Telescopul spațial James Webb (uneori numit JWST sau Webb) este un observator în infraroșu care orbitează, care va completa și extinde descoperirile telescopului spațial Hubble.
Scopul acestui telescop este de a vedea cele mai îndepărtate obiecte din univers, chiar obiecte mai depărtate de 8 miliarde de ani lumină, aceasta fiind limita telescopului Hubble. Cu o acoperire mai lungă de undă și o sensibilitate mult îmbunătățită. Lungimile de undă mai lungi îi permit lui Webb să arate mult mai aproape de „începutul timpului” și să vâneze formarea neobservată a primelor galaxii, precum și să patrunda în interiorul norilor de praf unde se formează astăzi stelele și sistemele planetare.
Webb va fi principalul observator din următorul deceniu, deservind mii de astronomi din întreaga lume. Acesta va studia fiecare fază din istoria Universului nostru, de la primele străluciri luminoase după Big Bang, la formarea sistemelor solare capabile să susțină viața pe planete precum Pământul, până la evoluția propriului nostru Sistem Solar.NASA a precizat ca va încorpora microcamere, la fiecare 100 pană la 200 micrometri în optica telescopului lângă spectroscopul infraroșu. Aproximativ 62.000 de camere vor fi poziționate lângă spectrograf. Aceste microcamere vor da efectul unui ochi uman.Costul telescopului s-a dublat aproape – la 9,7 miliarde de dolari – din 2009.
Lansarea sa, planificată acum pentru octombrie 2021, a fost amânată de 7 ani. Webb a fost cunoscut anterior ca „Telescopul spațial de nouă generație” (NGST); a fost redenumit în septembrie 2002 după un fost administrator al NASA, James Webb.James Edwin Webb (7 octombrie 1906 – 27 martie 1992) a fost un oficial guvernamental american care a servit ca al doilea administrator numit al NASA în perioada 14 februarie 1961 până la 7 octombrie 1968.