Pensiile au crescut, conform celor din Guvern, cu 14% în România. Doar că cei care vor beneficia de acestă creștere trebuie să țină cont de anumite reguli.
Ce norme se aplică
Drepturile cetățenilor este egal în fiecare ţară a UE. Spre exemplu, dacă locuiţi şi aţi muncit în statele membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, vi se aplică mai multe norme.
Cine vă plăteşte pensia?
În fiecare ţară, dosarul dumneavoastră de asigurat este păstrat până când ajungeţi la vârsta de pensionare. Fiecare ţară în care aţi fost asigurat pe o perioadă de cel puţin un an vă va plăti o pensie pentru limită de vârstă în momentul în care împliniţi vârsta de pensionare stabilită în ţara respectivă. De exemplu, dacă aţi muncit în trei din ţările UE veţi primi trei pensii pentru limită de vârstă.
Cum se calculează pensia?
Pensia dumneavoastră va fi calculată pe baza dosarului de asigurat din fiecare ţară: suma pe care o veţi primi din partea fiecărui stat va corespunde perioadei în care aţi beneficiat de asigurare în statul respectiv. Veţi primi o notă explicativă (documentul P1) incluzând o prezentare a deciziilor luate de fiecare ţară în care aţi înaintat o cerere.
Unde se depun cererile?
Chiar dacă aţi lucrat în mai multe ţări, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi, cu excepţia cazului în care nu aţi lucrat niciodată acolo. Dacă vă aflaţi în această situaţie, va trebui să depuneţi cererea în ţara în care aţi lucrat ultima dată.
Pensionarea în străinătate
Veţi primi pensie indiferent în ce ţară europeană unde locuiţi, permanent sau temporar (UE 28 + Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia). Pentru condiţiile existente în alte ţări, consultaţi rubrica întrebări frecvente. Dar, va trebui să aflaţi care sunt drepturile dumneavoastră în fiecare ţară.
Alte pensii
În general, normele privind pensiile pentru limită de vârstă se aplică şi pensiilor de invaliditate, precum şi pensiilor pentru urmaşi (soţi supravieţuitori sau orfani).
Informaţii suplimentare
Consultaţi mai multe rubric pentru informaţii suplimentare despre solicitarea pensiei, drepturile în materie de asistenţă medicală, vârsta de pensionare şi alte aspecte conexe. Dar dacă nu aveți posibilitatea de a face acest demers e necesar o consultație la un jurist. În acest sens este pus la dispoziție pentru tot teritoriul UE, privind securitatea socială și asistența medicală în alte țări din UE (site-ul „Europa ta”.Adresați o întrebare serviciului Europe Direct 00800 6 7 8 9 10 11
Rezolvați problemele pe care le întâmpinați în relația cu administrațiile naționale prin intermediul SOLVIT. De asemenea, puteți să obțineți consultanță juridică de la serviciul „Europa ta – Consiliere”.