duminică, septembrie 24, 2023
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | 2023 |NUMĂRUL 140 | ISSN 2972 - 2268

Eveniment istoric comemorativ la Țebea (Județul Hunedoara) – 150 de ani de ani de la trecerea la Orientul Etern a marelui revoluționar pașoptist Avram Iancu, cu participarea înaltului demnitar al francmasoneriei naționale și internaționale Generalul Bartolomeu – Constantin Săvoiu (Mare Maestru al MLNR 1880 – Mare Lojă Națională Română) și președinte al Partidului de centru – dreapta ALO (Alianță Lege și Ordine) – cu Jurnalul Bucureștiului

Must Read

Preotul Necula intervine în scandalul drogurilor: ‘Suntem în faţa unei realităţi care pute, rupe, ucide. Treziţi-vă!’

Sursa: stiripesurse.ro Alexandra Cruceru Sursa foto: dcnews.ro Preotul Constantin Necula, preşedintele asociaţiei "Crucea Albastră", avertizează că fenomenul consumului de droguri în...

Viitorul Ucrainei e sumbru

Sursa: Sorin Rosca Stanescu  corectnews.com El s-a decis la Washington. Casa Albă a desemnat un reprezentant special, a cărui...

S-A STINS NAPOLEON (NINI) POP!

După îndelungi suferințe creștinește îndurate, Napoleon (Nini) Pop s-a stins încet ca o candelă rămasă fără ulei, lăsând în...

Sursa:  jurnalul-bucurestiului.ro

Nota Redactiei

Duminică 11 septembrie a avut loc la ȚEBEA , comemorarea a 150 de ani de la plecarea la Orientul Etern a Eroului Național Avram IANCU.
Mii de români au asistat la Slujba religioasă în memoria marelui luptător pentru libertate.
Primul Ministru, Nicolae CIUCĂ însoțit de numeroși miniștri, a rostit un discurs, reamintind lupta neobosită pentru Libertate a lui Avram IANCU și jertfa acestuia, în fața Opresiunii Austro -Ungare, pentru Re-Întregirea Națiunii ROMÂNE.
Partidul Național, Creștin, Suveranist A.L.O. , “ Alianța Lege și Ordine” a fost prezent prin persoana Președintelui Partidului , Gen. Bg.( r) Bartolomeu Constantin SĂVOIU, însoțit de Bogdan CIOCOVEANU, membru al Conducerii Partidului și de Prof. Dr. Thomas CSINTA, Dna. Ina CSINTA și Alexandru ROSTENI, reprezentantul Partidului ALO în ITALIA.
Cu acest prilej, Gral. Bartolomeu Constantin SĂVOIU s-a întreținut cu Prof. Laurian STĂNCHESCU , Președintele” Asociației pentru Memoria lui Avram IANCU “ și cu Oficialitățile prezente

Mii de oameni au fost prezenți duminică, 11 septembrie 2022, la Țebea, în județul Hunedoara, pentru a marca cei 150 de ani de la trecerea la Orientul Etern a lui Avram Iancu, supranumit „Crăișorul Munților”, liderul incontestabil al revoluţiei transilvănene de la 1848-1849. La eveniment au fost przedente, deasemenea, nume mari ale folclorului românesc. Spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor şi transmis în direct de TVR 1 duminică, 11 septembrie, începând cu ora 14h30.

Dincolo de spectacolul pe care îl pregătim, Serbările Naţionale Ţebea înseamnă o întâlnire directă cu spiritul moţilor, care se adună an de an, pentru a-l omagia pe Avram Iancu. Anul acesta, cu atât mai mult, având în vedere că marcăm 150 de ani de la moartea eroului nostru. Personal, am de fiecare dată sentimentul că, din atmosfera care se creează la Ţebea, redescopăr spiritul românesc adevărat şi legătura limpede cu rădăcinile noastre. Serbările Naţionale Ţebea rămân, din păcate, un reper singular în care mai vorbim despre istoria României. Mi-aş dori să mai existe evenimente organizate în toată ţara, prin care să celebrăm marile figuri ale istoriei naţiunii noastre. Pentru cei tineri şi pentru copiii noştri, cred că este nevoie de asta, mai ales în timpurile pe care le traversăm. Vă aştept cu drag la Ţebea şi în faţa micului ecran!”, a declarat Iuliana Tudor, gazdă şi producător tv al manifestării.

Timp de trei ore, în transmisiune directă la TVR 1, pe scena de la Ţebea au urcat nume importante ale folclorului românesc, dar şi tineri aflaţi la început de drum: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Gheorghe Roşoga, Vasilica Dinu, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Floarea Calotă, Florentina şi Petre Giurgi, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan Cigu, Pera Bulz, Ionel Coza, Petrică Paşca, Grupul Doruri Muscelene condus de Liviu Iana, Ciprian Pop, Bogdan Firu, Ioan Surdu, Simona Alexandru, Gabriel Treteag, Diana Lungu. Acompaniază Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist Drăgan Muntean, dirijor George Cîlţea.

Programul a început cu oficierea sfintei liturghii, urmată la ora 10h30 de un ceremonial militar organizat de Prefectura Hunedoara şi de Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană Avram Iancu din Brad. Mai apoi a avut loc o depunere de coroane, dar si discursul premierului Nicolae Ciucă, aflat la Ţebea alături de alte personalităţi locale.

Spectacolul prin care este omagiat Avram Iancu a fost organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara şi transmis în direct de TVR 1. Telespectatorii TVR Internaţional au urmărit de asemenea transmisiunea directă de la Ţebea, începând cu ora 14h30. (Credit foto – Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara)

Notă. Pașoptismul a fost ideologia participanților la Revoluția Română din 1848, expusă în revista Dacia literară. Elemente importante erau caracterul național, militant, scopul revoluționarilor fiind dobândirea libertății și afirmarea naționalității române. Promotorii mportanți ai  Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Golescu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, C. Negri, C.A. Rosetti, Dimitrie Bolintineanu, Avram Iancu, Simion Bărnuțiu, George Barițiu, Timotei Cipariu și Eftimie Murgu. Acesta corespunde unui moment de răspântie în evoluția istorică a țărilor române: trecerea de la feudalism la capitalism, de la vasalitate la independență, de la fărâmițarea în provincii la un stat unitar național. Dar, privit într-un plan mai larg, epoca pașoptistă începe înaintea lui 1840, continuând și după data indicată mai sus. Cu alte cuvinte, putem distinge trei etape ale literaturii pașoptiste:

  • prima-prepașoptistă, anunțată de debutul lui V.Cârlova și Al. Hrisoverghi, continuând până la 1840, fiind dominată de figurile lui Gh. Asachi și I. Heliade-Rădulescu și de activitatea primelor ziare naționale: Albina românească și Curierul românesc;
  • a doua-cuprinsă aproximativ între anii 1840-1860, marcată de apariția Daciei literare, a Propășirii a României literare și de activitatea celora care au colaborat la aceste reviste;
  • a treia-cea postpașoptistă, ce va continua să evolueze pe linia ideologiei pașoptiste, dominată de figurile lui B. P. Hasdeu, N. Filimon, A. Odobescu.

Literatura pașoptistă se dezvoltă sub semnul romantismului european și parcurge un drum sinuos. După literatura anilor 1825-1830, care abundă în adaptări după autorii străini, în special francezi, e de remarcat sincronismul dintre manifestul romantismului francez (Prefața la drama Cromwell, de Victor Hugo, în 1827) și articolul-program Introducție, publicat de Kogălniceanu în 1840. Scriitorii români ai epocii asimilează rapid manifestul romantismului francez și aplică principiile acestuia, cu particularitățile curentului național-popular de la revista Dacia literară. Scriitorii generației pașoptiste au cultivat teme și motive romantice, au ales istoria ca sursă de inspirație pentru o lirică a patriotismului ardent și natura – coordonată a sufletului românesc, au valorificat literatura populară și mitologiile orientale. Fantezia creatoare, libertatea de creație, aspirația spre absolut, spiritul rebel și contestatar sunt câteva trăsături ale scriitorilor pașoptiști. Programul Daciei literare, devenit programul romantismului romanesc, demonstreaza cat se poate de clar spiritul creator al pasoptismului, care are revelatia „duhului national”, a specificitatii, ajungand adica-prin filiera romantica-sa redescopere radacinile culturii noastre si sa contribuie in mod esential la constituirea literaturii romane originale,ale carei linii de forta se organizeaza polarizat.

Notă. Marea Lojă Națională Română 1880 (MLNR 1880) a fost fondată pe 8 septembrie 1880 sub numele de Marea Lojă Națională Română, de către căpitanul Constantin Moroiu. Până la Primul Război Mondial, sub Marea Jurisdicție Masonică a Marii Loji se aflau 27 de Loji Simbolice. În anul 1923, a fost instalat Supremul Consiliu pentru România, iar în 1929 Marea Lojă era compusă din 39 de Loji. Tot în același an 1929, Lojile Transilvănene de Rit Sfântul Ioan se integrau în Marea Jurisdicție Masonică a Marii Loji Naționale din România. În 1930, în Marea Lojă erau înregistrate 58 de Loji compuse din 2.793 liberi și acceptați masoni. În raportul prezentat în același an, Marea Lojă Națională din România informa asupra faptului că sunt menținute relații de fraternitate cu Marile Loji din Canada, Cehoslovacia, Iugoslavia, Bulgaria, Grecia, Portugalia, Turcia, Columbia, Ecuador, Venezuela, Brazilia, Chile, Argentina, El Salvador, S.U.A. (District of Colombia, Michigan și Iowa).

La data de 5 iunie 1930, Marea Lojă Unită a Angliei recunoștea regularitatea Marii Loji Naționale, condusă de Alteța Sa Principele George Valentin Bibescu. Pe 12 iulie 1935 Marea Lojă a primit personalitate juridică și a lucrat în Ritul Scoțian Antic și Acceptat. Francmasoneria fiind interzisă în perioada comunistă, între 1948 și 1990, Marea Lojă Națională Română și-a deschis atelierele în exil, fiind primită de Marea Lojă a Franței (Grande Loge de France), rue Puteaux, la Paris. Condusă de Suveranul Mare Comandor Mare Maestru Marcel Schapira, aceasta a fost singură reprezentantă a Masoneriei Române în exil. Pe 7 mai 1993 Supremul Consiliu pentru România și Marea Lojă Națională din România se întorc din exil în România, înființând Marea Lojă Națională din România (MLNDR). Vladimir Boanță a fost ales ca Mare Maestru iar Dan Amedeo Lăzărescu Suveran Mare Comandor. Tot în 1993 a fost înființată, pe filieră italiană, o altă organizație masonică, având același nume: Marea Lojă Națională din România (MLNR).

În martie 1996 sunt incluse 12 noi loji transilvănene, desprinse din MLNR, sub jurisdicția Marii Loji și se votează de către membrii în Convent, adăugarea cuvântului Unită în numele oficial al Marii Loji. De la acea dată, Marea Lojă Națională din România devine cunoscută sub numele de Marea Lojă Națională Unită din România (MLNUR). Mare Maestru a fost ales Titus Nicoară. În 2001, o parte a MLNUR, condusă de Eugen Ovidiu Chirovici, s-a unit cu MLNR, dorind să unifice masoneria regulară recunoscută. În 2002, din MLNUR s-a desprins o altă grupare, care a format Marea Lojă a Transilvaniei. În ianuarie 2009 s-a încercat divizarea organizației, de către Anca Nicolescu si Andre Szakvary, care au înființat o organizație separată. Cele două grupuri au ajuns în instanță, grupul separatist pierzând procesul.

În anul 2010, din MLNUR este redenumită în Marea Lojă Națională Română 1880 (MLNR 1880). În luna iunie 2013, la București, sub impulsul Marii Loji Naționale Române 1880, s-a semnat Actul de creare al Uniunii Mondiale Masonice Tradiționale, care regrupează în prezent peste 30 de Obediențe, fidele tradiției, credinței în Dumnezeu. În perioada 2001-2004, Petre Stețiu a fost ales Mare Maestru. În 2005 este ales un nou Mare Maestru în persoana lui Dorel Manu. În martie 2008, Marele Maestru al MLNUR a devenit Bartolomeu Constantin Săvoiu.

Personalități de seamă precum Constantin Moroiu, Mihail Kogălniceanu, Titu Maiorescu, Alexandru Vaida-Voievod, Principele George Valentin Bibescu, Ioan Pangal, Mihail Sadoveanu, Alexandru Paleologu și membrii de onoare precum Regele Edward al VII-lea al Angliei, Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei, regele Oscar al II-lea al Suediei, regele Frederic Wilhelm I al Prusiei, Albert Pike și alții au adus referințe istorice Marii Loji Naționale Unite din România. În prezent, MLNR 1880 menține relații fraterne cu Mari Loji din Europa, America de Nord, America Centrală, America de Sud, Turcia, Liban, Africa și Asia.

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Preotul Necula intervine în scandalul drogurilor: ‘Suntem în faţa unei realităţi care pute, rupe, ucide. Treziţi-vă!’

Sursa: stiripesurse.ro Alexandra Cruceru Sursa foto: dcnews.ro Preotul Constantin Necula, preşedintele asociaţiei "Crucea Albastră", avertizează că fenomenul consumului de droguri în...

Viitorul Ucrainei e sumbru

Sursa: Sorin Rosca Stanescu  corectnews.com El s-a decis la Washington. Casa Albă a desemnat un reprezentant special, a cărui misiune principală vizează ceea ce...

S-A STINS NAPOLEON (NINI) POP!

După îndelungi suferințe creștinește îndurate, Napoleon (Nini) Pop s-a stins încet ca o candelă rămasă fără ulei, lăsând în urmă, asemenea unei dâre de...

Un curajos General italian proclamă Adevărul ….

Săptămâna trecută, un membru francez al organizației pe care am onoarea să o conduc , îmi trimitea o informație privind apariția unei cărți pe...

„Legio Patria nostra”. Crime (de sânge) pasionale în Legiunea Străină (franceză). Complement de anchetă. Dezvăluiri. Legătura dintre dosarele Francesco Benitez și Jozef Michalek (după...

  Bibliografie „Legio Patria Nostra”. Crime (de sânge) pasionale în cadrul Legiunii Străine. Complement de anchetă. Dezvăluiri. Legătura dintre dosarele Francesco Benitez și Jozef Michalek (după un deceniu...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -