Istoria locurilor şi a populaţiei din judeţul Mureş porneşte în anul 1409, atunci când a fost, pentru prima dată, atestat documentar. Regele Sigismund de Luxemburg a dezlipit acest ţinut de cel al Ciucului, oferindu-i administraţie proprie. În 1462, hotarârea lui Sigismund a fost întărită prin diploma de la Mediaş, de către Matei Corvin, confirmându-şi prin aceasta dreptul locurilor de a-şi alege judecători şi conducători de război. Frumuseţile naturale şi tradiţiile populare din Mureş sunt completate de obiectivele şi atracţiile turistice de interes istoric, cu edificii din secolul XIII-XVIII.
Călătoria noastră în tărâmul mureşean începe chiar în municipiul Târgu Mureş, supranumit oraşul florilor. Încă din epoca feudală, aceasta devine principalul centru economic al zonei cu o viaţă spirituală şi culturală bogată. Imaginea pitorească a municipiului este creată de centrul istoric cu clădiri colorate, cu turnuri de biserici, cu palate şi cu cetatea medievală.
Palatul Culturii din Târgu Mureş este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. Construit între anii 1911-1913, la iniţiativa primarului Bernády György, impunătoarea clădire a găzduit evenimente în toate epocile şi perioadele existente. Această monumentală clădire găzduieşte instituţiile de cultură precum Muzeul de Artă, Filarmonica de Stat, Muzeul de Istorie, Biblioteca Judeţeană şi Galeriile de Artă. Aspectul decorativ al Palatului a făcut ca acesta să fie una dintre cele mai reprezentative clădiri ale stilului art nouveau ardelean. Interiorul are o structură care deserveşte funcţia sa de edificiu al artelor şi ştiinţelor. La parter regăsim Sala Mare, concepută ca o sală de concerte, are 800 de locuri şi este dotată cu o orgă. La primul etaj se află Sala Oglinzilor destinată muzicii de cameră şi reuniunilor de diverse tipuri. Numele i-a fost dat de la tripticul de oglinzi veneţiene. Sala este decorată cu pictură murală şi cu vitralii inspirate din folclorul şi legendele secuieşti.
Un alt palat construit în stilul art nouveau este Palatul Administrativ, în perioada 1906-1907 de către edilul Bernády György. Acoperişul din ţiglă ceramică colorată având aspectul unui covor ţărănesc. Turnul palatului este un element aparte, măsoară 60 de metri şi poate fi vizitat de către turişti. Acesta oferă o panormă impresionantă asupra întregului oraş. Interiorul prezintă o sinteză de stiluri decorative, comparativ cu exteriorul, care este considerat ca fiind printre cele mai sobre ale stilului art nouveau din Transilvania. Clădirea găzduieşte, în prezent, Prefectura şi Consiliul Judeţean Mureş, iar în Parcul din faţa Palatului Administrativ se regăseşte Monumentul Latinităţii.
Următoarea destinaţie este Valea Mureşului Superior, o zonă încărcată de tradiţii şi istorie, cu satele străjuite de castele medievale şi cu privelişti care întregesc farmecul rezervaţiilor naturale. Parcul Naţional Călimani, unul dintre cele mai frumoase atracţii turistice din zonă, este situat în vestul Carpaţilor Orientali. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 11.000 de ha, în judeţele Mureş, Bistriţa, Suceava şi Harghita. Principalul scop pentru care Parcul Naţional Călimani a fost înfiinţat este cel de conservare a biodiversităţii florei şi faunei, menţinerea cadrului geografic natural, a habitatelor naturale.
Tot o frumuseţe naturală este şi Defileul Deda-Topliţa. Amplasat pe cursul râului Mureş, defileul străbate munţii vulcanici Călimani-Gurghiu, traversând comunele Deda, Lunca Bradului, Răstolniţa şi Stînceni. Cu peisaje spectaculoase, stânci, creste şi o albie încântătoare, defileul este amenajat transportului auto şi celui feroviar.
Valea Gurghiului este un loc retras şi liniştit, în care redescoperim cultura română şi maghiară. Această destinaţie aleasă de noi este o zonă în care tradiţiile şi obiceiurile se regăsesc într-un cadru deosebit. Astăzi, de-a lungul văii întâlnim numeroase aşezări, printre care amintim Ibăneşti cu castelul de vânătoare de la Lăpuşa, Hodac, Gurghiu cu castelul şi parcul dendrologic etc. Însă, în călătoria noastră am decis să ne oprim la Castelul Bornemissza de la Gurghiu. Construcţia a fost începută de principele Gheorghe Rákóczi I între anii 1642-1643. În anul 1743, moşia intră în posesia familiei Bornemissza care a desăvârşit construcţia castelului în stilul baroc, cu elemente renascentiste. Ansamblul cuprinde şi o capelă romano-catolică şi un parc dendrologic.
Tot în judeţul Mureş întâlnim o zonă aparte, cu biserici fortificate, castele şi cetăţi, precum şi rezervaţii naturale care completează peisajul: Valea Tîrnavei Mari. Niciunde în lume nu se regăsesc atâtea biserici fortificate într-un perimestru atât de restrâns, dovedind astfel generalitatea fenomenului la scara unei zone geografice şi etno-culturale. Biserica fortificată gotică Sf. Ştefan a fost ridicată între anii 1493-1496, remarcându-se prin tehnicile de construcţie şi fortificare. Un alt obiectiv din zona Văii Tîrnavei Mari este Cetatea Ţărănească de la Saschiz. Ea a fost terminată în secolul XIV şi aparţine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic.
Calătoria noastră prin frumuseţile Mureşului se încheie în Câmpia Transilvaniei, mai exact la Lacurile de pe Câmpie. Lacurile de aici sunt artificiale, cu excepţia lacului Fărăgău, fiind singurul lac natural-rezervaţie de pe Câmpia Transilvaniei. Amenajate pentru pescuit, aceste lacuri constituie un excelent loc de refugiu pentru un număr mare de specii de păsări.
Castelul Kemeny din comuna Brâncovenești, județul Mureș
Castelul Kemeny se gaseste in localitatea Brancovenesti, judetul Mures.
Lucrarile de constructie ale actualei cladiri, au inceput intre anii 1557-1558, de către familianobilului Losonczi Dezsofi. Proprietarii domeniului s-au schimbat de multe ori in ultimii ani, asa ca acest castel a mai apartinut: lui Bathori Zsigmond, Gabriel Bethlen, voievodul Ardealului, Mihai Viteazul, care, pentru scurt timp, in anul 1600 si-a instalat oastea in Cetatea Brancovenesti, Bocskai Istvan, Bethlen Gabor, Rakoczi Gyorgy, iar in ultimii 300 de ani familiei nobiliare Kemeny.
Castelul a fost construit in stilul gotic-renascentist, este o cladire impunatoare cu 4 turnuri.
Intrarea se face pe partea de nord pe un podet care traveseaza santul cetatii. Deasupra intrarii este construit un pitoresc balcon pe console de piatra, console care se intalnesc si la etajele turnurilor. Documentele vechi atesta faptul ca fosta cetate din secolul XIII, strajuita de santurile de pamant, a fost protejata de ziduri si turnuri pozitionate mai jos de platoul pe care este situat castelul. Acestea au fost distruse in cadrul lucrarilor de reamenajare de dupa razboi.
Bine de stiut:
Castelul Brancovenesti a apartinut pe rand mai multor familii nobiliare, pana in 1948, cand a fost nationalizat. In 1960 a fost renovat si a fost transformat in azil pentru persoanele cu handicap psihic sever.
Castelul Bethlen din comuna Danes, județul Mureș
Castelul Bethlen a fost construit intre anii 1667 si 1683 de Bethlen Miklos.
Odinioara era aparat de un zid cu 5 bastioane si un sant cu apa. Scara interioara in spirala o adevarata minunatie zace acum deposedata de sculpturile care o ornau odinioara, iar balconul nu se stie in care clipa se prabuseste.
In 1719 aici s-a cununat fiica lui Bethlen cu baronul Kemény Zsigmond. In 1856 castelul a ajuns in proprietatea familiei Bruckenthal. Baronul a renovat castelul si a infiintat aici o scoala agricola. Dupa principiile comunismului IAS-ul Jidvei a primit in cadou castelul, gasindu-i si o atributie: in camerele cu mobila luxoasa au fost mutate familiile inginerilor repartizati la Sanmiclaus, si ale mulgatorilor adusi de prin alte parti ale tarii.
Timp de 50 de ani, castel a functionat gradinita, inchisoare, cantina, carmangerie, sectie de sampanizare, frescele si stucaturile au disparut pe rand.
Bine de stiut:
Ca orice castel din Evul Mediu si Bethlen are o legenda. Se spune ca o contesa nu l-ar fi iubit pe sotul sau si din dragoste neimplinita ar fi innebunit si de atunci bantuie pe holurile castelului.
Istoric Castelul Bethlen din satul Cris:
Castelul Lăpușna din comuna Ibănești, județul Mureș
Situat la o distanta de 70 kilometri de Targu Mures, Castelul Lapusna se afla asezat chiar in mijlocul muntilor, in comuna Ibanesti.
Castelul a fost ridicat in perioada 1925 -1926, din ordinul conducatorilor monarhici din Romania – Ferdinand , Carol al II-lea si Mihai I.
Cu toate ca acesta a apartinut domeniului regal al statului roman, acesta a fost nationalizat in anul 1949, fiind trecut in administrarea comunei Ibanesti. In timpul regimului comunist acesta a servit drept resedinta de vacanta pentru conducatorii statului, acestia servindu-se de el mai ales atunci cand mergeau la vanatoare. Nu putem sa nu amintim ca in aceste locuri au fost cazati Hrsciov, Jivcov sau Tito, veniti la vanatoare in aceste locuri de vis ale tarii.
In regiune, ofertele de cazare sunt destul de numeroase, proprietarii de pensiuni punandu-si la dispozitia turistilor serviciile indiferent de anotimp. Tinandu-se cont de peisajul muntos in care este amplasat castelul puteti incerca trasee montane destul de frumoase, dar si practicarea unor sporturi montane care sa va puna in miscare adrenalina. In regiune se pot inchiria atv-uri sau alt gen de echipament montan.
Biserica din lemn “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din comuna Sărmașu, județul Mureș
Biserica din lemn “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” este situata in comuna Sarmasu din judetul Mures.
Prima atestare a unei biserici ortodoxe apare in anul 1348, cand regele Ludovic I, al Ungariei dona o mosie familiei Swk in urmatorul context „terra nobilium de Swk Sarmas vocata”. Cu aceasta ocazie este amintita si „ecclesia parohialis in Sarmos”.
Biserica de lemn nu se stie exact din ce an a fost construita, dar in 1733, pe timpul episcopului Klein a fost renovata. In 1812 a fost refacuta dupa constructia care exista si in timpul conscriptiei lui Bukow care il gaseste ca ortodox cu 72 familii, fapt atestat si de inscriptia sculptatat in lemnul mesei din altar. Peretii inscriu un plan dreptunghiular, cu altarul in decros, poligonal cu cinci laturi. In amplificarea spre vest, a navei se constata doua etape, una soldandu-se cu aparitia clopotnitei, ale carei schelet de sustinere se afla in interiorul pronaosului adaugat. Partea originara a navei a avut o bolta, de veche traditie, comuna intregului spatiu romanesc. Acum, cate o bolta , semicilindrica, retrasa de la linia peretilor lungi, acopera naosul si altarul, cea din urma fiind intersectata de trei fasii curbe.
Barnele sunt imbinate in coada de randunica, la fel ca si la Nicula, iar consolele prezinta crestaturi in unghi drept.
Bine de stiut:
Biserica se afla pe noua lista a monumentelor istorice sub codul LMI: MS-II-m-A-15786
Castelul Teleki din comuna Gornești, județul Mureș
Castelul Teleki din comuna Gornești, judeţul Mureş, este un ansamblu arhitectonic construit de către familia Teleki. Acesta este situat la 17 km distanță de Târgu Mureș, pe malul stâng al râului Mureș.
Mai este supranumit şi „cel mai frumos castel din Ardeal” sau „comoara Mureșului”, fiind construit în stil Grassalkovich de către arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg. Castelul Teleki este așezat în cadrul unui impresionant parc dendrologic cu statui alegorice.
Istoric
Sigismund de Luxemburg a dăruit în 1405 moșia lui Somkereki Antal, ca recompensă pentru faptele de arme, întrucât acesta s-a numărat între cei care au salvat viața Sigismund de Luxemburg în bătălia pierdută la Neapole. István, unul din fii lui Antal, a ridicat o cetate pe moșia de la Gornești, construită parțial din piatră, având două bastioane și două turnuri mai mici. Cetatea era înconjurată de un șanț de apărare, iar intrarea principală era prevăzută cu un pod mobil. Ca dimensiuni, era similară cu cele ale castelului baroc de-acum. Ultimul bărbat din familie, István, moare în 1642. Până la moartea, în 1670 soția lui, Mindszenti Krisztina, a fost proprietara moșiei. Apoi, domeniul a ajuns la familia Bánffy, iar după executarea, în 1674 a lui Bánffy Dénes, ea trece în stăpânirea lui Teleki Mihály.
Perioada comunistă
La sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, clădirea a fost jefuită și biblioteca distrusă. Numai o parte din cărți au putut fi salvate și păstrate în Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș și la Muzeul Aradului. În 1949 ansamblul a fost naționalizat iar în 1956, după o epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Între 1961 și 1962 clădirea a fost renovată pentru a servi noii funcțiuni. Pe parcursul anilor, s-au făcut diferite modificări și renovări, printre care încălzirea centrală și închiderea porticului de la parter cu ferestre (1991), înlocuirea unora dintre ferestrele vechi și pictarea dormitoarelor copiilor.
Perioada postcomunistă
Ansamblul a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceștia doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează „Ziua Castelului”, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară.