Armata Sudanului a dizolvat conducerea civilă, a arestat liderii politici și a declarat stare de urgență.
Generalul Abdel Fattah Burhan, care conducea un consiliu comun cu lideri civili, a dat vina pe luptele politice interne. Protestatarii au ieșit pe străzile capitalei, Khartoum, și există rapoarte de focuri de armă.
Liderii militari și civili s-au aflat în contradicție de când domnitorul de multă vreme Omar al-Bashir a fost răsturnat în urmă cu doi ani și a fost înființat un guvern de tranziție. Imagini video de luni din capitala națiunii nord-africane au arătat protestatarii care se ocupau de baricade iluminate și intră în zona din apropierea cartierului general al armatei.
Primul ministru Abdallah Hamdok se numără printre cei raportați că au fost arestați la domiciliu, împreună cu membrii cabinetului său și alți lideri civili.
O declarație a Ministerului Informației pe Facebook a spus că cei arestați erau ținuți într-o „locație neidentificată”. Acesta a mai spus că domnul Hamdok este presat să susțină o lovitură de stat, dar refuză să facă acest lucru și a îndemnat oamenii să continue cu proteste pașnice pentru a „apăra revoluția”. Gen Burhan a condus Consiliul suveran, parte a unui acord de partajare a puterii între liderii militari și civili. Într-un discurs televizat, el a spus că luptele între politicieni, ambiția și incitarea la violență l-au forțat să acționeze pentru a proteja siguranța națiunii. El a spus că Sudanul este încă angajat în „acorduri internaționale” și în tranziția la stăpânirea civilă, cu alegeri planificate pentru iulie 2023. Dar mii de protestatari au ieșit deja în stradă pentru a denunța o lovitură de stat și a existat și o condamnare internațională a mișcării armatei. Trimisul special al Regatului Unit pentru Sudan și Sudanul de Sud, Robert Fairweather, a scris pe Twitter că arestările militare ale liderilor civili au fost „o trădare a revoluției, a tranziției și a poporului sudanez”. SUA, ONU, UE și Liga Arabă și-au exprimat, de asemenea, profundă îngrijorare.
Autoritățile militare și civile de tranziție au guvernat împreună de când președintele Bashir a fost răsturnat după luni de proteste de stradă în 2019. Acordul de împărțire a puterii dintre militari și o coaliție liberă de grupuri – Forțele pentru Libertate și Schimbare (FFC) – a văzut lansarea Consiliului suveran. Era programat să conducă țara încă un an – cu scopul organizării alegerilor și trecerea la stăpânirea civilă. Dar înțelegerea a fost întotdeauna nesigură, cu un număr mare de grupuri politice rivale – și diviziuni în cadrul armatei. Tensiunile au crescut și mai mult după ce o tentativă de lovitură de stat atribuită adepților domnului Bashir a fost oprită în septembrie. Sudanul nu a reușit să găsească un sistem politic funcțional de la independența din 1956 și a cunoscut numeroase lovituri de stat și tentative de lovitură de stat.