vineri, decembrie 9, 2022
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 115

NASA se pregătește să dezactiveze nava spațială Voyager după mai bine de 44 de ani

Must Read

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte....

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui...

 

Este cert că, la un moment dat, plutoniul care alimentează sondele se va descompune dincolo de ceea ce este capabil să le mențină funcționale. Unii estimează că acest moment ar putea fi chiar în 2025, în timp ce alții speră că ar putea fi mai târziu.

După mai bine de 44 de ani de călătorie mai departe de Pământ decât orice alt obiect creat de om, navele spațiale Voyager intră în ultima lor fază.

 

Ambele Voyager au fost lansate de la Cape Canaveral în 1977 – Voyager 2 fiind de fapt prima care a decolat – profitând de o aliniere rară (o dată la 176 de ani) a lui Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun pentru a se lansa în spațiul interstelar.

Ele au fost proiectate să dureze cinci ani și să studieze Jupiter și Saturn, dar, în mod remarcabil, ambele nave spațiale sunt încă funcționale, în ciuda faptului că au scăpat dincolo de bula de plasmă fierbinte cunoscută sub numele de heliopauză, care definește începutul marginii sistemului nostru solar.

Vorbind pentru revista Scientific American despre oprirea sondei, fizicianul NASA Ralph McNutt a declarat: „Am ajuns la 44 de ani și jumătate, deci am făcut de 10 ori mai mult decât garanția pentru aceste blestemate de aparate”.

Ambele nave spațiale sunt alimentate de generatoare termoelectrice cu radioizotopi (RTG) – alimentate de căldura emanată de sferele de plutoniu în descompunere – deși puterea acestor RTG-uri scade cu aproximativ patru wați în fiecare an.

Acest lucru înseamnă că instrumentele sunt oprite unul câte unul.

Până în prezent, Voyager 1 mai are doar patru instrumente funcționale, iar Voyager 2 are cinci.

Este sigur că, la un moment dat, plutoniul care alimentează navele spațiale se va descompune dincolo de capacitatea de a menține sondele funcționale. Unii estimează că acest moment ar putea fi chiar în 2025, în timp ce alții speră că ar putea fi mai târziu.

Dar până acum i-au surprins pe inginerii de la NASA, care se așteptau să înceapă să oprească mai întâi instrumentele Voyager 2, unul câte unul, începând cu 2020. În schimb, nimic nu a fost oprit din 2008.

„Dacă totul merge foarte bine, poate că vom reuși să prelungim misiunile până în anii 2030. Depinde doar de putere. Acesta este punctul limitativ”, a declarat Linda Spilker, care a început să lucreze la misiunile Voyager înainte ca acestea să fie lansate, pentru Scientific American.

Evadarea din sistemul solar

Voyager 1 a avut nevoie de aproximativ 36 de ani pentru a trece de heliopauză, iar datele pe care le-a trimis de atunci sugerează câteva calități fascinante despre rolul câmpurilor magnetice în univers.

 

Voyager 2 a trecut apoi în spațiul interstelar în 2018 – la 41 de ani de la lansare – străbătând granița exterioară a heliopazei, unde vântul solar fierbinte întâlnește spațiul rece cunoscut sub numele de mediu interstelar.

Dar spațiul este foarte, foarte mare și niciuna dintre sonde nu este considerată în prezent a fi în afara sistemului solar. Limita finală este considerată a fi Norul Oort, o colecție de obiecte mici aflate încă sub influența gravitației Soarelui.

NASA spune că va fi nevoie de aproximativ 300 de ani pentru ca Voyager 2 să ajungă la marginea interioară a Norului Oort și posibil 30.000 de ani pentru a zbura dincolo de acesta.

Voyager 1 se află în prezent la 23,3 miliarde de km de Pământ și are nevoie de 20 de ore lumină și 33 de minute pentru a parcurge această distanță, ceea ce înseamnă că este nevoie de două zile pentru a trimite un mesaj către nava spațială și a primi un răspuns.

Voyager 2 nu se află la o distanță atât de mare, la doar 12 miliarde de mile de Pământ, adică la puțin mai puțin de 18 ore lumină de noi.

Ambele nave spațiale au la bord un disc placat cu aur care conține felicitări multiculturale, cântece și fotografii, în cazul în care într-o zi vor întâlni o formă de viață inteligentă – deși unii astronomi au avertizat că omenirea ar putea regreta că a stabilit primul contact.

Carl Sagan a respins această îngrijorare: „Adevărul este că, la bine și la rău, ne-am anunțat deja prezența și locația în univers și continuăm să facem acest lucru în fiecare zi.

„Există o sferă de transmisie radio cu o grosime de aproximativ treizeci de ani lumină care se extinde spre exterior cu viteza luminii, anunțând fiecărei stele pe care o înconjoară că Pământul este plin de oameni.

„Programele noastre de televiziune inundă spațiul cu semnale detectabile la distanțe enorme de către instrumente nu mult mai mari decât ale noastre. Este un gând care dă de gândit că prima știre despre noi ar putea fi rezultatul Super Bowl”, a scris el.

Date misterioase

Încă de luna trecută, NASA a declarat că inginerii săi lucrează la rezolvarea unui mister care afectează datele telemetrice ale Voyager 1, deși Voyager 2 continuă să funcționeze în mod normal – deși unele instrumente sunt acum oprite pentru a asigura longevitatea.

Sonda cu probleme are un sistem de articulare și control al atitudinii (AACS) care se ocupă de orientarea navei spațiale, inclusiv de menținerea antenei sale îndreptate cu precizie spre Pământ, astfel încât să poată trimite date acasă.

Aceste date continuă să sosească, ceea ce sugerează că AACS continuă să funcționeze conform destinației, dar datele telemetrice în sine nu sunt valabile, potrivit NASA. Ele par generate aleatoriu sau să nu reflecte nicio stare posibilă în care s-ar putea afla AACS în realitate, a explicat agenția spațială.

 

„Un mister ca acesta este un fel de normalitate în acest stadiu al misiunii Voyager„, a declarat Suzanne Dodd, manager de proiect pentru Voyager 1 și 2 la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud.

„Ambele nave spațiale au o vechime de aproape 45 de ani, ceea ce depășește cu mult ceea ce au anticipat planificatorii misiunii. De asemenea, ne aflăm în spațiul interstelar – un mediu cu radiații ridicate în care nicio navă spațială nu a mai zburat până acum.

„Așadar, există câteva provocări mari pentru echipa de ingineri. Dar cred că dacă există o modalitate de a rezolva această problemă cu AACS, echipa noastră o va găsi”, a adăugat doamna Dodd.

Moștenirea

Pe 14 februarie 1990, în timp ce Voyager 1 trecea pe lângă Uranus, s-a întors spre Pământ pentru a face o fotografie a planetei noastre ca un punct minuscul(vezi foto).

Patru ani mai târziu, astronomul Carl Sagan a reflectat asupra semnificației fotografiei în fața unei audiențe de la Universitatea Cornell, dându-i numele de „Pale Blue Dot” și ținând unul dintre cele mai publicate discursuri din toate timpurile.

„Luați din nou în considerare acel punct. Acesta este aici. Este acasă. Ăsta suntem noi. Pe el și-au trăit viața toți cei pe care îi iubiți, toți cei pe care îi cunoașteți, toți cei de care ați auzit vreodată, toate ființele umane care au existat vreodată.

„Ansamblul bucuriilor și suferințelor noastre, mii de religii, ideologii și doctrine economice încrezătoare, fiecare vânător și căutător de animale, fiecare erou și laș, fiecare creator și distrugător de civilizație, fiecare rege și țăran, fiecare cuplu de tineri îndrăgostiți, fiecare mamă și tată, copil plin de speranță, inventator și explorator, fiecare profesor de morală, fiecare politician corupt, fiecare „superstar”, fiecare „lider suprem”, fiecare sfânt și păcătos din istoria speciei noastre au trăit acolo – pe un fir de praf suspendat într-o rază de soare.”

Probabil că nu vom mai vedea așa ceva prea curând.

NASA a declarat că, deși este posibil ca aparatele de fotografiat să fie pornite din nou, acest lucru nu este o prioritate pentru misiunea interstelară.

Agenția a adăugat că nici imaginea nu ar fi probabil nici pe departe la fel de bună ca cea capturată în 1990: „Este foarte întuneric acolo unde se află acum Voyager. Deși s-ar putea vedea în continuare unele stele mai strălucitoare și unele dintre planete cu ajutorul camerelor, puteți vedea de fapt aceste stele și planete mai bine cu telescoapele de amatori de pe Pământ”.

Pentru cei care încă mai au speranțe, NASA avertizează că această încercare ar putea fi o risipă a resurselor tot mai puține ale sondelor: „Computerele de la sol care înțeleg software-ul și analizează imaginile nu mai există.

„De asemenea, camerele de luat vederi și încălzitoarele lor au fost expuse ani de zile la condițiile foarte reci din adâncurile sistemului nostru solar.

„Chiar dacă managerii misiunii ar recrea calculatoarele de la sol, ar reîncărca software-ul pe nava spațială și ar putea porni din nou camerele, nu este clar că acestea ar funcționa.”

SURSA: NEWS.SKY.COM / NASA.

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Interviul suprarealist al lui Sam Bankman-Fried nu lămurește nimic

Sursa: coinjurnal.net By Dan Ashmore Principalele concluzii Bankman-Freid a acordat aseară un lung interviu în...

Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia

Sursa:  culturaladuba.ro Alina Cristea December 1, 2022 foto: Samoilă Mârza, Citirea Hotărârii de la Alba Iulia, 1918 „Istoria ne chiamă la fapte. Mersul iresistibil al civilizațiunii omenești...

Lecanemab – un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer cu rezultate spectaculoase

Lecanemab, un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer de la Eisai și Biogen a încetinit declinul cognitiv în cadrul unui studiu urmărit îndeaproape. AlzheimerFoto: Aline Morcillo...

La Mulți Ani pentru Sfântul Andrei și 1 DECEMBRIE!

Gral.bg(r) Bartolomeu Constantin SÂVOIU Directorul Jurnalului

Administrarea antibioticului în patologia virală nu aduce niciun beneficiu

Sursa: 360medical.ro de Alexandra Mănăilă  Dr. Daciana Toma, vicepreședintele SNMF Studiul STAR pentru România, realizat în mai 2022 pe respondenți cu vârste între 25–34 de ani,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -