marți, octombrie 4, 2022
the big logo

JURNAL SĂPTĂMÂNAL NAȚIONAL INDEPENDENT | ANUL 2 | NUMĂRUL 113|02 - 09 OCTOMBRIE 2022

În pandemie: Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană Iași

Must Read

Program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii pregătit de Ministerul Sănătății

Sursa: 360medical Ministerul Sănătății pregătește un program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii pentru o perioadă de 6 luni, definind condițiile tehnice...

Suntem pro-Europa, dar împotriva eurocrației!

Sursa: RomaniaLibera.ro Marius Ghilezan Prin impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei, europenii s-au împușcat în picior, zicea în vară Viktor Orbán....

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași va fi scoasă din catedrala Mitropolitană, înainte de slujba din ziua de 14 octombrie 2020. Anunțul a fost făcut de către Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Inițial, s-a spus că racla nu va fi scoasă, pentru că pelerinajul a fost anulat din cauza situației epidemiologice din țară și implicit din Iași.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă în curtea Mitropoliei

Racla va fi scoasă în timpul nopții de marți spre miercuri, sau miercuri dimineață. Pregătirile pentru slujba de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva încep de marți, 13 octombrie. Decizia scoaterii raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost luată pe ultima sută de metri, dată fiind criza sanitară care a impus anularea pelerinajului din acest an.

Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie va începe de la orele 09.00, pe o scenă amenajată pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, chiar în fața Catedralei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

”Mâine se va sluji Sfânta Liturghie începând cu ora 09.00 pe podiumul amenajat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în dreptul Catedralei Mitropolitane din Iași. Soborul de ierarhi, preoți și diaconi va fi unul restrâns, cel mai probabil nu mai mult de 15 persoane. Nu vor fi ierarhi din străinătate sau din alte zone din țară, ci doar din zona Moldovei”, a declarat preotul Constantin Sturzu.

Cine va putea participa la Liturghie

Date fiind măsurile impuse pentru limitarea răspândirii virusului, slujba de Liturghie va fi restrânsă față de anii trecuți. Credincioșii vor sta pe scaune, în fața scenei. Vor avea acces doar cei cu buletin de Iași, în limita locurilor disponibile. Tot pe scaune vor sta și cei aproximativ 50 de invitați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai unor instituții, sau personalități ieșene.

Cine este Sfânta Paraschieva

Cuvioasa Parascheva a trăit pe pământ în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învă­țătură în limba română despre viața sfin­­tei o găsim în „Cartea românească de în­vă­ță­tură” a mitropo­litului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în Epivata, în apropiere de Constantinopol, care era atunci capitala Imperiului Bizantin. A fost crescută de părinții ei în frica de Dumnezeu, în post și rugăciune. Când avea 10 ani, în timp ce se afla la biserică, la Sfânta Liturghie, a auzit cuvântul Evangheliei.

„Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Mar­cu 8, 34).

Atât de profunde au fost aceste cuvinte pentru mintea și sufletul ei, încât și-a strâns toate hainele și le-a dat săracilor. A fost certată de către părinți, dar nu i-a păsat.

De altfel, toată averea pe care a moștenit-o de la părinți, a donat-o săracilor și a plecat de acasă din dorința de a-și petrece restul vieții în locurile binecuvântate de viața pământească a Mântuitorului. După ce a văzut Ierusalimul s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

La vârsta de 25 de ani, un înger i-a spus în vis, să se reîntoarcă în locurile părintești, ceea ce a și făcut.

„Să lași pustia și la mo­șia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

N-am altă nă­dej­de, n-am alt acoperământ. Tu-mi fii în­drep­­­tătoare, tu-mi fii folositoare… Că până am umblat în pustie pe tine te-am avut aju­tor, iar acum, dacă m-am întors în lume, în­dreptează-mă până la sfârșitul vieții mele, că altă nădejde nu am”.

Ramona Feraru Kim, redactor șef

 

- Advertisement -

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii pregătit de Ministerul Sănătății

Sursa: 360medical Ministerul Sănătății pregătește un program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii pentru o perioadă de 6 luni, definind condițiile tehnice care trebuie îndeplinite în ceea...

Suntem pro-Europa, dar împotriva eurocrației!

Sursa: RomaniaLibera.ro Marius Ghilezan Prin impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei, europenii s-au împușcat în picior, zicea în vară Viktor Orbán. “Rusia nu a căzut în...

Imensă Victorie a Mișcării Suveraniste Patriotice, Naționaliste în ITALIA

  25 Septembrie 2022 marchează o dată importantă în creșterea impetuoasă a Mișcării pentru Libertate în Europa dar și în lumea occidentală. Coaliția Partidelor de Dreapta...

Suveraniștii pot exulta: Habemus Papam!

Cuvânt Înainte Pentru cei care cred în DUMNEZEU ATOTPUTERNIC, CREATOR al Văzutului și Nevăzutului , și , sunt convins că suntem încă numeroși în ROMÂNIA...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -