Profesorul Universitar Doctor Virgil MĂGUREANU, sociolog, scriitor, om politic, a împlinit 80 de ani.
Nu voi da nici date biografice nici nu voi vorbi de cariera lui despre care au fost scrise numeroase articole, cărți, prezentate emisiuni de tv și site-urile de la Google la Wikipedia dau o grămadă de informații , mai mult sau mai puțin veridice.Voi aminti numai pentru tinerele generații că Profesorul Virgil MĂGUREANU a fost primul Director după Decembrie 1989 al Noului Serviciu de Informații Interne S.R.I. care a înlocuit faimoasa Securitate.
În această funcție, a restructurat , a reorganizat și dezvoltat primul Serviciu Român de Informații și Contrainformații pe plan intern , după 44 de ani de Dictatură Comunistă.
După 7 ani în fruntea S.R.I. a demisionat în 1997 și a preluat conducerea Partidului Național Român, P.N.R . vechi partid istoric , înființat în 1925 și re-înființat în 1990.
În primăvara lui 2001, după alegerile legislative și prezidențiale din noiembrie 2000, P.N.R. va fuziona cu Partidul Democrat, P.D. după ce la conducerea acestuia va fi ales Traian BĂSESCU.
Începând cu această dată, Profesorul Virgil MĂGUREANU nu va mai asuma un rol de Lidership într-un partid, ceea ce nu înseamnă că nu va rămâne prezent pe scena politică, chiar dacă intr-un rol mai discret!
Profesor Universitar înainte de 1989, Virgil MĂGUREANU va reîncepe să predea la Catedra Facultății de Sociologie a Universității BUCUREȘTI.
Profesorul Virgil MĂGUREANU va continua sa scrie mai multe cărți și tratate de sociologie și va fi co-autor la cărți relatând politica și istoria recentă , activitata Serviciului pe care l-a format și condus, după Revoluție, S.R.I.
Eu voi vorbi însă de omul pe care l-am cunoscut în primăvara lui 1998 și lângă care am fost Vice-Președinte al P.N.R. însărcinat cu Relațiile Internaționale până în 2001 și apoi, până în prezent, legat de o stimă și o reciprocă și prietenească considerație!
Virgil MĂGUREANU este mai întâi de toate un om care urmărește cu atenție, curiozitate și cu un ochi avizat Societatea în care trăim , viața tumultuoasă în acești ultimi 31 de ani scurși din decembrie 1989.
Interesat de toate aspectele cotidianului, de la muzică până la pictură, de la folclor până la poezie, Profesorul MĂGUREANU este un om complex cu o deosebită capacitate de reflecție și decizie. Animat de un puternic spirit religios , este un fidel credincios al religiei creștine.
Pasionat de natură, a fost un aprig drumeț și cunoscător al parcursurilor prin minunații noștri munți. Iubitor al grădinăritului, Virgil MĂGUREANU este și un specialist în creșterea fructelor de pădure și în pomicultură.
Pentru a răspunde criticilor, inerenți unei Personalități ca Profesorul Virgil MĂGUREANU, voi aminti o metaforă cunoscută:
Orice Om Mare care întreprinde ceva va avea întotdeauna contra lui:
Mulțimea celor care strigă că trebuia întreprins exact contrariul!
Mulțimea celor strigă că și ei puteau să facă exact același lucru!
Și, Mulțimea celor care sunt cu atât mai numeroși și gălăgioși căci nu au întreprins niciodată nimic căci nu au fost capabili!
La Mulți Ani, o Sută de Ani, Domnule Profesor!
Autor: Directorul Jurnalului. General Bg. (r) Bartolomeu Constantin SĂVOIU