Violența domestică rămâne vulgaritatea epoleților decăzuți ai frustrării. În prima parte a anului 2020, Ministerul Sănătății a raportat 678 de cazuri de violență domestică, aproape cu 13% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În această vreme, au fost instituite 780 de ordine de restricție de urgență și 231 de ordonanțe de protecție.
Chiar dacă situația a atins cote cel puțin îngrijorătoare, cel mai mare centru din București pentru tratarea victimelor violenței domestice, DGASMB, are o capacitate de doar 100 de locuri. Dacă bolta cerului nu s-a prăbușit peste atâtea fărădelegi și drame este pentru că există și energii care renasc, iar în unele cazuri, familiile își pot relua cursul firesc al vieți.
Violența domestică: „Quo vadis?”
Violența domestică înseamnă mai mult decât violența fizică sau verbală. Se vorbește despre violență domestică sexuală și chiar financiară. Însă, importantă este rata cazurilor. Esențial este ce reclamă victimele și ce li se poate recomanda, asta și în condițiile în care, în general, românii au proverbe înțelepte. Unele sunt, însă, absolut discutabile, precum acel: „Bătaia e ruptă din rai”.
Cristian Munteanu este psiholog, psihoterapeut și deși are în spate o activitate vastă, spune, cu modestie și amuzat, că „nu știe să se prezinte. Minte frumos”,
„Care sunt cauzele bătăilor? În primul rând, este vorba despre tradiția prost înțeleasă. În general, violența domestică este moștenită sau văzută în altă parte și perpetuată. Aceasta este principala cauză. Într-adevăr, agravante sunt alcoolul și cutumele care spun că infidelitatea trebuie pedepsită absolut îngrozitor. Și copiii pot deveni un fenomen de dispută, în urma căruia apare violența. Nu în cele din urmă, problemele financiare pot deveni subiecte de conflict”, ne-a declarat, în exclusivitate, expertul.
Coronavirusul a stimulat creșterea numărului agresiunilor
În perioada crizei COVID-19, a crescut numărul cazurilor. Potrivit datelor oficiale, de la începutul pandemiei, asistenții sociali au sesizat și au înregistrat în jur de 300 de cazuri de violență domestică. Asta, chiar și în condițiile în care posturile de televiziune au început să difuzeze anunțuri cu conținut explicit, pentru combaterea fenomenului… Devenim, parcă, victimele unei operații fără anestezie, ai unui sfârșit al lumii, „pe viu”.