marți, iulie 23, 2024
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 4 | 2024 | ISSN 2972 - 2268

O Săptămână în Lume, Bogată în Evenimente

Must Read

MILWAUKEE :Donald J. TRUMP, “Încoronat” Președinte

Popularitatea Crescândă a lui Donald J. Trump În 2024, Donald J. Trump a reușit să își mențină și chiar să...

Maximus. Isola di Capri

Sursa: cristoiublog.ro (Autor: Marius Niculescu) „Nomen est Omen”, celebra expresie din limba latină, derivă din convingerea fermă a romanilor că numele...

Xi Jinping: „Dacă cineva îndrăznește să atace Rusia, America se va scufunda în ocean!”

Sursa: romania fara justitie Președințele Chinei – Xi Jinping: „Să jucăm cu cărțile pe masă. Să fim sinceri! Alianța BRICS, din care...

În ultimele zile, scena politică și economică mondială a fost marcată de o serie de evenimente majore, incluzând alegerile pentru Parlamentul European, Summitul G7 și Conferința pentru Pace în Elveția. Aceste evenimente au adus în prim-plan problemele și tensiunile actuale din diverse regiuni ale globului, conturând direcția viitoare a politicii internaționale.

Alegerile Europene

Alegerile pentru Parlamentul European au fost, în mare parte, conform așteptărilor( sondajelor!!!)Din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, în 23 dintre acestea partidele naționaliste, suveraniste și de dreapta conservatoare au ieșit în frunte. Această ascensiune semnificativă a acestor partide indică o schimbare majoră în peisajul politic european, reflectând nemulțumirile și dorințele electoratului pentru politici mai naționaliste și conservatoare.

Franța: Triumful lui Rassemblement National

În Franța, Rassemblement National (RN) ( Reuniunea Națională) condus de Jordan BARDELLA și Marine Le PEN a obținut aproape 33% din voturi, devenind primul Partid Acest rezultat a fost devastator pentru partidul lui Emmanuel Macron, care a obținut doar 15%, situându-se pe locul trei. Înfrângerea zdrobitoare a determinat pe Emmanuel Macron să dizolve Parlamentul, o decizie radicală care subliniază gravitatea situației politice.

RN: Analiză Detaliată

RN a reușit să se impună, fiind în frunte, în 90 din cele 96 de departamente metropolitane ale Franței, consolidându-și poziția în toate păturile societății franceze. Peste 30% la tinerii între 25 -35 de ani!!!Această victorie reflectă nu doar o preferință electorală, ci și o schimbare profundă în percepția publicului față de problemele naționale și internaționale. RN și-a extins influența în rândul tinerilor, muncitorilor și claselor mijlocii, indicând o aderare largă la mesajele sale de suveranitate națională și restricții asupra imigrației.

Factori Cheie în Ascensiunea RN

1.Criza Economică și Șomajul
Franța s-a confruntat cu o serie de probleme economice, inclusiv șomajul ridicat și stagnarea salariilor. RN a capitalizat pe aceste probleme, promițând soluții concrete pentru redresarea economică și protejarea locurilor de muncă franceze.

2. Imigrația și Securitate
Creșterea imigrației și preocupările legate de securitate au fost teme centrale în campania RN. Partidul a promis măsuri stricte pentru controlul imigrației și o politică fermă de securitate internă.

3. Nemulțumirea față de UE
RN a beneficiat de o creștere a euroscepticismului în Franța. Promisiunile de a renegocia relațiile cu UE și de a restabili suveranitatea națională au rezonat puternic cu electoratul.
Germania: O Înfrângere pentru Cancelarul Scholz

În Germania, rezultatele alegerilor au fost, de asemenea, surprinzătoare. Cancelarul german Olaf Scholz a suferit o înfrângere rușinoasă, fiind luat în derâdere sub porecla de „Herr Kelner”. ( dl Ospătar)


Partidul său s-a clasat pe locul trei, în timp ce CDU-CSU a obținut primul loc, urmat de partidul naționalist AfD (Alternative für Deutschland). Coaliția de guvernare formată din PSD, ecologiști și liberali a obținut împreună mai puține voturi decât CDU-CSU, subliniind o lipsă de încredere în guvernul actual și o tendință crescândă către politici de dreapta.

Analiza Detaliată a Alegerilor din Germania

1.Destructurarea Coaliției de Guvernare
Rezultatele slabe ale coaliției de guvernare au reflectat nemulțumirea publicului față de performanța guvernului în gestionarea crizei energetice și a inflației. PSD, ecologiștii și liberalii au fost percepuți ca ineficienți și incapabili să răspundă adecvat problemelor economice ale Germaniei.

European Elections Night 2024

2.Ascensiunea AfD
AfD a capitalizat pe temerile legate de imigrație și pe nemulțumirile economice. Mesajele lor naționaliste și anti-imigrație au rezonat puternic în rândul alegătorilor nemulțumiți de politicile liberale ale guvernului.

3. CDU-CSU: Stabilitate și Tradiție
CDU-CSU a beneficiat de o percepție de stabilitate și continuitate. Alegătorii au văzut în CDU-CSU un refugiu sigur în fața incertitudinilor economice și politice.

Analiza Victoriilor Suveraniste și Naționaliste în Alte Țări Europene

În alte țări europene, partidele suveraniste și naționaliste au obținut victorii similare. În Italia, Fratelli d’Italia condus de Giorgia Meloni a obținut un rezultat remarcabil, consolidându-și poziția de lider al dreptei italiene.

În Spania, Vox a crescut semnificativ în popularitate, reflectând o tendință similară de respingere a partidelor tradiționale și a politicilor liberale. Austria , Ungaria, Danemarca, Portugalia….deasemeni ca și majoritatea celorlalte țări , Suveraniștii au fost în frunte!

 

Factori Cheie în Ascensiunea Partidelor Naționaliste

1.Criza Imigrației
În multe țări europene, criza imigrației a fost un factor major care a alimentat sentimentele naționaliste. Partidele naționaliste au promis măsuri stricte pentru controlul imigrației, răspunzând astfel temerilor și nemulțumirilor publicului.

2. Nemulțumirea față de Elitele Politice
O tendință larg răspândită de respingere a elitelor politice tradiționale și a politicilor lor a fost evidentă. Alegătorii și-au exprimat frustrarea față de percepția de corupție și deconectare a politicienilor de la problemele reale ale cetățenilor.

3. Impactul Economic
Problemele economice, inclusiv șomajul ridicat, stagnarea salariilor și inegalitățile economice, au fost factori cruciali în creșterea popularității partidelor naționaliste. Aceste partide au promis soluții concrete și protecționism economic.

Summitul G7: Decizii și Concluzii

Summitul G7 a avut loc într-un context de slăbiciune politică agravată pentru patru dintre liderii prezenți: Emmanuel Macron, Joe Biden, Rishi Sunak și Olaf Scholz. Această slăbiciune politică a influențat discuțiile și deciziile luate în cadrul summitului, care au fost în mare parte lipsite de importanță și concretețe.

Sprijinul pentru Ucraina

Una dintre puținele decizii notabile a fost continuarea sprijinului pentru Ucraina, percepută, în afară de Țările Occidentale, ca o marionetă americană sub conducerea lui Volodimir Zelensky. Cu toate acestea, sprijinul acordat a fost considerat de mulți observatori ca fiind absurd, în contextul în care liderii G7 se confruntă cu probleme interne semnificative.

Analiza Sprijinului pentru Ucraina

1. Motive Politice
Sprijinul pentru Ucraina a fost perceput ca o încercare de a menține influența occidentală în regiune și de a contracara expansiunea rusă. Cu toate acestea, lipsa de resurse și de unitate în rândul liderilor G7 a redus eficacitatea acestui sprijin.

2.Critici Interne
În toate țările G7, decizia de a continua sprijinul pentru Ucraina a fost criticată de opoziție și de segmente largi ale populației. Criticii au argumentat că resursele ar trebui direcționate către probleme interne urgente, cum ar fi criza economică și creșterea costului vieții.

Slăbiciunea Liderilor Prezenți

Emmanuel Macron, în urma înfrângerii sale la alegerile europene și a dizolvării Parlamentului, a participat la summit cu o poziție politică fragilă. Joe Biden, cu probleme interne și o popularitate scăzută, a fost perceput ca un lider slab pe scena internațională. Rishi Sunak, confruntându-se cu probleme economice și politice în MareaBritanie conform sondajelor , dat învins de Partidul Laburist și Olaf Scholz, după înfrângerea rușinoasă din alegeri, au completat tabloul unui summit marcat de vulnerabilități politice.

Impactul Slăbiciunii Politice asupra Summitului G7

1. Lipsa de Decizii Concludente
Slăbiciunea politică a liderilor a condus la o lipsă de decizii concludente și concrete. Într-un context internațional instabil, absența unor măsuri ferme și coordonate a subliniat limitările actuale ale alianței G7.

2. Focalizarea pe Probleme Internaționale în Detrimentul celor Naționale
Prioritizarea problemelor internaționale, precum sprijinul pentru Ucraina, în detrimentul problemelor interne urgente, a atras critici acerbe din partea electoratului, crescând sentimentul de deconectare dintre lideri și cetățeni.

 

3. Percepția Publică
În ciuda eforturilor de a proiecta unitate și determinare, summitul a fost perceput de mulți ca fiind ineficient și lipsit de viziune, întărind sentimentul de incertitudine și instabilitate politică.

Reuniunea cu Liderii Țărilor în Curs de Dezvoltare

După summitul G7, a avut loc o reuniune extinsă la care au fost invitați lideri din numeroase țări în curs de dezvoltare. Această reuniune a avut ca scop principal întărirea relațiilor și discuțiile despre sprijinul economic și politic. Cu toate acestea, lipsa de decizii concrete și relevanța redusă a discuțiilor au subliniat limitările acestei inițiative.
O “Mare fotografie de Familie” și multe vorbe goale!!

Analiza Reuniunii

1. Obiective și Realizări Limitate
Reuniunea a fost caracterizată de discursuri generale și angajamente vagi, fără a oferi soluții concrete pentru problemele economice și politice ale țărilor în curs de dezvoltare.

2. Critici asupra Ineficienței
Mulți observatori au criticat reuniunea pentru lipsa de acțiuni tangibile și pentru faptul că a fost mai mult o platformă de relații publice decât un forum de discuții constructive și decizii eficiente.

3.Lipsa de Conectivitate cu Nevoile Reale.
Discuțiile au arătat o deconectare între prioritățile țărilor dezvoltate și nevoile reale ale țărilor în curs de dezvoltare, accentuând disparitățile și neînțelegerile dintre aceste grupuri.

Conferința pentru Pace din ELVEȚIA

 

Conferința pentru Pace organizată în Elveția de către SUA și aliații săi a fost considerată inutilă și lipsită de relevanță, în principal datorită absenței Rusiei și Chinei. În contextul actual, o pace durabilă nu poate fi realizată decât prin dialog direct între beligeranți, iar lipsa principalilor actori a făcut ca această conferință să fie considerată nulă din punct de vedere al rezultatului. Comunicatul comun semnat de 90 de state ( INDIA , BRAZILIA , ARABIA SAUDITĂ au refuzat să îl semneze) nu corespunde așteptărilor lui Zelinsky care dorea o condamnare a RUSIEI

Condițiile lui Vladimir Putin pentru Încetarea Conflictului

Într-o conferință de presă ținută la Moscova în ajunul celei din ELVEȚIA, Președintele Vladimir PUTIN , prezentat condițiile pentru o încetare imediată a conflictului din Ucraina. Acestea includ:

– Cele patru regiuni rusofone (Donbas, Donețk, Zaporijia, Lugansk) și Crimeea rămân în componența Federației Ruse.
– Ucraina renunță la intrarea în NATO.
– Denazificarea societății civile ucrainene.
Condiții care fuseseră acceptate de Ucraina în Septembrie 2022 în cadrul Tratativelor de Pace de ka Istambul între delegațiile rusă și ucraineană,
Analiza Condițiilor și Contextului

1. Realitățile Geopolitice
Condițiile impuse de Putin reflectă poziția fermă a Rusiei și obiectivele sale geopolitice. Acceptarea acestor condiții ar implica o recunoaștere de facto a anexării acestor regiuni și ar marca o victorie strategică majoră pentru Rusia.

2. Impactul asupra Ucrainei
Acceptarea acestor condiții ar însemna o cedare semnificativă din partea Ucrainei, cu implicații majore asupra regimului dictatorial a lui Zelinsky al cărui mandat prezidențial a expirat și mai ales asupra intereselor americane în regiune.

3. Reacția Internațională
Condițiile impuse de Rusia au fost respinse categoric de Ucraina și aliații săi occidentali , cum era de așteptat . Aceasta duce bineînțeles la o continuare a impasului diplomatic și a conflictului armat, evidențiind dificultățile majore în realizarea unui acord de pace.

Rolul SUA și Aliaților

SUA și aliații săi au organizat conferința într-un efort de a găsi o soluție diplomatică, dar lipsa Rusiei și Chinei a subminat grav eficiența și relevanța acesteia. Dialogul între beligeranți, fără prezența directă a acestora, s-a dovedit a fi ineficient.

Critici și Perspective

1. Critici asupra Abordării Unilaterale
Organizarea conferinței fără implicarea directă a Rusiei și Chinei a fost criticată ca fiind o abordare unilaterala și nerealistă.

2. Nevoia de Dialog Direct
Observatorii internaționali au subliniat necesitatea unui dialog direct între părțile implicate pentru a ajunge la o soluție durabilă. O pace durabilă nu poate fi realizată fără implicarea principalilor actori.

Săptămâna a fost marcată de evenimente politice și economice majore, fiecare având implicații semnificative pentru viitorul relațiilor internaționale. Alegerile europene au arătat o tendință crescândă către naționalism și suveranism, reflectând nemulțumirile electoratului față de politicile actuale. Summitul G7 a evidențiat slăbiciunile politice ale liderilor occidentali și lipsa de decizii concrete, în timp ce Conferința pentru Pace în Elveția a subliniat dificultățile majore în realizarea unui acord de pace fără implicarea principalilor actori.

Aceste evenimente conturează un peisaj internațional complex și tensionat, în care problemele interne și internaționale sunt interconectate și influențează în mod semnificativ direcția viitoare a politicii globale. Provocările actuale necesită soluții inovatoare și cooperare internațională eficientă pentru a asigura stabilitatea și pacea globală.

Gral. Bg (ret) Bartolomeu Constantin SĂVOIU
Directorul Jurnalului

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

MILWAUKEE :Donald J. TRUMP, “Încoronat” Președinte

Popularitatea Crescândă a lui Donald J. Trump În 2024, Donald J. Trump a reușit să își mențină și chiar să...

Maximus. Isola di Capri

Sursa: cristoiublog.ro (Autor: Marius Niculescu) „Nomen est Omen”, celebra expresie din limba latină, derivă din convingerea fermă a romanilor că numele unui om îi va marca...

Xi Jinping: „Dacă cineva îndrăznește să atace Rusia, America se va scufunda în ocean!”

Sursa: romania fara justitie Președințele Chinei – Xi Jinping: „Să jucăm cu cărțile pe masă. Să fim sinceri! Alianța BRICS, din care noi, China și Rusia, facem...

Tentativă de Asasinat a Președintelui Donald J. Trump, Aniversare-Show NATO, Blocaj Parlamentar în Franța, Decadența Occidentului se Confirmă!

  Tentativa de Asasinat contra Președintelui Donald J. Trump   Incidentul de astăzi în care a fost vizată viața fostului președinte Donald J. Trump a trimis unde...

Vladimir PUTIN în Coreea de Nord la Kim JONG UN Mark RÜTTE la Bruxelles la NATO

  Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong-UN rămâne una dintre cele mai izolate și represive dictaturi din Lume. Regimul se bazează pe un...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -