sâmbătă, octombrie 16, 2021
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 62 |11 - 17 OCTOMBRIE 2021

EXCLUSIV. La sfârșitul Congresului PSD, care a avut loc la București, Sâmbăta 22 august curent, noul Președinte al Consiliului Național, Profesor Universitar Doctor, Vasile Sebastian Dâncu, ne-a acordat un interviu.

Must Read

Casa Oamenilor de Ştiinţă din Bucureşti (sau fosta Casă Assan)

Sursa foto: wikipedia.ro     Casa Assan a fost locuinţa primului explorator român ce a făcut ocolul Pământului şi a studiat zonele...

Vitalik Buterin fondatorul Ethereum la Bucureşti

Vitalik Buterin: "Sunt multe lucruri care pot fi făcute în spaţiul crypto. Trebuie doar să îţi găseşti locul" Co-fondatorul Ethereum,...

Autor: Profesor, Universitar Doctor, Vasile Sebastian DÂNCU

Universitar, Sociolog de renume, Profesorul Vasile Sebastian Dâncu predă la Universitățile  Babeș-Bolyai din Cluj și la Universitatea București. El are o prezență remarcată în congresele și pe scena științifică europeană. Paralel cu activitatea didactică, Vasile Sebastian Dâncu desfășoară și o bogată activitate politică. El a ocupat înalte funcții în Stat: Ministru, Senator, Vice Prim Ministru al României. Membru al Uniunii Scriitorilor, Vasile Sebastian Dâncu este și un autor prolific publicând numeroase lucrări de sociologie, politică, filosofie, culegeri de articole și eseu. 

I: Domnule Profesor Vasile Dâncu, cum descrieți și comentați Congresul Partidului Social Democrat din 22 August 2020?

R: Am numit acest Congres al PSD ca fiind Congresul ultimei șanse și cred că a avut cateva semnificatii importante. 

In primul rand,  am încercat să raspundem la o intrebare  imporatantă: CINE SUNTEM NOI? Dar nu ajunge sa spunem cine suntem noi, ci mai este important un lucru: SA FIM NOI INSINE. Să fim noi înșine si sa nu ne fie rusine sa recunoastem cine suntem, SA NE RESPECTAM IDENTITATEA POLITICĂ. 

Am concluzionat că nu  consultatii straini sau specialiștii in marketing trebuie sa ne fabrice programele politice si strategiile, ci analiza realistă a realității trebuie sa ne dicteze intrebările la care trebuie sa aducem raspunsurile. Social democratia este despre ceilalti, este despre constructia colectivă,  despre binele comun, iar asta inseamnă că uneori trebuie să punem in paranteze interesele noastre si orgoliile de moment.  

Am vorbit la  acest Congres despre programe politice, despre strategii sau tactici pentru o bună guvernare sau recuperarea handicapurilor economice si sociale, insa am hotarat sa dam proiectelor noastre o mai mare aplicabilitate . Stim cât de importante sunt programele politice, dar cel mai tare program politic este actiunea concretă care aduce oamenilor o viata mai buna, un pic de bucurie. Cel mai bun discurs este gestul simplu de face dreptate sociala,  gestul de da si celor saraci o bucată de paine, gestul de a da celor care iși vand munca pe nimic, sentimentul demnității si mandria de a trăi autonom si cu fruntea sus.  Nu de propagandă și ideologie au nevoie românii acum, au nevoie de proiecte clare și de actiunea noastră. Vă îndemn pre fiecare, acolo unde sunteți, la primărie, in oras, la sat sau in oricare altă parte să căutati solutii de urgent. Nu poate rezolva Guvernul totul, cu bani si acum. La multe dintre nefericirile oamenilor se pot gasi solutii locale, prin solidaritate comunitară, prin economii, se pot scrie proiecte pentru fonduri europene. O alta concluzie importanta a fost leagata de necesitatea ca proiectele noastre politice sa vizeze constructia unui PROIECT DE SOCIETATE PENTRU ROMANIA. 

Lumea se schimbă repede, dar politica merge mereu in urma vieții si de aceea nu poate gandi viitorul. Uneori liderii nostri au crezut că au gasit piatra filosofală in A DA OAMENILOR SALARII SI PENSII. Este un lucru cu care ne mandrim acesta, este un succes real al nostru. Dar este un lucru normal sa le asiguri oamenilor salariile si pensii decente, dar asta nu epuizează misiunea social democratiei. 

Trebuie o gandirea a viitorului, asta este principala noastră misiune si trebuie sa fie strategia de bază a NOULUI PSD. 

In fine, o importanta semnificatie a acestui Congres este urmatoarea: Este vorba despre faptul că ca, pentru prima data in istoria partidului, candideaza o echipă cu un program, nu doar un lider cu un discurs care poate fi uitat a doua zi. Asta insemnă o asumare colectiva si un nou spirit al stangii. Acum nu doar vorbim despre spirit de echipă ci corectam practic un lucru: in politică victoriile individuale nu aduc intoatdeauna si un succes colectiv, pot deveni infrîngeri pentru patrie.  Ce facem astazi este trecerea de la tătuc, la echipă, de la liderul devenit peste noapte MEȘTER CÂRMACIUL,  la gandirea de grup si la competența de retea, cele care adună si potentează reciproc eforturile si crează sinergii

Era necesar acest lucru mai ales pentru ca ROMÂNIA ESTE BLOCATĂ PENTRU CĂ NU EXISTĂ O GANDIRE A VIITORULUI, iar de aici derivă și sentimentul de neputinţă colectivă, lipsa generalizată de încredere, incertitudinea și îngrijorarea majoră față de viitorul copiilor și sentimentul generalizat al lipsei unui sens sau al unui proiect colectiv.

Pentru ca oamenii sa-și facă planuri de viitor, politicienii si partidele, institutiile si intelectualii trebuie să le ofere variante, perspective, alternative. Această batalie pentru viitor nu o poate duce un singur om, de aceea cred că Marcel Ciolacu cred că s-a gandit bine cand a propus acest proiect de conducere colectivă si efort de creativitate conjugata. 

Am propus la acest congres si o importanta transformare privind atitudinea noastra fata de competitia politica: Nu batalia cu Guvernul liberal este prioritatea noastră, ci batalia pentru viitorul României. De aceea, vom propune Ne interesează modernizarea partidului, dar in același timp este important si un alt lucru: REALIZAREA UNUI PLAN NATIONAL DE DEZVOLTARE. Această pandemie ne-a aratat nu doar impotența dreptei politice, dar și faptul că nu suntem deloc pregătiți.  România are nevoie de un  plan de dezvoltare a tarii care sa includa economia, educatia si sanatatea, si sa se intinda pe 25-30 de ani, cu sustinerea unanima si neconditionata a tuturor fortelor politice.

Intelegem ca făra un pact politic cu toate partidele, acest plan de dezvoltare nu e posibil. Fara angajamentul Puterii si Opozitiei ca oricine vine la guvernare respecta derularea riguroasa a proiectului national, nu putem avea un viitor. Fara interdictia ca o guvernare sa mai saboteze, din motive politice, masurile luate de alta guvernare, nu putem progresa. In fond, un plan de dezvoltare rapida e ceea ce vrem cu totii, asa că nu văd de ce ne-am impiedica fiecare in doctrina lui politică. Consiliul National s-a transformat intr-o structura de specialitate a partidului care aduna toate energiile si ideile noastre pentru ca să fie posibil acest proiect. 

I: Ați fost ales Președinte al Colegiului Național al PSD. Ce acțiune veți întreprinde în contextul actual al unei situații de Criză Națională și Internațională? 

R: Am anuntat in discursul meu o parte dintre axele de reflecție si programele politice și culturale pe care le vom realiza in cadrul departamentor consiliului national. Dincolo de strategii și programe vom construi in cadrul Institutului de Studii Social Democrate (ISSD), reinfiintat acum si introdus in statutul partidului, o scoala importanta de guvernanta dar si programe postuniversitare in domeniile: guvernanță, politici publice, politici sociale, management politic, marketing politic și comunicare. Vreau sa deschidem cursurile si pentru nemembrii de partid pentru ca lumea sa inteleaga mai bine social democratia si valorile ei. Vom pregati cadre pentru perioadele de guvernare pentru ca sa nu mai prevaleze sinecurile si tranzactionismul functiilor publice și administrative. 

Sper să ne putem baza pe resursele de inteligenta, pe experienta si creativitatea tuturor celor care simtim că România are nevoie de un nou proiect de societate. Consiliul National si departamentele sale vor deveni locuri de dezbatere și constructie pentru de proiecte de dezvoltare, politici sociale și modele de guvernantă adaptate contextelor politice, sociale si geostrategice. 

Pe scurt, cateva dintre interogatiile noastre strategice vor fi următoarele: 

Ce instituţii mai pot să fie piloni pentru apartenenţa comună, adică ce instituţii pot crea identităţi şi care pot întări legăturile dintre noi sau legătura dintre noi şi România, în condiţiile în care 80 la sută dintre români declară că sunt mândri de apartenenţa lor, însă doar puţin peste 30% dintre ei au încredere în statul român?

Apoi, vedem o mare polarizare a românilor şi o serie de crevase care dinamitează solidaritatea colectivă, în ipostaza ei mecanică: populaţia din ţară vs. diaspora, lucrătorii de la stat vs. cei de la privat, conflicte între religii, persoane active în muncă vs. asistaţi şi aceasta este într-adevăr o sursă de diferenţiere şi chiar de creativitate care poate stimula dezvoltarea. Cum regasim mecanismele de solidaritate colectivă? 

In fine, în al treilea rând, ce model social alegem? Aici nu vorbim despre teorii,  vorbim despre politici sociale în sens larg: acces generalizat la educaţie de calitate, la sănătate, pensii, protecţie pentru şomeri, eliminarea dezechilibrelor generaţionale şi multe altele.

Solidaritatea naţiunii romane înseamnă, in primul rând, protecţia celor mai slabi, în propria noastră societate, ca şi în întreaga lume. Solidaritatea trebuie să asigure egalitatea de şanse şi trebuie  să se regăsescă in toate sferele societăţii: in domeniul asigurării dreptului la munca, al dreptului la educaţie sau sănătate,  al eliminării sărăciei severe si realizarii egalitatii dintre bărbaţi şi femei. Sărăcia ca stare economică, socială şi morală sub-umană generează şi subdezvoltare culturală, intelectuală. Sărăcia, afectând indivizii, grupurile şi comunităţile umane, afectează implicit valorile naţionale şi locale care definesc univoc un popor sau o comunitate. In ultimii ani, masurile unor guverne de dreapta au afectat grav veniturile populaţiei iar protecţia socială nu a mai fost o prioritate. 

Vom lucra la elaborarea unei noi Strategii naţionale pentru eradicarea sărăciei in România, cu participarea tuturor partidelor din Romania, in condiţiile specifice ale post aderării şi pentru respectarea angajamentelor internaţionale pe care si le-a asumat guvernul. Astfel, Guvernul României a elaborat, împreună cu Comisia Europeană, Documentul Comun în domeniul Incluziunii Sociale. De la semnarea acestui document nu am observat nici o acţiune sau comunicare publică în acest sens. Vom construi un proiect  Planului Naţional Anti-Sărăcie şi Promovare a Incluziunii Sociale.

Vom  construi programe și strategii politice si de guvernare avand la baza și o triadă de principii care să sprijine Romania in adaptarea la noile situatii geostrategice 

  1. Actiunea publica nu isi incheie misiunea. Acţiunea publică nu îşi încheie misiunea sa transformatoare, chiar dacă neoliberalismul simplist spune uneori acest lucru, ăn cee ce priveste rolul statului . Avem aici două corolare:
    1. Acţiunea publică trebuie să se sprijine pe expertiza unor specialişti care ar trebui să reducă sau să micşoreze invazia de sinecurişti care invadează statul şi organismele sale după fiecare alegeri. Spolierea de resurse şi corupţia sunt vulnerabilităţi care pot fi mult atenuate dacă vom credita acţiunea publică cu misiunea de a ocupa şi pilota cea mai mare parte a dezvoltării şi atingerii unor ţinte strategice; b. Acţiunea publică trebuie să asigure o protecţie consistentă a intereselor naţionale. La noi a prins, din nefericire, foarte bine o ideologie a opoziţiei între stat şi întreprinderi sau chiar între stat şi privat. Dar peste tot în lume, competitivitatea este principala armă strategică pentru statele naţionale, statul+colectivitatea locală+întreprinderile reprezintă o triadă care face mereu strategii pentru ocuparea forţei de muncă, modalităţi de folosire optimă a resurselor, pentru atingerea unor ţinte de dezvoltare, realizarea de echilibre teritoriale etc
  1. Cultivarea antreprenorului român este unul dintre pilonii unui scenariu pentru următoarele decenii;
  2. Problema identităţii noastre şi a păstrării ei nu este o treabă pentru istorici sau sociologi, este un adevărat principiu al supravieţuirii unei naţiuni. Identitatea este sentimentul colectiv al individualităţii istorice, al sentimentului împărtăşit că avem ceva doar al nostru, o contribuţie originală la cultura şi civilizaţia lumii, cu care ne putem mândri, dar nu doar atât. Identitatea nu rezistă dacă se plaseză şi se sprijină doar pe istorie, ea trebuie să valorifice şi sentimentul că acum, adică în generaţia noastră, suntem creatori de valori inestimabile, că suntem de neînlocuit în lume, că suntem participanţi activi la construcţia actuală a lumii. Adică, lumea întreagă ar arăta altfel fără noi, o serie de lucruri importante pentru omenire ar lipsi.

Departamentele Consiliului National vor fundamenta necesitatea unei politici inteligente in Romania, pentru a recastiga increderea in politică și mai ales intr-o politică   nu va dispărea atata timp cat va fi nevoie ca cineva sa tina cu oamnei, nu doar sa umble dupa profit, cat timp timp cineva trebuie sa valorizeze munca, nu doar capitalul, cat timp trebuie socializate nu doar pierderile,  dar mai ales și castigurile. 

Ne vom ghida și după un principiu enuntat de Jacques Attali, într-un capitol scris pentru traducerea în limba română a lucrării „Scurtă istorie a viitorului”.  Jacques Attali scrie că ţara noastră are probleme cu viitorul, motivul fiind acela că „România nu a devenit niciodată o «inimă» pentru că nu a ştiut, în niciun moment al existenţei sale, să subscrie la legile istoriei viitorului”. Optimist trasează apoi liniile unei adevărate reţete: să-şi creeze un ambient relaţional, să suscite dorinţa unui destin comun, să favorizeze libertatea creaţiei, să se doteze cu un mare port şi cu o mare piaţă financiară, să formeze, în mod echitabil, cetăţeni pentru noi orizonturi ştiinţifice, să se doteze cu tehnologiile viitorul şi, nu în ultimul rând, să facă alianţe în condiţiile unei geopolitici strategice gândite de conducători.

Autor: Profesor, Universitar Doctor, Vasile Sebastian DÂNCU

A luat interviul: General Bartolomeu Constantin SĂVOIU

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Casa Oamenilor de Ştiinţă din Bucureşti (sau fosta Casă Assan)

Sursa foto: wikipedia.ro     Casa Assan a fost locuinţa primului explorator român ce a făcut ocolul Pământului şi a studiat zonele polare, deasemenea a condus şi...

Vitalik Buterin fondatorul Ethereum la Bucureşti

Vitalik Buterin: "Sunt multe lucruri care pot fi făcute în spaţiul crypto. Trebuie doar să îţi găseşti locul" Co-fondatorul Ethereum, a doua criptomonedă ca și...

Elrond achiziționează compania Capital Financial Services

Elrond Network, unicornul romanesc care dezvolta tehnologie blockchain, anunță achiziția Capital Financial Services, companie licențiată de Banca Națională a României pentru a opera drept...

Tunelurile secrete care străbat tot orașul București

Bucureştiul este un oraş plin de mistere. Poveşti incredibile cu fantome, istorii demne de filme de Hollywood cu vampiri, persoane cu forţe supranaturale, comori...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -