loc în acest an pe 6 decembrie.

Pe 17 august, președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, că urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, legea care prevede că dată alegerilor este stabilită de Parlament, nu de Guvern.

Simultan cu șeful statului, și Guvernul a atacat legea la Curtea Constituțională, în condițiile în care premierul Ludovic Orban afirma în 28 iulie, încă de la adoptarea legii, că parlamentarii se află în conflict de interese, în condițiile în care își pot prelungi cât mai mult posibil mandatul și anunță că specialiștii analizează temeiuri de atacare la Curtea Constituțională.

În obiecția depusă la CCR, președintele Iohannis susținea că, prin intervenția intempestivă și formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor se creează premisele încălcării altor dispoziții și garanții constituționale”.

Iohannis s-a încurcat în Constituție

Șeful statului mai susține că „în situația în care din varii motive, Parlamentul nu adopta respectivă lege într-un timp util, se poate ajunge în mod direct la încălcarea normelor constituționale care stabilesc în mod clar durata mandatului Parlamentului și intervalul maximal în care trebuie să fie organizate alegerile parlamentare”.

„Prin dispoziția criticată se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competența stabilirii datei alegerilor, contrar normelor constituționale, instituindu-se o prerogativa pentru Parlament de a stabili în mod discreționar dată alegerilor parlamentare. Mai mult, în actualul context al pandemiei, adoptarea unei legi prin care se stabilește dată alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situația în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgență prevăzută de art. 93 din Constituție. Această întrucât este posibil că legea organică prin care s-a stabilit dată alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce țin de evoluția situației sanitare. Cu alte cuvinte, orice situație care ar putea antrena o prelungire de drept a mandatului actualului Parlament atrage necesitatea fixării unei alte date a alegerilor și, implicit, a modificării legii organice de stabilire a datei alegerilor. Pe de altă parte, chiar și în ipoteza în care nu se instituie o măsură excepțională, este posibil că alte rațiuni (de ordin tehnic, administrativ sau de altă natură) să impună schimbarea datei alegerilor, caz în care derularea procedurii ar putea reprezenta un element suplimentar de impredictibilitate, cu consecințe asupra securității raporturilor juridice”, arată Klaus Iohannis în textul sesizării depuse la CCR.

Șeful statului mai argumentează că prin intervenția intempestivă și formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor se creează premisele încălcării altor dispoziții și garanții constituționale.

„Mai mult, dat fiind contextul actual, în situația în care din varii motive, Parlamentul nu adopta respectivă lege într-un timp util, se poate ajunge în mod direct la încălcarea normelor constituționale care stabilesc în mod clar durata mandatului Parlamentului și intervalul maximal în care trebuie să fie organizate alegerile parlamentare”, arată președintele României.

Klaus Iohannis susține că rezervându-și competență de a stabili dată alegerilor, Parlamentul exclude prin normă criticată posibilitatea Guvernului de a emite ordonanțe de urgență în această materie.

„Așadar, potrivit legii criticate, respectarea periodicității alegerilor parlamentare prin fixarea datei este intim legată de voință exclusivă a Parlamentului, însă instituirea unei asemenea obligații plasează autoritatea legiuitoare în afară mandatului reprezentativ, prin încălcarea libertății de voință a deputaților și senatorilor în exercitarea mandatului, nevoiți „ab initio” să acorde votul exclusiv în sensul adoptării unei legi organice”, potrivit sursei citate.

Guvernul vrea să fie primul

Conform legislației în vigoare, Guvernul este cel care stabilește dată alegerilor, iar aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului privind dată alegerilor, mai spune șeful statului.”Stabilirea datei alegerilor este legată de durata mandatului Parlamentului, iar Guvernul este autoritatea care asigura respectarea normelor constituționale prin punerea în executare a dispozițiilor legale (ce reprezintă, în esență, o transpunere a celor constituționale)”, arată sursă menționată.

Senatul a decis

Pe 27 iulie, Senatul a adoptat că prim for sesizat, proiectul de lege care prevede că dată alegerilor parlamentare să fie stabilită de Legislativ și nu de către Guvern. În aceeași zi, Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă, că for decizional.

Autor: Teudora Kim

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte. Mersul iresistibil al civilizațiunii omenești...

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui studiu urmărit îndeaproape. AlzheimerFoto: Aline Morcillo...

La Mulți Ani pentru Sfântul Andrei și 1 DECEMBRIE!

Gral.bg(r) Bartolomeu Constantin SÂVOIU Directorul Jurnalului

Administrarea antibioticului în patologia virală nu aduce niciun beneficiu

Sursa: 360medical.ro de Alexandra Mănăilă  Dr. Daciana Toma, vicepreședintele SNMF Studiul STAR pentru România, realizat în mai 2022 pe respondenți cu vârste între 25–34 de ani,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -