24 iulie – 105 ani de când s-a declanșat Bătălia de la Mărășești (24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917)
Comandantul trupelor inamice, mareșalul August von Mackensen, supranumit ‚‚Spărgătorul de fronturi” sau „Generalul de fier”, proeminentă personalitate militară a Imperiului German, era convins că „țăranii – soldați” ai României vor fi ușor de nimicit. În vara lui 1917, anunța că , în câteva zile, va sărbători la Iași zdrobirea armatelor române. Însă iluzia sa avea să fie spulberată de îndârjirea, abnegația și spiritul de sacrificiu dovedite, în cumplita încleștare, de ostașii români. Ziarul Sheffield Evening Telegraph consemna:
„Bătălia de la Mărășești a demonstrat că trupele române, echipate cu cele necesare unui război modern, sunt excelente. Apărarea de la Mărășești și-a consacrat un loc în istorie, alături de apărătorii de la Yser și Verdun.
Mackensen a trimis pe frontul de la Mărășești toate trupele disponibile, susținute de o artilerie puternică, și a decis să străpungă frontul cu orice preț, fără să țină cont de pierderi. Românii au fost obligați să se opună pe teren plat, fără altă acoperire decât tranșeele. Nu au avut nici fortificații, nici păduri care să îi ajute, așa cum s-a întâmplat toamna trecută în Munții Carpați, iar românii neînfricați au stat fără să îngenuncheze sub focul artileriei inamicului…”