Este Ethereum ca Bitcoin?
Ethereum și Bitcoin ar putea fi oarecum similare atunci când vine vorba de criptomonede, dar realitatea este că sunt două proiecte complet diferite, cu obiective complet diferite. Deși Bitcoin s-a stabilit ca o criptomoneda relativ stabilă și cea mai reușită până în prezent, Ethereum este o platformă polivalentă, moneda sa digitală Ether fiind doar o componentă a aplicațiilor sale inteligente de contract.
Este important să înțelegem că, deși în mod constant comparați între ei, Ethereum și Bitcoin sunt două proiecte complet diferite, cu obiective complet diferite. Bitcoin este prima cryptomoneda și un sistem de transfer de bani, bazat și sprijinit de o tehnologie numită Blockchain.
Ethereum a luat tehnologia din spatele Bitcoin și și-a extins substanțial capacitățile. Este o rețea întreagă, cu propriul browser de internet, limbaj de codare și sistem de plată. Cel mai important, permite utilizatorilor să creeze aplicații descentralizate pe Blockchain-ul Ethereum.
Aceste aplicații pot fi fie idei cu totul noi, fie reformări descentralizate ale conceptelor deja existente. Aceasta elimina în esență intermediarul și toate cheltuielile asociate cu implicarea unui terț.
De exemplu, singurul profit care rezultă din „like” și „share” a utilizatorilor postărilor muzicianului lor preferat pe Facebook este generat dintr-o reclamă plasată pe pagina lor și se îndreaptă direct către Facebook.
Într-o versiune Ethereum a unei astfel de rețele sociale, atât artiștii cât și publicul vor primi premii pentru comunicare și sprijin pozitiv.
În cele din urmă, aplicațiile bazate pe Ethereum vor elimina tot felul de plăți către terți pentru a fascina orice fel de servicii.
Pe scurt, Ethereum este o platformă publică, open-source, distribuită bazată pe Blockchain, care permite dezvoltatorilor să construiască și să implementeze aplicații descentralizate.
Așa cum am menționat anterior, Ethereum este un sistem descentralizat, ceea ce înseamnă că utilizează o abordare peer-to-peer. Fiecare interacțiune este susținută doar de utilizatorii care participă la ea, nefiind implicată nici o autoritate de control.
Viitorul Ethereumului
În ciuda faptului că Ethereum, la fel ca Bitcoin, are o vechime de mai mulți ani, abia a început să obțină atenția mass-media mainstream și a publicului larg.
O mulțime de experți sunt de acord că este o tehnologie revolutionara care este setată să schimbe nu numai modul în care funcționează internetul, dar și să revoluționeze serviciile și industriile care există de sute de ani.
În general, opiniile despre viitorul Ethereum în rândul experților în criptomonede sunt, în general, pozitive. Cu toate acestea, există mulți experți financiari ai vechilor școli care, în ciuda succesului extraordinar și a stabilității relative atât a Bitcoin și a Eterului, cât și a importanței incontestabile a tehnologiilor din spatele proiectelor, încă prognozează căderea lor iminentă.
Sursa: https://coin360.com/coin/ethereum-eth
Putina lume cunoaste faptul ca romanul Mihai Alisie este unul dintre fondatorii criptomonedei Ethereum
În 2011, in timp ce majoritatea oamenilor din România nici nu ştiau de existenţa unei criptomonede numite Bitcoin, tânărul român Mihai Alisie avea să afle printr-un apel pe Skype despre o lume nouă, în care a devenit mai târziu cofondatorul unui proiect de 23 de miliarde de dolari denumit Ethereum.
Dornic de a cunoaște, din puţinele surse din anii de început ai pieţei de criptomonede, el a început să citească textele unui dezvoltator software ruso-canadian, în vârstă de 17 ani, pe nume Vitalik Buterin. În scurt timp l-a contactat pe tânărul Buterin, care s-a dovedit a fi „foarte prietenos” şi au decis să înceapă prima revistă din domeniul criptomonedelor, numită Bitcoin Magazine.
„A durat aproximativ doi ani până când am reuşit să cunoaştem spaţiul acesta al criptomonedelor din interior. Am început să înţelegem cum funcţionează blockchainul şi pe măsură ce studiam înţelegeam mai multe”, îşi aminteşte Alisie.
In toamna lui 2013 Alisie primeste un e-mail de la Vitalik cu propunerea de a initia un proiect ce ulterior va fi cunoscut drept Ethereum.
Astăzi, Ethereum este al doilea cel mai mare proiect din piaţa criptomonedelor, cu o capitalizare de piaţă de 45 miliarde de dolari şi o valoare de circa 415 dolari per monedă, potrivit datelor colectate în 19 august de pe platforma CoinMarketCap. Randamentul la capitalul investit pentru cei care au pariat de la început pe succesul Ethereum se ridică la 14.500%.
Author: Alexandru Naghi |