duminică, martie 7, 2021
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 1 | NUMĂRUL 30 | 01 - 07 MARTIE 2021

De ce viziunea “colorată” a politicii americane este greșită?

Must Read

România după cutremurul din 4 martie 1977, 44 de ani de neputință

Cutremurul din 1977 (Cutremurul din '77) a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22:22 în data...

După Covid, urmează haosul?

Marlène  SCHIAPPA , o ministră  stângistă , fostă  militantă  socialistă  , trecută în partidul LAREM ( La République en...

Experiența mea într-o Mânăstire a Ordinului Cistercian

Fiecare are o poveste foarte specială și acest lucru ne definește, așa cum a spus Protagoras, noi suntem suma...

Supremații albi uită că în majoritatea cazurilor ceea ce prezintă drept încălcare a legii de către negri este cauzat în primul rând de factori socio-economici, nu de culoarea pielii.  Chiar și atunci, cei care încalcă legea formează o mică minoritate a americanilor negri, care reprezintă 12% din populație.

În timp ce rasistii, atât albi cât și negri, există în Statele Unite, este greșit să vorbim despre rasismul instituțional.  Majoritatea americanilor de toate culorile înțeleg că sclavia a fost un rău și a rănit fiecare american, indiferent de culoare.  De asemenea, au văzut în viața reală că promovarea egalității aduce beneficii tuturor, nu numai celor de o anumită culoare.

WASHINGTON, DC – JUNE 18: Former U.S. Secretary of State Condoleezza Rice speaks during a ceremony for the unveiling of her official State Department portrait in the Benjamin Franklin Room at the State Department on June 18, 2014 in Washington, DC. Rice served as State Department secretary from 2005-2009 under President George W. Bush. (Photo by T.J. Kirkpatrick/Getty Images)

Este semnificativ faptul că progresul negru către egalitate în SUA nu mai depinde de tokenism și discriminare pozitivă pe care negrii, precum Martin Luther King Jr. și Malcolm X, le-au considerat contraproductive.

Modul în care mass-media mondială acoperă actualele campanii electorale din SUA poate încuraja impresia că națiunea este cuprinsă de o criză din cauza rasismului instituțional, cu negrii americani ca victime.  Anti-americanii profesioniști susțin chiar că SUA perpetuează o versiune a apartheidului.

Cât de exacte sunt aceste afirmații?

Nu există nicio îndoială că rasa, sau culoarea pielii, rămâne o cauză de fricțiune în cadrul grupurilor radicale mici, atât albe, cât și negre, care caută să își legitimeze agendele, stimulând teama și dezgustul cu teme rasiale.

În dreapta, supremații albi încearcă să-i portretizeze pe concetățenii negri drept criminali genetici a căror prezență este o cauză de anxietate.  Cită cifre care arată că un număr disproporționat de negri sunt în închisoare pentru încălcarea legii.

În stânga, unii anticapitaliști radicali încearcă să arunce negrii ca victime ale rasismului instituțional și folosesc conceptul de victimitate pentru a justifica violența.

Supremații albi uită că, în majoritatea cazurilor, ceea ce prezintă drept încălcare a legii de către negri este cauzat în primul rând de factori socio-economici, nu de culoarea pielii.  Chiar și atunci, cei care încalcă legea formează o mică minoritate a americanilor negri, care reprezintă 12% din populație.

Generalul Colin Powell, Fost Secretar de Stat

Promotorii victimei, pe de altă parte, ignoră faptul că majoritatea covârșitoare a americanilor negri sunt mândri de ceea ce au realizat două secole de luptă pentru drepturi egale în cadrul sistemului democratic.

Afirmația rasismului instituțional este greu de susținut prin dovezi.  Toate instituțiile SUA au fost deschise, dacă nu întotdeauna primitoare, pentru negri din anii 1960.  Actualul Congres este cel mai divers rasial din istoria SUA.  Include 56 de negri din 26 de state, puțin mai puțin decât ponderea negri în populația totală.  Chiar și atunci, acest lucru este mai mare decât alte democrații, de exemplu Franța și Marea Britanie, cu un număr mare de cetățeni negri.  O altă parte importantă a instituțiilor SUA, Senatul SUA, include 10 membri care nu sunt albi din 100.

Negrii sunt, de asemenea, bine reprezentați într-o altă parte importantă a SUA instituțională: sistemul judiciar.  Dintre cei nouă membri ai Curții Supreme, doi au fost negri.  Sub acest nivel, 40 de judecători negri stau la curțile de apel cruciale din SUA.  Peste 12 la sută dintre judecătorii din instanțele judecătorești din SUA sunt negri.  Mișcările de accelerare a reprezentării au început sub președintele Lyndon Johnson în anii 1960, dar s-au accelerat sub succesorii săi.

Bill Clinton a numit 58 de judecători negri, mai mult decât oricare alt președinte.  Barack Obama, el însuși pe jumătate negru, ocupă locul doi cu 52 de numiri de judecători negri.  Jimmy Carter cu 28 și George W. Bush cu 20 de numiri vin pe locul trei și pe locul patru.  Negrii au, de asemenea, o prezență semnificativă ca avocați publici la nivel de district, stat și federal.

Primul guvernator negru al unui stat a fost PBS Pinchback din Louisiana, care a lansat un proiect în 1871 care a devenit un model de cooperare alb-negru pentru reformă.  De atunci alte patru state au avut guvernatori negri de la ambele partide, fără a-i număra pe cei „colorați” din Asia și America de Sud.

Chiar și serviciul diplomatic, în mod tradițional o nișă pentru albii bogați din New England, nu a fost închis negurilor.  În ultimii 70 de ani, negrii au reprezentat șapte la sută din posturile de ambasador.  Dar elita diplomatică neagră include vedete precum Ralph Bunche și Edith Sampson, ca să nu mai vorbim de cei cinci diplomați negri din 30 care au servit ca reprezentant permanent la Națiunile Unite.  SUA au avut, de asemenea, doi secretari de stat negri, ambii sub conducerea lui George W. Bush.

La un nivel mai larg, de la reformele lui Johnson, aproximativ 13% din toate posturile de cabinet au fost ocupate de negri.  De asemenea, negrii au crescut reprezentarea în forțele armate americane până la cele mai înalte grade, inclusiv președintele șefilor de stat major.  Cu toate acestea, acest lucru nu este încă satisfăcător.

O imagine similară poate fi făcută pentru poliție, care, controlată de guvernul local, nu este o instituție federală.

President Donald Trump listens as Housing and Urban Development Secretary Ben Carson speaks during a coronavirus task force briefing at the White House, Saturday, March 21, 2020, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)

Negrii și-au mărit reprezentarea în domeniile neguvernamentale.  Negrii de la Hollywood nu se mai limitează la actori cărora li se oferă părți bit, ci includ vedete majore.  Succesul fenomenal al filmului „Pantera neagră” a marcat integrarea negurilor în cinematografia americană în condiții egale.

În lumea literară, autori precum Richard Wright, Ralph Ellison și Toni Morrison au intrat în canonul literaturii americane.  Mai recent, Colson Whitehead a devenit doar al patrulea romancier care a câștigat de două ori Premiul Pulitzer, alăturându-se unor scriitori iconici precum William Faulkner, John Updike și Ruth Tarkington.

Ceea ce este semnificativ este că progresul negru către egalitate în SUA nu mai depinde de tokenism și discriminare pozitivă pe care negrii, precum Martin Luther King Jr. și Malcolm X, le-au considerat contraproductive.

Astăzi, americanii negri sunt în creștere în lume, ca să spunem așa, datorită propriilor lor lupte și eforturi de auto-îmbunătățire, mai degrabă decât carității de la liberalii cu sânge inimă.

Lupta pentru egalitate de către negri a beneficiat și de albii săraci, respinși de unii supremați drept „gunoi”.  Vorbind în 2013, Angela Davis a reamintit lumii că lupta neagră pentru educație gratuită a beneficiat și de albii care nu aveau bani pentru școlarizarea copiilor lor.  În unele state din sud, albii săraci au fost mobilizați pentru a se înregistra ca alegători atunci când negrii au câștigat franciza.

Căutarea mai largă pentru drepturi egale pentru negri poate fi legată tangențial de violența recentă din unele orașe americane.  Dar, deși majoritatea sondajelor din ultima jumătate de secol arată că majoritatea Americii susțin căutarea drepturilor egale, este clar că se opun și violenței și folosirii rasei ca armă împotriva sistemului democratic.

Moartea lui George Floyd din 25 mai a împins sprijinul pentru Black Lives Matter (BLM) la 53 la sută, cu 28 la sută opuși, în rândul alegătorilor înregistrați.  Cu toate acestea, atunci când violența, însoțită de jafuri, a fost împinsă în centrul atenției, sprijinul pentru BLM a scăzut la 48%, cu 38% opoziție.  Unul dintre motivele ar fi fost promovarea de către mass-media a unor branduri de foc precum Shawn King în calitate de lideri BLM, retrogradarea liderilor mai puțin radicali, dar reali ai mișcării precum Alicia Garza, Opal Tometi și Patrisse Cullors.

În timp ce rasistii, atât albi cât și negri, există în Statele Unite, este greșit să vorbim despre rasismul instituțional.  Majoritatea americanilor de toate culorile înțeleg că sclavia a fost un rău și a rănit fiecare american, indiferent de culoare.  De asemenea, au văzut în viața reală că promovarea egalității aduce beneficii tuturor, nu numai celor de o anumită culoare.

Amir Taheri a fost redactor-șef executiv al cotidianului Kayhan din Iran din 1972 până în 1979. A lucrat la sau a scris pentru nenumărate publicații, a publicat unsprezece cărți și a fost columnist pentru Asharq Al-Awsat din 1987.

Acest articol a fost publicat inițial de Asharq al-Awsat și este retipărit cu permisiunea amabilă a autorului.

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

România după cutremurul din 4 martie 1977, 44 de ani de neputință

Cutremurul din 1977 (Cutremurul din '77) a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22:22 în data...

După Covid, urmează haosul?

Marlène  SCHIAPPA , o ministră  stângistă , fostă  militantă  socialistă  , trecută în partidul LAREM ( La République en Marche)  în  guvernul mondialist al...

Experiența mea într-o Mânăstire a Ordinului Cistercian

Fiecare are o poveste foarte specială și acest lucru ne definește, așa cum a spus Protagoras, noi suntem suma evenimentelor pe care le-am trăit,...

Grădina Vlahiia din Snagov un loc de poveste

Sursa foto: gradinavlahiia.ro Tradiţie, relaxare şi voie bună – aşa putem descrie în câteva cuvinte atmosfera din splendida Grădină Vlahiia. Un sat în miniatură dedicat...

Noaptea în care democrația și libertatea în SUA s-au prăbușit în țăndări. Urmează Era Trans

Un articol de Iulian Urban: Scandal urias in USA dupa ce Richard Levine, secretar de stat al sanatatii, a anuntat ca operatiile chrirugicale pentru copiii...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -