duminică, mai 28, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 136 | ISSN 2972 - 2268

TURCIA: Soclul „Sultanului” se clatină dar rezistă

Must Read

Nașterea unei noi ordini financiare mondiale

Sursa:News Solid Autor: Guy Mettan Războiul ucrainean a precipitat îndreptarea atenției lumii către Asia și Sudul global. Din februarie 2022, evenimentele...

TURCIA: Soclul „Sultanului” se clatină dar rezistă

Primele sondaje ale Agenției de Presă, guvernamentala, "Anatolia Press", acordau la începutul serii 60% din voturi Președintelui Recep ERDOGAN,...

Importanta și necesitatea armonizării legislației românești cu legislația Uniunii Europene

  Bibliografie Importanța și necesitatea armonizării legislației Românești cu legislația Uniunii Europene. Impozitul pe avere și Cota unică de impozitare – un...

Primele sondaje ale Agenției de Presă, guvernamentala, „Anatolia Press”, acordau la începutul serii 60% din voturi Președintelui Recep ERDOGAN, față de adversarul său, Kemal KILIÇDAROGLU. Cum era de așteptat diferența se va micșora pentru a ajunge la rezultatul final aproape de miezul nopții: 49,5% ERDOGAN și 44,9 % KILICDAROGLU. ”
“SULTANUL” va avea un al II TUR. Pentru prima oară după două alegeri Prezidențiale în care a fost ales din primul Tur.

Înainte de a analiza consecințele acestei alegeri, se poate spune Istorică, pentru TURCIA, să vedem pe scurt parcursul acestui extraordinar politician.
Recep Tayyp ERDOGAN.

De la începutul anilor 80’ veneam de 5-6 ori pe an , în TURCIA în interes profesional . După prima Victorie a sa, ca Primar al ISTAMBULULUI, am atras atenția prietenilor mei spunându-le: ”urmăriți acest politician, va merge departe“!
Și, realitatea mi-a dat dreptate!

Dar câteva date pentru a înțelege mai bine personalitatea sa .
Fiu al unei modeste familii, foarte credincioasă și conservatoare tânărul Recep se va angaja în politică începând cu 1976 , intrând în Uniunea Națională Studențească Turcă,  o organizație universitară anticomunistă și devine în cartierul BEYOG LU, din ISTAMBUL, Șeful Tinerilor din Partidul Național al SALVARII “MSP“. După o încercare nereușită, candidat la primăria ISTANBULULUI în 1986, va fi ales în 1994, Primar al ISTANBULULUI .
Este începutul unei excepționale cariere politice.
Ca Primar, va realiza un număr important de proiecte și un juriu internațional de 7 membri ai ONU îi va acorda „United Nations -HABITAT AWARD“ pentru gestiunea reușită a acestei metropole impresionante . ERDOGAN își arată astfel talentul de gestionar, de Lider și de Politician care promite, decide și realizează. In Dec 1997, în al 3 lea an de mandat , în orașul natal, SIIRT. ERDOGAN în timpul unui miting va recita un poem scris de un activist Pan-turc Ziya GÖKALP.”
“Moscheele sunt cazărmile noastre, cupolele lor sunt căștile noastre, minaretele lor sunt baionetele noastre iar credincioșii, soldații noștri”.
Un tribunal îl va condamna la 10 luni închisoare pentru incitare la ură și la revoltă contra Puterii.
ERDOGAN devine un”Erou Național” pentru populația Islamistă, adăugând o “Aură de Martir“ dimensiunii politice.

Ani mai târziu, în 2013, când ERDOGAN , Prim Ministru , va vizita închisoarea , el va declara: „Pentru mine PINARMISAR (numele închisorii) a fost un simbol al Renașterii și am preparat aici fondarea Partidului „Justiție și Dezvoltare” (AKP)

„Marșul” către Victorie se va accelera. In 2002, partidul AKP va câștiga o largă majoritate. Prim ministru devine un fidel a lui ERDOGAN, AbdulLah GÜL.

Acesta, care avea interzicere prin condamnare să candideze, va fi ales cu ocazia unei alegeri parțiale in orașul natal SIIRT, interdicția fiind ridicată de Abdullah GÜL , ca Prim Ministru AKP va câștiga în mod absolut alegerile legislative în 2007 și în 2011. ETDOGAN se va alia cu una din principalele personalități religioase Fetullah GÜLEN , Predicator și Lider Musulman recunoscut.

Principalul adversar era în acel moment sistemul republican moștenit de la Kemal ATTA TURK care acorda puterii militare un rol de arbitru și în numeroase situații capacitatea de a hotărâ demiterea liderilor Republicii care nu se conformau moștenirii Kemaliste și mai ales care ar fi încălcat linia laică.


Se vor organiza acțiuni „fabricate” contra liderilor militari prin procese,ca BALYOZ și ENERGEKON , numele date afacerilor judiciare intentate de Justiția “la Ordin” !!!!
Zeci de ofițeri vor fi arestați și condamnați. Fostul președinte, Generalul EVREN, va fi judecat , condamnat și aruncat în închisoare în ciuda vârstei înaintate.
Ca prim ministru, după victoria în 2007, Președinte fiind Abdullah GÜL, Recep ERDOGAN va desfășura o intensă activitate politică. După mai multe încercări nereușite, va începe negocieri de pace cu PKK, Partidul Comunist Kurd. Abdullah OCALAN fusese capturat deja în în 1999 de agenți americani Si israelieni, cu concursul serviciilor grecești.

Armistițiul care fusese declarat, va fi rupt în 2015 și acțiunile militare anti kurde vor fi reluate .
Erdogan va continua ca Prim Ministru obiectivul de întărire a unui stat islamist care a fost idealul lui din tinerețe. Referendumul din 2007 și alegerea sa ca Președinte in 2014 ii vor permite sa elimine doua din principalele obstacole majore ale republicanismului Kemalist:
puterea celor trei judecători ai curții Supreme care aveau dreptul de a demite Președintele și numirea șefului Marelui Stat Major, șeful Armatei care era ales de un Consiliu al Generalilor în practica o adevărată castă și care avea ultimul cuvânt în conducerea Tarii.


Alianța cu Fetullah Gullen se va rupe însa, acesta refugiat în SUA va devin inamicul public nr 1 al regimului Președintelui Erdogan. Tentativa de lovitura de stat în 2016, dovedit ulterior ca a fost provocata de regim pentru a elimina opozanții, inclusiv “Gullenistii,” va arunca în închisoare mii de persoane și un număr impresionant vor fi date ca “dispărute“ ( !!!)
Anii care vor urma au reprezentat o activitate extrem de importantă a Presedintelui Erdogan și au consolidate poziția sa de lider internațional.
Israel, Grecia, Uniunea Europeană SUA, IRAN, Orientul Apropiat, Conflictul Armenia-Azerbaijan, Libia, Somalia, CHINA,….

ERDOGAN este omniprezent. Războiul UCRAINA- RUSIA îi va permite să devină un Arbitru inconturnabil. In bun comerciant, TURCIA vinde armament celor doi beligeranți. Dar, toată această intensă activitate politică nu poate palia criza economică care se adâncește. Dacă cu câțiva ani in urmă un Euro era cotat 1,80 lire turcești el a ajuns la 22 lire în prezent.

Catastrofa cutremurului din februarie, peste 50 000 de victime , citeva milioane de persoane deplasate a arătat erorile de guvernare care au permis la constructori fără scrupule să neglijeze normele de securitate anti-Seismice intr-o țară în care cutremurele sunt monedă curentă.

Campania pentru Prezidențiale s-a activat practic numai în ultimele 3 săptămâni. Vechiul opozant Kemal KILICDAROGLU a cristalizat toate speranțele. Șase partide, inclusiv partidul KURD s-au coalizat ca sa il sprijine .
Alevit, o ramură a curentului Șiit, a doua componentă a Religiei musulmane „GANDI” cum este numit Kemal KILIÇDAROGLU reprezintă speranța unei părți importante a populației de a ieși din regimul autoritar, pur și simplu dictatorial, în care TURCIA se găsește de 20 de ani de cind „Sultanul” ERDOGAN a luat puterea. Populația orășenească, liberală, deschisă către civilizația occidentală către valorile democratice, umaniste, tolerante. In față, o populație în special a provinciilor Anatoliene, prelund islamizată, raționalistă anti europeană, anti-kurdă, anti- minorități. Vechile” frici”, teama de o Schimbare au dejucat toate pronosticurile care îl dădeau pe Kemal KILICDAROGLU câstigător. Pînă și populația sinistrată, în corturile care le servesc de adăpost după cutremur a votat pentru ERDOGAN.

Violențele verbale, și numai , au jucat de asemeni in favoarea SULTANULUI” Cei doi „Inamici,” S.U.A și RUSIA, au ales fiecare candidatul. Americanul BIDEN, spujina’ pe KILICDAROGLU. Rusul PUTIN, cum l-a sprijinit și în timpul așa zisului „Puci „al Armatei din 2016, este în spatele „SULTANULUI”, cu toate divergențele care îi despart!

Deși, slăbit în Parlament, A. K. P. are 267 de deputați și cu aliați săi are majoritatea din cei 600 de deputați.
Opoziția cu numai 169. a pierdut și în Parlament .Fără îndoială,” SULTANUL” ERDOGAN Va câștiga al doilea Tur. Cum alegerile s-au desfășurat, practic fără violențe sau fraude masive, poate clama că “Democrația a câștiga” și revendica fără probleme “Respectabilitatea Regimului“
“Sultanul” Recep Tayyp ERDOGAN va guverna fără “Rival” practic și puterea personală și sistemul dictatorial instaurat vor fi omniprezente!
Idealul republican, laic, umanist a lui Kemal ATATÜRK este dispărut!!

General bg (R) Bartolomeu Constantin SĂVOIU
Directorul Jurnalului

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Nașterea unei noi ordini financiare mondiale

Sursa:News Solid Autor: Guy Mettan Războiul ucrainean a precipitat îndreptarea atenției lumii către Asia și Sudul global. Din februarie 2022, evenimentele...

TURCIA: Soclul „Sultanului” se clatină dar rezistă

Primele sondaje ale Agenției de Presă, guvernamentala, "Anatolia Press", acordau la începutul serii 60% din voturi Președintelui Recep ERDOGAN, față de adversarul său, Kemal...

Importanta și necesitatea armonizării legislației românești cu legislația Uniunii Europene

  Bibliografie Importanța și necesitatea armonizării legislației Românești cu legislația Uniunii Europene. Impozitul pe avere și Cota unică de impozitare – un impozit de „avarie” (prof. univ....

Gușă: Dezvăluirea rețelei de jurnaliști și procurori coordonați și plătiți de Freedom House certifică sprijinul SUA pentru fărădelegile STATULUI PARALEL!

Sursa: News Solid Autor: Cozmin Gușă Faptul că G4media a publicat acele stenograme dintr-un dosar de mult uitat reprezintă un eveniment în sine, având în vedere...

PROCLAMAȚIE

Mitropoliților , Arhiepiscopilor, Episcopilor, Preoților, Călugărilor, Călugărițelor , Diaconilor, Dragilor Credincioși, Frați și Surori în Credința Creștină, Pe 30 aprilie și 1mai 2022 , a avut loc...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -